Έξι περίπου χρόνια μετά το τότε «προσωρινό» λουκέτο, το Ξενία μόνο με ένα επενδυτικό θαύμα αναμένεται να λειτουργήσει ξανά ως ξενοδοχείο. Παρουσιάζουμε όλα τα δεδομένα γύρω από την υποδομή αυτή, την έλλειψη επενδυτικού ενδιαφέροντος, το νέο διαγωνισμό που αναμένεται προσεχώς, όπως και το «παράθυρο» αξιοποίησης του οικοπέδου από την δημοτική αρχή.
Η έλλειψη επενδυτών και η σημερινή κατάσταση
Η έλλειψη επενδυτικού ενδιαφέροντος είναι δεδομένη για το ξενοδοχείο Ξενία. Οι τιμές που ζητούσε η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ ΑΕ) για την μακροχρόνια εκμίσθωσή του, σε προηγούμενο διαγωνισμό, ήταν εξωφρενικά υψηλές, με αποτέλεσμα να αποτελούν «ταφόπλακα» για το όποιο επενδυτικό ενδιαφέρον.
Την ίδια ώρα, όμως, εκτός από την έλλειψη επενδυτικού ενδιαφέροντος, δεν έχει υπάρξει καμία μέριμνα προκειμένου αυτό το ακίνητο να προστατευτεί από τον παράγοντα …άνθρωπος. Έτσι, μολονότι το ξενοδοχείο είναι κλειστό από το 2013, η κατάσταση εντός κι εκτός αυτού είναι σα να μην έχει λειτουργήσει εδώ και δεκαετίες.
Η σπασμένη εξωτερική πόρτα, όσο και ρούχα και άλλα είδη εντός, προδίδουν την ανθρώπινη παρουσία. Τόσο εξωτερικά όσο και εσωτερικά η κατάσταση είναι τραγική. Καταστροφές στα πάντα πλην των τοίχων καθαυτών, «διάλυση» της όποιας λειτουργικότητας και μία συνολική εικόνα εγκατάλειψης, συντελούν ώστε μία υποδομή που θα μπορούσε να μην έχει αφεθεί στη μοίρα της, να παρουσιάζει την εικονιζόμενη κατάσταση. Ακόμη κι αν αύριο βρισκόταν ένας «γενναίος» επενδυτής, ο οποίος θα ξόδευε εκατομμύρια για την αξιοποίηση του ακινήτου, θα χρειαζόταν επίσης πάρα πολλά χρήματα, προκειμένου όχι να αναδείξει, αλλά καταρχήν να καταστήσει το ξενοδοχείο λειτουργικό, αποκαθιστώντας την πληθώρα φθορών.
Η πραγματικότητα και η …εικονική πραγματικότητα
Σύμφωνα με την ΕΤΑΔ ΑΕ αναμένεται να ανοίξει διαγωνισμός για το ακίνητο μέσα στον Ιούνιο του ‘19, ωστόσο κρατάμε ακόμη μικρό «καλάθι». Πάραυτα, το Ξενία υπάρχει στη λίστα των ακινήτων της ΕΤΑΔ ΑΕ στον ιστότοπο e-publicrealestate.gr, όπου γίνονται οι διαδικτυακές δημοπρασίες.
Συγκεκριμένα, βρίσκεται στην κατηγορία των μεγάλων ακινήτων, και φέρει την εξής περιγραφή: «Το ακίνητο είναι χωροθετημένο στο κέντρο της πόλης, σε απόσταση 600μ. από την κεντρική πλατεία – Πλατεία Ειρήνης. Απέχει 2.800 μ. περίπου από την πλησιέστερη έξοδο της Εγνατίας Οδού. Το κτίριο αποτελείται από δύο (2) πτέρυγες. Το οικόπεδο έχει έκταση 18205 τ.μ. και το κτίριο καλύπτει 2058,48 τ.μ.. Στον περιβάλλοντα χώρο υπάρχει ναός, κολυμβητική δεξαμενή, σιντριβάνι, παιδική χαρά και υπαίθριος χώρος στάθμευσης. Το οικόπεδο διαθέτει υπόλοιπο δόμησης».
