Την ίδια ώρα που το 62,7% του ενήλικου πληθυσμού της ΕΕ έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Κομισιόν (μέχρι 05/07), στην Ελλάδα το αντίστοιχο ποσοστό διαμορφώνεται στο 56%.
Τα ευρωπαϊκά στοιχεία έκανε γνωστά χθες με tweet της η αναπληρώτρια επικεφαλής εκπρόσωπος της Κομισιόν Ντάνα Σπινάντ, ενημερώνοντας πως στην ΕΕ έχουν παραδοθεί 481,6 εκατομμύρια δόσεις και έχουν πραγματοποιηθεί 376,4 εκατομμύρια εμβολιασμοί. Το 45% του ενήλικου πληθυσμού της ΕΕ είναι πλήρως εμβολιασμένο. Στην Ελλάδα έχουν πραγματοποιηθεί 8.710.475 εμβολιασμοί και πλήρως εμβολιασμένο είναι το 47% του ενήλικου πληθυσμού, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του Υπουργείου Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους.
Που βρίσκεται η ΠΑΜΘ
Αναφορικά με το σύνολο του πληθυσμού (συμπεριλαμβάνονται οι ανήλικοι), περίπου το 48% των Ελλήνων έχει κάνει μία δόση και το 39% έχει εμβολιαστεί πλήρως.
Τα πράγματα δεν είναι ίδια για όλες τις Περιφέρειες της χώρας μας, καθώς σε κάποιες η εμβολιαστική κάλυψη επιτυγχάνεται με πιο αργούς ρυθμούς, μία εκ των οποίων κι η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη. Στην ΠΑΜΘ μόλις το 39% του συνολικού πληθυσμού έχει εμβολιαστεί έστω με μία δόση (ποσοστό που ανεβαίνει στο 41% αν συνυπολογιστούν τα κλεισμένα εμβόλια), ενώ πλήρως εμβολιασμένο είναι το 32%.
Αντίστοιχα είναι τα ποσοστά εμβολιασμού τουλάχιστον με μία δόση στις Περιφέρειες Βορείου Αιγαίου και Στερεάς Ελλάδας –όλες βρίσκονται στην τελευταία θέση του πίνακα-, ενώ κατά 1% έπεται η Δυτική Ελλάδα. Ακολουθούν Πελοπόννησος, Θεσσαλία, Κρήτη και Κεντρική Μακεδονία.
Τα προβλήματα των στοιχείων
Πάντως, τα επίσημα στοιχεία του Υπουργείου Υγείας φαίνεται πως έχουν δύο βασικά προβλήματα: Πρώτον, λαμβάνουν υπόψη ως σύνολο τον πληθυσμό της τελευταίας απογραφής κι όχι τον πραγματικό. Δεύτερον, καταγράφουν τους εμβολιασθέντες ανάλογα με το που έκαναν το εμβόλιο κι όχι ανάλογα με το που πραγματικά διαμένουν (πχ ένας κάτοικος Αμαξάδων που εμβολιάστηκε στο Κέντρο Υγείας Εχίνου δηλώνεται στην ΠΕ Ξάνθης, αντίστοιχα ένας κάτοικος Σαπών που εμβολιάστηκε στο Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης).
Αυτό, δημιουργεί προβλήματα στην καταγραφή ανά Περιφερειακή Ενότητα, ενώ μπορεί να δημιουργήσει και προβλήματα στην καταγραφή ανά Περιφέρεια, κυρίως στην Αττική, στην οποία έχουν εμβολιαστεί αρκετοί πολίτες που είναι δηλωμένοι σε μέρη της επαρχίας.
Βελτιωμένη η Ροδόπη
Αναφορικά με την Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης, τα πράγματα προχωρούν καλύτερα από τη στιγμή που άνοιξαν περισσότερες εμβολιαστικές γραμμές τους τελευταίους δύο μήνες. Πλέον η ΠΕ Ροδόπης ξεπέρασε σε απόλυτους εμβολιασμούς και εμβολιαστική κάλυψη τις ΠΕ Δράμας και Ξάνθης, ενώ βρίσκεται πίσω από τις ΠΕ Έβρου και Καβάλας.
Σε απόλυτους αριθμούς σύμφωνα με το emvolio.gov, στη Ροδόπη έχουν γίνει 40.917 εμβολιασμοί πρώτης δόσης, που σημαίνει πως περίπου 35% των Ροδοπιτών έχει εμβολιαστεί έστω με μία δόση. Ωστόσο, αυτό το ποσοστό είναι υπολογισμένο με βάση τον πληθυσμό της ΠΕ στην πιο πρόσφατη απογραφή του 2011. Αν συνυπολογίσουμε τη μείωση του πληθυσμού την τελευταία δεκαετία, αλλά και το ότι αρκετοί Ροδοπίτες έχουν εμβολιαστεί στις ΠΕ Ξάνθης κι Έβρου, δεδομένο θεωρείται ότι τουλάχιστον 4 στους 10 έχουν κάνει έστω μία δόση, με την κάλυψη ενδεχομένως να είναι ακόμη μεγαλύτερη, αλλά και πάλι κάτω από τον πανελλαδικό, πόσο δε μάλλον τον ευρωπαϊκό, μέσο όρο.
Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας από την Τρίτη 06/07 ξεκινούν εμβολιασμοί κι από Κινητές Ομάδες σε χωριά κι απομακρυσμένες περιοχές. Η έμφαση φαίνεται πως δίνεται αρχικά στις τουριστικές περιοχές, ωστόσο πολύ χρήσιμο θα ήταν να σπεύσουν άμεσα Κινητές Ομάδες και στον ορεινό όγκο της Ροδόπης που ακόμη στερείται εμβολιαστικού κέντρου!
Τηλεδιάσκεψη Μητσοτάκη με περιφερειάρχες-δημάρχους
Πως «έχουμε πετύχει σημαντική πρόοδο» όμως «πρέπει να επιστρατεύσουμε κάθε μέσο το οποίο έχουμε στη διάθεσή μας έτσι ώστε το επόμενο δίμηνο του καλοκαιριού να πείσουμε κάθε πολίτη που πιθανόν να έχει δεύτερες σκέψεις, που πιθανόν να έχει φοβίες, να κάνει το εμβόλιο ώστε τελικά, όταν θα ξεκινήσει το φθινόπωρο, να έχουμε φτάσει στο επιθυμητό 70% με 75% ανοσίας του πληθυσμού», διαμήνυσε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε τηλεδιάσκεψη με τους εκπροσώπους της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας και τις ηγεσίες των Υπουργείων Υγείας και Εσωτερικών με αντικείμενο τις εξελίξεις γύρω από την πανδημία και την πορεία των εμβολιασμών.
Ο πρωθυπουργός χτύπησε καμπανάκι κινδύνου για τη μετάλλαξη Δέλτα και την αύξηση των κρουσμάτων, εκτιμώντας πως θα κυριαρχήσει στην ΕΕ τους προσεχείς μήνες. Όσον αφορά τους ανεμβολίαστους συμπολίτες μας, πληροφόρησε πως αποτελούν «το 99% των βαρέων περιστατικών που, δυστυχώς, είτε καταλήγουν σε ΜΕΘ, είτε χάνουν τη ζωή τους».
{Πηγή δημοσίευσης: https://www.xronos.gr/, του Διονύση Βοργιά, 6/7/2021}