Ο κλάδος τους δεν θεωρείται «πληττόμενος» και έτσι δεν δικαιούνται φορολογικές και άλλες διευκολύνσεις, παρά το γεγονός ότι δεν μπορούν να εργαστούν.
Ακόμη και μετά το άνοιγμα του Τουρισμού, οι ξεναγοί φαίνεται ότι δεν θα επωφεληθούν καθώς η κυβέρνηση δεν έχει μεριμνήσει για τη θέσπιση σχετικών πρωτοκόλλων.
«Η κυβέρνηση, επειδή άνοιξαν οι αρχαιολογικοί χώροι, θεωρεί ότι είμαστε ενεργοί εργασιακά. Αυτό δεν ισχύει. Η Ακρόπολη αυτή τη στιγμή παίρνει μόνο δύο άτομα, δηλαδή εγώ μπορώ να ξεναγήσω μόνο δύο άτομα. Μας παίρνουν οικογένειες να τους ξεναγήσουμε και δεν μπορούμε να πάμε, διότι είναι 3, 4, 5 άτομα και ακυρώνονται οι δουλειές μας, ακυρώνονται οι δουλειές του Μαΐου, του Ιουνίου, του Ιουλίου και του Αυγούστου, γιατί δεν υπάρχουν πρωτόκολλα», είπε στο Euronews η αντιπρόεδρος του Σωματείου Διπλωματούχων Ξεναγών Ελένη Σπηλιώτη.
Τέλος Ιουνίου αναμένονται οι τουρίστες
Εν τω μεταξύ, μπορεί ο Τουρισμός να «άνοιξε» στις 14 Μαΐου, όμως ο κύριος όγκος τουριστών δεν αναμένεται πριν από το τέλος Ιουνίου στην Ελλάδα.
«Η ημερομηνία είναι συμβολική, έπρεπε να τεθεί, ωστόσο οι ροές αναμένονται από τα τέλη Ιουνίου και μετά», διευκρίνισε μιλώντας το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών ο Πρόεδρος του ΣΕΤΕ Γιάννης Ρέτσος.
«Υπάρχει μεγάλη αγωνία και κρυφός ενθουσιασμός στον χώρο του τουρισμού ότι τα πράγματα θα πάνε καλά. Οι εκτιμήσεις στον κλάδο ήταν πάντα παρακινδυνευμένες και σε αυτή τη συγκυρία ακόμη περισσότερο. Ωστόσο είμαι αισιόδοξος ότι θα πετύχουμε το στόχο να ανακτήσουμε μέρος των εσόδων σε σχέση με το 2019. Νομίζω μέχρι το τέλος Ιουνίου θα έχουμε μία καλύτερη εικόνα. Ο κόσμος όμως έχει κουραστεί και θα προγραμματίσει ταξίδια».
Το πιο ρεαλιστικό σενάριο για τον κ. Ρέτσο είναι ο στόχος του 40%, αρκεί να μην υπάρξει πισωγύρισμα με την πανδημία. «Αν δεν υπάρξει κάτι απρόβλεπτο, τότε θα έχουμε και ένα καλό φθινόπωρο», είπε.
{Πηγή δημοσίευσης: https://reportal.gr, 16/5/2021)