Μάλιστα, η παρουσίαση που ακολουθεί προτάσσει την έλλειψη πεντάστερης ξενοδοχειακής υποδομής στην Κομοτηνή, ως μία καλή επενδυτική ευκαιρία για το άνοιγμα μίας τέτοιας ξενοδοχειακής υποδομής. «Προοπτικές Αξιοποίησης: Υπάρχει έλλειψη πολυτελών ξενοδοχείων αφενός στην πόλη της Κομοτηνής και αφετέρου στην ευρύτερη περιοχή. Ενδείκνυται η αξιοποίηση του ακίνητου με γνώμονα τον σχεδιασμό μιας ξενοδοχειακής μονάδας, υψηλών προδιαγραφών, τύπου boutique, δεδομένης της ευρύτερης περιοχής χωροθέτησής της. Η Κομοτηνή αποτελεί μια “ζωντανή” πόλη της Βόρειας Ελλάδος, η οποία προσελκύει αφενός μεγάλο αριθμό φοιτητών και αφετέρου πλήθος αλλοδαπών επισκεπτών κυρίως από τις χώρες των ανατολικών Βαλκανίων και της Τουρκίας.
Η εγγύτητα του Ξενία Κομοτηνής τόσο σε χειμερινούς, όσο και σε καλοκαιρινούς τουριστικούς προορισμούς, καθιστά το εν λόγω ακίνητο ιδανικό για τουριστική αξιοποίηση», αναφέρεται επακριβώς στον φάκελο του Ξενία, κι ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί τα σημεία όπου προσεγγίζεται ο ρεαλισμός. Όλα τα παραπάνω ασφαλώς ακούγονται δελεαστικά στα λόγια, όμως ούτε αναφορά έχει γίνει ακόμη για τις τιμές στις οποίες θα ξεκινήσει ο διαγωνισμός. Επίσης, το σημαντικότερο ίσως, δεν γίνεται καμία αναφορά στην σημερινή «ρημάζουσα» κατάσταση του ακινήτου…
Εξετάζουν την πώληση, εκτός από την εκμίσθωση
Με δεδομένο ότι κατά το παρελθόν δεν έχει υπάρξει επενδυτικό ενδιαφέρον για την μακροχρόνια εκμίσθωση, πηγές του «Χ» αναφέρουν ότι οι αρμόδιοι της ΕΤΑΔ ΑΕ, για το νέο διαγωνισμό, εξετάζουν όχι μόνο την μακροχρόνια μίσθωση, αλλά ακόμη και την πώληση του ακινήτου, σε τιμή όμως ιδιαιτέρως υψηλή. Κανείς ακόμη δεν γνωρίζει μετά βεβαιότητας τον χρόνο έναρξης και λήξης του διαγωνισμού, την τιμή εκκίνησης του διαγωνισμού, όπως και το εάν τελικά θα επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες που κάνουν λόγο για διαγωνισμό όχι μόνο προς εκμίσθωση αλλά και προς αγορά. Το μόνο σίγουρο είναι ότι, όπως έχει αποδειχθεί από το 2013 μέχρι και σήμερα, εν μέσω οικονομικής κρίσης, σε μία περιοχή όπου οι ιδιωτικές επενδύσεις γίνονται με το «σταγονόμετρο», το πιθανότερο είναι και ο προσεχής διαγωνισμός να αποβεί άκαρπος.
Ο Δήμος θέλει το ακίνητο, αλλά όχι σε εξωφρενική τιμή
Σύμφωνα επίσης με τις πηγές του «Χ» ο Δήμος Κομοτηνής θέλει να αγοράσει το οικόπεδο, όχι όμως με τις εξωφρενικές τιμές που ζητάει η ΕΤΑΔ. Ο Δήμος αναμένεται να δει αφενός τις τιμές του διαγωνισμού κι αφετέρου τις επόμενες κινήσεις της ΕΤΑΔ, αν κι αυτός ο διαγωνισμός θα αποβεί άκαρπος. Σε πρώτο χρόνο, βέβαια, ο Δήμος Κομοτηνής ευελπιστεί να βρεθεί επενδυτής, προκειμένου να λειτουργήσει το ξενοδοχείο – και άρα να ανοίξουν θέσεις εργασίας. Σε δεύτερο χρόνο όμως, κι αν μακροχρόνια μπορέσει να εξασφαλίσει το οικόπεδο, ως πρώτος τρόπος αξιοποίησής του εξετάζεται η ανέγερση σχολικής μονάδας. Όλα τα παραπάνω, ασφαλώς, είναι σχέδια επί χάρτου και όπως έχει αποδειχθεί όχι μόνο στο Ξενία, αλλά και σε μία σειρά λοιπών υποδομών στις οποίες βρίσκεται από πίσω το Δημόσιο, η εγκατάλειψη εν καιρώ κρίσης δυστυχώς δεν αποτελεί την εξαίρεση.
{Πηγή δημοσίευσης: https://www.xronos.gr, του Διονύση Βοργιά, 30/5/2019}