Ιστορίες με μάσκες… : Γράφει η Μαρία Σπυράκη, ευρωβουλευτής ΝΔ-ΕΛΚ
Ανάμεσα στα μαθήματα που μας δίνει η πανδημία είναι η ανάδειξη της απόλυτης ανεπάρκειας της Ευρωπαικής Ένωσης σε αποθέματα υγιειονομικού υλικού πρώτης ανάγκης για τους πολίτες μας κυρίως μάσκες και αντισηπτικά.
Μέσα στην τραγωδία αναδείχθηκε η έλλειψη ευρωπαϊκού μηχανισμού συλλογής ιατρικού υλικού και φαρμάκων αλλά και συντονισμού στην περίπτωση που η ΕΕ αντιμετωπίζει υγειονομική κρίση. Ενώ τρέχουμε να θεσμοθετήσουμε ένα τέτοιο μηχανισμό , ασκώντας συντεταγμένη πίεση στο Ευρωκοινοβούλιο, οι ισχυρές χώρες στην αρχή της κρίσης έδειξαν για άλλη μια φορά το σκληρό τους εαυτό κρατώντας μάσκες και αναπνευστήρες κατ αρχήν για τους δικούς τους πολίτες,ενώ οι τρίτες χώρες από την Κίνα και τη Ρωσία μέχρι και την Τουρκία εργαλειοποίησαν τη δυνατότητα να παράγουν μάσκες και αντισηπτικά προκειμένου να διευρύνουν την πολιτική επιρροή τους.
Όσο η ΕΕ έτρεχε να κάνει κοινές παραγγελίες σε μάσκες και αντισηπτικά, πρώτη φορά στην ιστορία της αφού δεν διαθέτει αρμοδιότητα στα συστήματα υγείας που παραμένουν στην αποκλειστική ευθύνη των κρατών-μελών , στην Ελλάδα ψάχναμε και βρήκαμε κάποιες λύσεις.Τα παραδείγματα των μεγάλων εταιρειών στη Θεσσαλία και τη Θράκη που ανακατεύθυναν την παραγωγή τους για να κατασκευάσουν μάσκες υψηλής ποιότητας , πιστοποιούν τη δυνατότητα μας να τα καταφέρνουμε στα δύσκολα και να κάνουμε την κρίση ευκαιρία.Ταυτόχρονα όμως μακρυά από τη δημοσιότητα και τη μαζική παραγωγή εξελίσσονται πρωτοβουλίες με φαντασία και αποτελεσματικότητα.
Η 3D Print Covid-19 Xanthi Team δημιουργήθηκε εντελώς εθελοντικά και αφιλοκερδώς στην Ξάνθη,με σκοπό την κάλυψη της ολοένα αυξανόμενης ανάγκης για προστατευτικές μάσκες κατά του Covid-19, για τις οποίες υπήρχε κίνδυνος έλλειψης ακόμη και σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.
Ο εμπνευστής της, Κομνηνός Γκάρμπας, καρδιολόγος από την Ξάνθη, σκέφτηκε να αξιοποιηθούν τρισδιάστατοι εκτυπωτές που υπήρχαν σε αχρησία πλέον λόγω κλεισίματος των καταστημάτων. Ερευνώντας στο διαδίκτυο βρήκε σχέδια για την κατασκευή ασπίδας προστασίας προσώπου.
Σε αυτά βασίστηκε η κατασκευή των πρωτοτύπων που δοκιμάστηκαν κλινικά με επιτυχία. Σε διάστημα ενός μήνα παράχθηκαν 350 ασπίδες, με διάθεση τρισδιάστατων εκτυπωτών από εθελοντές και του χώρου ενός φαρμακείου για την οργάνωση της παραγωγής. Οι ασπίδες διανεμήθηκαν δωρεάν στα τοπικά κέντρα του Ε.Κ.Α.Β., το Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης , τα Κέντρα Υγείας του νομού Ξάνθης, τον Ιατρικό Σύλλογο Ξάνθης και την Αστυνομική Διεύθυνση Ξάνθης.
Η ομάδα κινητοποίησε επαγγελματίες για συμμετοχή στο έργο της και τους κατοίκους της περιοχής για χορηγίες και συνεχίζει την παραγωγή ώστε να προστατεύσει όσο το δυνατόν περισσότερους από τους εργαζόμενους που εκτίθενται στην πανδημία. Τα μέλη της ομάδας αποτελούν παράδειγμα Ευρωπαίου Πολίτη που κινητοποιήθηκε χρησιμοποιώντας όλα τα διαθέσιμα μέσα για να προσφέρει στους συντοπίτες του πρωτότυπο και κλινικά εγκεκριμένο προστατευτικό υλικό σε συνθήκες πανδημίας.
Την περασμένη εβδομάδα υπέβαλα την υποψηφιότητα της 3D Print Covid-19 Xanthi Team, για το Βραβείο του Ευρωπαίου Πολίτη. Στην προηγούμενη θητεία είχα προτείνει και τελικά βραβεύτηκε, τον περίφημο φούρναρη στην Κω που έδινε ψωμί στους πρόσφυγες , το Διονύση Αρβανιτάκη που δεν είναι πια μαζί μας. Ελπίζω τα μέλη της 3D Print Covid-19 Xanthi Team να πάρουν το βραβείο και μαζί τους να βραβευτεί η ανιδιοτελής προσφορά και οι ιδέες που υποστηρίζουν τους πολλούς στα δύσκολα. Αυτό που στην Ευρώπη λέμε αλληλεγγύη και στην Ελλάδα ξέρουμε καλά να το κάνουμε πράξη.
{Πηγή δημοσίευσης : https://www.thraki.com.gr/, 3/5/2020}