Ωδή στις γυναίκες του Έβρου από την Κατερίνα Σακελλαροπούλου

Το διαδικτυακό της σχόλιο μετά την τριήμερη περιοδεία της στον Έβρο δημοσιοποίησε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Η κα Σακελλαροπούλου ήρθε στον Έβρο την Πέμπτη 13/05 και αποχώρησε την Κυριακή 16/05 φέρνοντας εις πέρας ένα «βαρύ» πρόγραμμα συναντήσεων, επαφών και εορταστικών εκδηλώσεων.

Σε αυτό το πρόγραμμα, η ίδια ξεχώρισε τη γυναικεία παρουσία και συμβολή στον ακριτικό νομό, περιγράφοντας τα συναισθήματά της, ως εξής:

«Επιστρέφοντας από τον Έβρο ανακαλώ με συγκίνηση τις συναντήσεις με τους ακρίτες μας, κυρίως με τις γυναίκες. Γυναίκες νέες και μεγαλύτερες, δημιουργικές, εμπνευσμένες. Γυναίκες χριστιανές και μουσουλμάνες, που ξεπερνούν διαχωρισμούς και προκαταλήψεις και συνεργάζονται αρμονικά για ένα καλύτερο, κοινό μέλλον. Απόγονοι ηρωίδων όπως η θρακιώτισσα καπετάνισσα της επανάστασης του ’21 Δόμνα Βισβίζη, γράφουν κι εκείνες ιστορία με την πολυσήμαντη παρουσία τους στον τόπο, με την πολυδιάστατη προσφορά τους. Δεν ξεχνούν το παρελθόν και το αποτυπώνουν στο ύφασμα, κεντώντας με τα χέρια τους το τεράστιο πανό με την ιστορία της πόλης το οποίο αναρτήθηκε στο Δημαρχείο της Αλεξανδρούπολης ενόψει των εορτασμών για την απελευθέρωσή της. Συντηρούν την παράδοση, όπως η χαλκέντερη πρόεδρος του Εθνολογικού Μουσείου Θράκης Αγγέλα Γιαννακίδου, που εμπνεύστηκε αυτό το μνημειώδες κέντημα από τα εργόχειρα των γιαγιάδων μας, τα οποία διαφυλάσσει στο Μουσείο μαζί με χιλιάδες ακόμα αντικείμενα που μαρτυρούν την ιστορική διαδρομή και το βάθος του πολιτισμού της θρακικής γης. Εργάζονται δημιουργικά στους τομείς των δραστηριοτήτων τους αποδεικνύοντας στην πράξη τη σημασία της χειραφέτησης των γυναικών, όπως οι γυναίκες επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στο Σουφλί, η υπεύθυνη του έξοχου Μουσείου Μετάξης της πόλης Δήμητρα Δημισκίδου, η δασκάλα Μαρία Καψογεώργη, η δικηγόρος Δέσποινα Μπουρουτζίδου, η βοηθός φαρμακοποιού Βεργκάν Νεσρίν, η πρόεδρος του Πολιτιστικού Μορφωτικού Συλλόγου Μεγάλου Δερείου Χαϊριέ Ιμπραχήμ, με τις οποίες συναντήθηκα και κουβέντιασα στο Σουφλί. Συμβάλλουν στην παραγωγική ανάπτυξη της χώρας, όπως οι γυναίκες της οικογένειας Κελίδη, που διευθύνουν το οικογενειακό ελαιοτριβείο, παράγοντας ένα πολυβραβευμένο ελαιόλαδο. Αναλαμβάνουν αυθόρμητα πολύτιμες πρωτοβουλίες, όπως οι γυναίκες τις Νέας Βύσσας που από τις πρώτες κιόλας ημέρες της πανδημίας άρχισαν να φτιάχνουν μάσκες και να συγκεντρώνουν αναλώσιμα υλικά για τα Κέντρα Υγείας του Έβρου και τις τοπικές κοινωνίες. Και προσπαθούν να διαχειριστούν τον αβάσταχτο πόνο τους, όπως η μητέρα της αποτρόπαια δολοφονημένης Ελένης Τοπαλούδη την οποία επισκέφθηκα στο σπίτι της στο Διδυμότειχο, που με ψυχικό μεγαλείο συνδέει την ατομική της οδύνη με εκείνη όλων των θυμάτων της σεξιστικής βίας. Γυναίκες που μας δίνουν δύναμη με το παράδειγμά τους και μας γεμίζουν θαυμασμό για την δημιουργικότητα, την ευαισθησία, την επιμονή και το κουράγιο τους. Είναι οι δυναμικές και ακατάβλητες γυναίκες της Θράκης, πάντα μπροστά στις κρίσιμες εθνικές στιγμές, πάντα έτοιμες να ανταποκριθούν στις προκλήσεις του καιρού μας»

{Πηγή δημοσίευσης: https://reportal.gr/, 17/5/2021}