Οι τοπικοί φορείς δεν διεκδικούν με πυγμή ελέγχους επί ελληνικών εδαφών κατά του λαθρεμπορίου και παραεμπορίου. Τρία χρόνια προσπαθούμε να λειτουργήσουμε ένα isobox! Η οικονομική αιμορραγία προς τη Βουλγαρία εντείνεται. Υπαρκτά αλλά όχι για όλους τα τουριστικά οφέλη από την κίνηση Βαλκάνιων στη Θράκη
Αρνητική για την τοπική αγορά, θετική μόνο για τον τουρισμό αναμένεται να αποδειχθεί η πιθανή επικείμενη είσοδος της Βουλγαρίας στη Συνθήκη Σένγκεν. Πρόκειται για σχετική απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η οποία όμως για να ισχύσει πρέπει να τύχει καθολικής υποστήριξης από το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Τι είναι η ζώνη Σένγκεν
Συμφωνία του Σένγκεν, γνωστή και ως Συνθήκη του Σένγκεν, καλείται η συμφωνία που υπεγράφη στις 14 Ιουνίου 1985 στην ομώνυμη κωμόπολη του Λουξεμβούργου, τότε ανάμεσα σε πέντε κράτη-μέλη των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (Βέλγιο, Γερμανία, Γαλλία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία) και είχε ως στόχο την προοδευτική κατάργηση των ελέγχων στα κοινά σύνορα, την καθιέρωση της ελεύθερης κυκλοφορίας για όλα τα πρόσωπα, υπηκόους των κρατών που υπέγραψαν τη Συμφωνία, καθώς και την αστυνομική και δικαστική συνεργασία.
Το κύριο χαρακτηριστικό στη Ζώνη Χωρών Σένγκεν είναι η κατάργηση των ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα και η ενίσχυση των ελέγχων στα κοινά εξωτερικά σύνορα. Άλλα χαρακτηριστικά της Συμφωνίας Σένγκεν είναι: Κοινοί κανόνες περί ασύλου. Το δικαίωμα της αστυνομίας να καταδιώξει άτομα και έξω από τα σύνορα της χώρας. Διαχωρισμός στα αεροδρόμια σε «πτήσεις εντός Σένγκεν» και «πτήσεις εκτός Σένγκεν». Κοινή λίστα χωρών των οποίων οι πολίτες χρειάζονται βίζα. Δημιουργία του συστήματος πληροφοριών Σένγκεν, το οποίο επιτρέπει σε αστυνομικά τμήματα να μοιράζονται κοινό τμήμα αρχείων καταζητούμενων και ανεπιθύμητων ανθρώπων καθώς και κλεμμένων αντικειμένων. Κοινές προσπάθειες καταπολέμησης της διακίνησης ναρκωτικών.
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ζητά είσοδο Βουλγαρίας και Ρουμανίας
Να μπει «τέλος στις διακρίσεις, ώρα να ενταχθούν Βουλγαρία και Ρουμανία στο Σένγκεν» ζητάει με απόφασή του το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Τα κράτη μέλη της ΕΕ εκτός από τη Βουλγαρία, την Κροατία, την Κύπρο, την Ιρλανδία και τη Ρουμανία έχουν ενταχθεί στο χώρο Σένγκεν, στον οποίον έχουν επίσης ενταχθεί τρίτες χώρες όπως η Ισλανδία, η Νορβηγία, η Ελβετία και το Λιχτενστάιν.
Σύμφωνα με την ίδια απόφαση, η Βουλγαρία και η Ρουμανία πληρούν από καιρό τα αναγκαία κριτήρια, ενώ ο μέχρι σήμερα αποκλεισμός τους δημιουργεί διακρίσεις κι έχει αρνητικό αντίκτυπο στην ενιαία αγορά της ΕΕ. Σε ψήφισμα που εγκρίθηκε την Τρίτη με 547 ψήφους υπέρ, 49 κατά και 43 αποχές, οι ευρωβουλευτές δηλώνουν ότι το Συμβούλιο θα πρέπει να κινηθεί για να ενταχθούν η Ρουμανία και η Βουλγαρία στο χώρο ελεύθερης κυκλοφορίας Σένγκεν έως το τέλος του 2022, με στόχο την κατάργηση των ελέγχων διαβατηρίων στα σύνορά τους με άλλες χώρες της ΕΕ στις αρχές του 2023.
Σημειώνοντας ότι ο χώρος Σένγκεν είναι ένα από τα σπουδαιότερα επιτεύγματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι ευρωβουλευτές επικρίνουν το γεγονός ότι το Συμβούλιο δεν έχει ακόμα αποφασίσει να εντάξει τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, παρόλο που και οι δύο χώρες πληρούν εδώ και καιρό τα σχετικά κριτήρια. Η διατήρηση των ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα αποτελεί πηγή διακρίσεων και έχει σοβαρό αντίκτυπο στη ζωή των μετακινούμενων εργαζομένων και των πολιτών, υποστηρίζουν οι ευρωβουλευτές. Εμποδίζοντας τις εισαγωγές, τις εξαγωγές και την ελεύθερη ροή εμπορευμάτων από τους εμπορευματικούς λιμένες, βλάπτεται επίσης η ενιαία αγορά της ΕΕ, συμπληρώνουν.
