Μπορεί να έχει αναρτηθεί το πωλητήριο για το Ξενία Κομοτηνής στον ειδικό ιστότοπο e-publicrealestate της ΕΤΑΔ, όμως ακόμα δεν έχει αναρτηθεί ούτε ο χρόνος για τον διαγωνισμό, ούτε το αρχικό ποσό που θα ζητηθεί από την υπηρεσία για αυτό.
Οι λόγοι δεν γνωστοποιήθηκαν από την ΕΤΑΔ, όμως η κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα το Ξενοδοχείο, πάνω από 5 χρόνια μετά το κλείσιμο του, είναι τραγική, μιας και δεν είναι υπερβολή να πούμε πως έχουν απομείνει σε αυτό μόνο οι τοίχοι.
Ο ΠτΘ «επισκέφτηκε» το ξενοδοχείο, το οποίο υποτίθεται θα δοθεί προς εκμετάλλευση, όμως ο επίδοξος πλειοδότης θα πρέπει, πέρα του μισθώματος, να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη, ώστε όχι απλά να το επισκευάσει, αλλά σε κάποιες περιπτώσεις και να αναστρέψει όλη τη ζημιά που έχει γίνει σε αυτό.
Οι φωτογραφίες, από τον παλιά αίθουσα εκδηλώσεων του ξενοδοχείου, είναι χαρακτηριστικές, μιας και πέρα από τα κουφώματα, τα οποία έχουν απωλεσθεί προ πολλού, έχει ξηλωθεί και οτιδήποτε θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί, ακόμα και μέσα από τους τοίχους.
Το πρόβλημα δεν είναι μόνο η αντικατάσταση όσων έχουν αφαιρεθεί, μιας και μετά από εγκατάλειψη τόσων χρόνων, ακόμα και αν δεν είχε πλησιάσει ψυχή στο ξενοδοχείο, θα χρειαζόταν όλα αντικατάσταση, καθώς η έκθεση του ξενοδοχείου στα στοιχεία της φύσης, μπορεί να προκαλέσουν ακόμα περισσότερες ζημιές από ό,τι το ανθρώπινο χέρι.
Περαιτέρω η βλάστηση στον προαύλιο χώρο θεριεύει συνεχώς, με σημεία να επιστρέφουν στην κατάσταση πριν την παρέμβαση του ανθρώπου.
Η όλη κατάσταση του κτιρίου, που δεν ήταν απαραίτητο να φτάσει σε αυτό το σημείο, δείχνει, μαζί με πολλές άλλες ιστορίες εγκατάλειψης χώρων και κτιρίων στην πόλη και τη χώρα, ότι δεν ξέρουμε πώς να διαχειριζόμαστε το κτιριακό δυναμικό μας, εμπλεκόμενοι, πολλές φορές άνευ λόγου και αιτίας, σε γραφειοκρατικές διαδικασίες οι οποίες έγιναν υποτίθεται για την προστασία του δημόσιου συμφέροντος, αλλά τελικά το ζημιώνουν.
Άλλωστε ποιος θα κερδίσει από την απαξίωση όλης της εγκατάστασης του Ξενία; Σίγουρα όχι το Ελληνικό κράτος, μιας και η περιουσία του έχασε σε αξία, αλλά εν τέλει ούτε και ο τελικός κάτοχος, αν υπάρξει, του κτιρίου, που θα πρέπει να επιδοθεί σε πολύ εκταταμένες επισκευές και διορθώσεις.
Δείτε περισσότερες φωτογραφίες εδώ:
{Πηγή δημοσίευσης: http://paratiritis-news.gr, του Κώστα Μαρκενδούδη, 13/4/2019}