Από τέσσερις περιοχές της χώρας θα ξεκινήσουν τα μεγάλα πρότζεκτ των υπεράκτιων αιολικών πάρκων, τα οποία αναμένεται να «σηκώσουν» συνολικές επενδύσεις 6,3 δισεκατομμυρίων έως το 2030.
Ο «σπόρος» θα πέσει αρχικά στην Αλεξανδρούπολη, η οποία έχει επιλεγεί για να γίνει το πρώτο πιλοτικό έργο και θα επεκταθεί στην Κρήτη όπως ανέφερε τη Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών κ. Αλεξάνδρα Σδούκου, η οποία εκτίμησε ότι θα δημιουργηθούν 8.220 νέες θέσεις εργασίας (έμμεσες και άμεσες).
Στον σχεδιασμό για τα 2 GW συν τα 500 ΜW του πιλοτικού έως το 2030, υπάρχουν άλλες δύο περιοχές, οι οποίες εξετάζονται από τα συναρμόδια υπουργεία, ώστε να διαπιστωθεί η δυνατότητά τους να φιλοξενήσουν μεγάλα υπεράκτια αιολικά.
Σε μία κατάμεστη αίθουσα από υποψήφιους επενδυτές, στελέχη της ενεργειακής αγοράς και κυβερνητικούς αξιωματούχους, η Ελληνική Επιστημονική Εταιρεία Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ), η Ελληνική Εταιρεία Διαχείρισης Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ) και η Grand Thorton, υπό την αιγίδα του ΥΠΕΝ, χάραξαν τον δρόμο για να γίνουν τα πρώτα βήματα σε μια πολλά υποσχόμενη τεχνολογία και στην Ελλάδα, την οποία έχουν βάλει προ πολλού στα ραντάρ τους κορυφαίοι διεθνείς επενδυτές.
Η διοίκηση μάλιστα της ΕΔΕΥΕΠ φάνηκε να εστιάζει στη σωστή ενημέρωση των τοπικών κοινωνιών, ώστε να αποφευχθούν γενικευμένες αντιδράσεις που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τον σχεδιασμό.
Οι δε επενδυτές που συμμετείχαν στην εκδήλωση, κάποιοι από τους οποίους έχουν ήδη μεγάλη εγκατεστημένη βάση στο εξωτερικό, τόνιζαν ότι τα υπεράκτια αιολικά είναι πολύ ακριβές επενδύσεις που απευθύνονται κυρίως σε μεγάλους παίκτες της αγοράς.
Το 2024 ο καθορισμός των περιοχών
Η κ. Σδούκου τόνισε ότι έχει εντατικοποιηθεί η προσπάθεια τους τελευταίους μήνες και το ΥΠΕΝ με ένα επιτελείο συμβούλων και φορέων αξιολογεί τις θαλάσσιες περιοχές, προκειμένου να εντοπιστούν οι θέσεις που θα φιλοξενήσουν τα υπεράκτια πάρκα με μια σειρά κριτηρίων. Τον οδικό χάρτη του εθνικού σχεδίου ανάπτυξης παρουσίασε ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΔΕΥΕΠ κ. Άρης Στεφάτος.
Η κρατική εταιρεία, η οποία εκτός από την έρευνα και την ανάπτυξη υδρογονανθράκων με νόμο από το περασμένο καλοκαίρι έχει αναλάβει και την ανάπτυξη των υπεράκτιων αιολικών πάρκων, σχεδιάζει να έχει προχωρήσει μέχρι τον Μάιο η έκδοση της Κοινής Υπουργικής Απόφαση για το Εθνικό Σχέδιο Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών. Στο γ΄τρίμηνο του 2023 αναμένονται οι τεχνικές μελέτες για τον καθορισμό των περιοχών ανάπτυξης των πάρκων και οι προτάσεις για τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις τους.
Το πρώτο τρίμηνο του 2024 αναμένεται να εκδοθεί το Προεδρικό Διάταγμα για τον καθορισμό των περιοχών και τότε θα κατατεθεί και ο πρώτος γύρος αιτήσεων ώστε να εκδοθούν και οι άδειες που θα επιτρέψουν στους υποψήφιους να κάνουν τις μετρήσεις τους (ανεμολογικά δεδομένα, μετρήσεις για τα κύματα, κ.λπ.).
Κάπως έτσι θα ωριμάσουν οι διαδικασίες για να πάμε στον πρώτο διαγωνισμό που θα διεξάγει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας ώστε να επιλεγούν οι επενδυτές που θα αναπτύξουν τα πρώτα υπεράκτια αιολικά στα τέσσερα προαναφερόμενα σημεία. Ο διαγωνισμός εκτιμάται ότι μπορεί να βγει στον αέρα μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2027, ενώ οι άδειες εκτιμάται ότι θα χρειαστούν περισσότερο χρόνο και τοποθετούνται στις αρχές του 2028. Από τα μέσα του ίδιου χρόνου εκτιμάται πως μπορεί να ξεκινήσει η ανάπτυξη των πρώτων υπεράκτιων αιολικών στη χώρα μας.
Πολύτιμος συμπαραστάτης του ΥΠΕΝ είναι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), η οποία παρείχε κάθε τεχνική βοήθεια σχετικά με το νομικό και ρυθμιστικό πλαίσιο για την ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικής ενέργειας.
Όπως δήλωσε ο Γιώργος Γκιαούρης, Περιφερειακός Επικεφαλής Ενέργειας της EBRD στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, ο «νέος νόμος είναι ορόσημο για τον ενεργειακό τομέα της Ελλάδας, καθώς μπορεί να βοηθήσει τη χώρα να αξιοποιήσει τις μοναδικές υπεράκτιες πηγές αιολικής ενέργειας και να γίνει ουδέτερη ως προς τον άνθρακα έως το 2050». Ο ίδιος τόνισε ότι οι επενδύσεις αυτές μπορούν να χρηματοδοτηθούν.
Υπεράκτια σταθερής βάσης και πλωτά
Στα τεχνικά κριτήρια (ταχύτητα ανέμου, βυθός θάλασσας, κ.λπ.) η Ελλάδα, σύμφωνα με τους ειδικούς μπορεί να υποστηρίξει 4 – 7 GW θαλάσσιων αιολικών σε σταθερές βάσεις και 55 – 70 GW πλωτών αιολικών πάρκων. Η τεχνολογία των πλωτών αιολικών, που ταιριάζουν στην Ελλάδα λόγω του μεγάλους βάθους των θαλασσών, αναπτύσσεται ταχύτατα και συνεχώς κατεβαίνει το κόστος εγκατάστασης. Όπως είπε και η πρέσβης της Νορβηγίας, την περίοδο 2025 – 2026 εκτιμάται πως τα πλωτά αιολικά θα είναι πλέον εξαιρετικά ανταγωνιστικά.
{Πηγή δημοσίευσης: https://www.e-evros.gr/, 13/12/2022}