Ταφόπλακα για την τοπική οικονομία
Η πιθανή είσοδος της Βουλγαρίας στη Συνθήκη Σένγκεν, χωρίς προηγουμένως όμως να επιλυθούν άλλα ζητούμενα όπως η διαφορά νομίσματος και η διαφορά φορολογικών συντελεστών μεταξύ των δύο χωρών, μπορεί να βάλει ταφόπλακα στην τοπική οικονομία της Κομοτηνής.
Επί της ουσίας, η ένταξη της Βουλγαρίας στη Ζώνη Σένγκεν επιταχύνει την είσοδο-έξοδο στα σύνορα. Επομένως, η έξοδος Ελλήνων στην αγορά της Βουλγαρίας για καύσιμα, ψιλικά, είδη πρώτης ανάγκης και διασκέδαση, θα καταστεί ακόμη πιο εύκολη. Άρα, η «αιμορραγία» της τοπικής οικονομίας θα επιδεινωθεί.
Στα θετικά, θα μειωθεί η ταλαιπωρία Βαλκάνιων τουριστών που περνούν μέσω Νυμφαίας, καθώς δεν θα παρατηρούνται ουρές χιλιομέτρων. Ωστόσο, με εξαίρεση το Φανάρι, μέχρι στιγμής η Ροδόπη δεν έχει καταφέρει να προσελκύσει αρκετούς Βαλκάνιους τουρίστες στην πόλη ή σε άλλα μέρη.
Ξεχάσαμε ξανά τους ελέγχους
Να σημειωθεί πως η Ελλάδα ούτως ή άλλως δεν κάνει ελέγχους στο συνοριακό σημείο διέλευσης Μακάζα-Νυμφαία. Οι όποιοι έλεγχοι γίνονται εντός ελληνικού εδάφους στο ύψος του Isobox, που φυσικά μπορούν να συνεχιστούν ακόμη και με είσοδο της Βουλγαρίας στη Σένγκεν. Την ίδια ώρα όμως, η Ελλάδα δεν έχει καταφέρει εδώ και τρία χρόνια να καταστήσει πλήρως λειτουργικό ένα απλό Isobox ελέγχων κατά του λαθρεμπορίου και παραεμπορίου.
Τη δική του εκτίμηση για το τι θα συμβεί έδωσε ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΣ Ροδόπης Ανέστης Βαφειάδης: «θα φανεί στην πράξη τι σημαίνει αυτό, κάτω από ποιες συνθήκες και κανόνες, δηλαδή δεν θα υπάρχουν καθόλου σύνορα; Αν καταργηθούν οι μεθοριακοί σταθμοί όπως είναι σε Γερμανία-Ολλανδία, θα είναι σα να περνάμε από τη μία Περιφέρεια στην άλλη, χωρίς να χρειάζεται καθόλου έλεγχος […] πιστεύω ότι στο τέλος δεν θα είναι τόσο απλά τα πράγματα, δεν θα καταργηθούν εν μία νυκτί τα σύνορα».
Ως προς τους ελέγχους εντός ελληνικής επικράτειας, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας ξεκαθάρισε πως όχι μόνο πρέπει να συνεχιστούν, αλλά να ενταθούν καθώς η είσοδος-έξοδος από και προς Βουλγαρία θα γίνει ακόμη ευκολότερη. «Δεν απαγορεύει στην ελληνική κυβέρνηση να διενεργήσει ελέγχους στο δικό της έδαφος, ίσα – ίσα θα πρέπει να ενταθούν οι έλεγχοι. Δεν δικαιολογεί η ένταξη της Βουλγαρίας στη Σένγκεν το να σταματήσουν οι έλεγχοι» είπε και τόνισε πως χρειάζεται επιτέλους κυβερνητική απόφαση προς αυτή την κατεύθυνση: «εάν το κράτος μας θέλει να θωρακίσει την τοπική οικονομία που πλήγεται ανεπανόρθωτα, μπορεί να εντείνει τους ελέγχους. Αρκεί να υπάρχει βούληση από την κεντρική κυβέρνηση […] πρέπει να προασπίσουμε την τοπική οικονομία, το τοπικό επιχειρείν και την τοπική ανεργία, γιατί όλα αυτά είναι αλληλένδετα […]. Οι έλεγχοι πρέπει να ενταθούν, ειδικά όταν μία κοινωνία φτωχοποιείται όπως η δική μας».
Σε αυτό το σημείο ο Ανέστης Βαφειάδης υποστήριξε πως «χρειάζονται καλές πολιτικές από εμάς, για να μπορέσουμε να έχουμε θετικά ισοζύγια από τον κάθετο άξονα, όπως έπρεπε να έχουμε τόσο καιρό», αφήνοντας να εννοηθεί πως μέχρι στιγμής το ισοζύγιο είναι αρνητικό, αφού παρατηρείται μεγάλη εκροή χρήματος από την τοπική οικονομία αλλά δυσανάλογα πιο μικρή εισροή μόνο γύρω από τον τουρισμό.
Διαβάστε εδώ ολόκληρο το άρθρο:
{Πηγή δημοσίευσης: https://xronos.gr/, του Διονύση Βοργιά, 20/10/2022}