Υποστηρίζει πως η περιοχή μπορεί να αξιοποιήσει μεγάλα συγκριτικά πλεονεκτήματα, ώστε να δούμε ξανά την «άνθιση» της Βιομηχανικής Περιοχής και όχι την εγκατάλειψή της
Να δοθεί ιδιαίτερη μέριμνα και έμφαση από την πολιτεία και όλους τους αρμόδιους φορείς στη ΒΙΠΕ Κομοτηνής ζήτησε ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ροδόπης Νίκος Αγγελίδης μέσω της συχνότητας του ράδιο Χρόνος 87.5fm, μετά και το αιφνιδιαστικό κλείσιμο της Palco, όπως διαβάσατε σε αναλυτικό ρεπορτάζ στον «Χ» της Τρίτης 18/10.
«Θέλουμε αλλαγές στη ΒΙΠΕ»
Όπως σημείωσε ο κος Αγγελίδης «το θέμα της ΒΙΠΕ το έχουμε αναδείξει ως πρώτο ακόμα και στη Διακομματική Επιτροπή για την Aνάπτυξη της Θράκης. Την στιγμή εμείς που θεωρούμε ότι η άνοδος του κάθετου άξονα και η άνοδος της Αλεξανδρούπολης βρίσκονται στο σημείο που τέμνονται και βρίσκει τη Βιομηχανική Περιοχή της Κομοτηνής με τις καλύτερες υποδομές μετά την Αθήνα και την Θεσσαλονίκη, αντί να έχουμε μια προστασία και μια προσοχή της Πολιτείας σε αυτό που λέμε project Θράκη, βλέπουμε επιχειρήσεις να οδηγούν τον δρόμο της ύφεσης. Θέλουμε αλλαγές στη ΒΙΠΕ».
Στο κομμάτι της μεταποίησης ζήτησε σύσσωμη η Ανατολική Μακεδονία και η Θράκη να δώσει τεράστια προσοχή στη Βιομηχανική Περιοχή της Κομοτηνής και συμπλήρωσε πως «πρέπει να γίνουν μεταποιητικές μονάδες στο κομμάτι της ενέργειας, όπως και κάποιες μονάδες υψηλής τεχνολογίας».
Απογύμνωση της βιομηχανικής ζώνης
Η πραγματικότητα είναι πάντως ότι η ΒΙΠΕ Κομοτηνής όλο και απογυμνώνεται. Ναι μεν έχουμε την μεγάλη κατασκευή της μονάδας της ΤΕΡΝΑ που η έναρξη της εμπορικής λειτουργίας προγραμματίζεται για τις αρχές του 2024, ωστόσο μια από τις μεγαλύτερες ΒΙΠΕ της χώρας κάποτε, πλέον έχει περάσει εδώ και χρόνια στην παρακμή της και η κατάσταση φαίνεται δύσκολη στο να αντιστραφεί. Shelman και Palco (όπως και άλλες) η καθεμία έκλεισε για τους δικούς της λόγους, όμως αποτελούν τρανταχτά παραδείγματα μιας ΒΙΠΕ που δεν θυμίζει την παλιά της “αίγλη”. Επί του θέματος ο Νίκος Αγγελίδης σχολίασε τα εξής: «Ο επιχειρηματικός χώρος έχει τους δικούς του κανόνες και δεν δέχεται εντολές. Δημιουργείς μια επιχείρηση και ανθίζει ή πεθαίνει. Η Shelman παράγει κάτι που μπορεί να χάθηκαν οι αγοραστές και να πήγαν στα υπόλοιπα Βαλκάνια, όμως παράγει την μοριοσανίδα ως κάτι μοναδικό και έχει τις δυνατότητες να ανοίξει ξανά. Στη Shelman μπορούμε να δούμε αποτέλεσμα, όμως πρέπει να γίνουν συντονισμένες κινήσεις για να βρεθεί ξανά επενδυτής».
Συνάντηση με τον Γ. Στουρνάρα
Την Πέμπτη 13/10 πραγματοποιήθηκε στο ICC Ελλάς συνάντηση και γεύμα εργασίας με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, στην οποία συμμετείχε και ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ροδόπης και Α’ Αντιπρόεδρος του ICC Ελλάς Νίκος Αγγελίδης. Στη συνάντηση και στο γεύμα που ακολούθησε αναλύθηκαν θέματα τραπεζικού ενδιαφέροντος, ενόψει του δύσκολου χειμώνα που αναμένεται, λόγω της ενεργειακής κρίσης, των πληθωριστικών πιέσεων, της αύξησης των επιτοκίων, κλπ. Επίσης αναλύθηκαν θέματα των πόρων χρηματοδότησης όπως του Ταμείου Ανάκαμψης.
Το θέμα του τραπεζικού δανεισμού για τις επιχειρήσεις έθεσε ο κος Αγγελίδης που όπως φαίνεται απασχολεί πολύ και τις επιχειρήσεις του τόπου μας. «Αυτήν την στιγμή έχουμε άνοδο επιτοκίων που θα συνεχιστεί και έχουμε πρόβλημα δανεισμού των επιχειρήσεων λόγω των τραπεζικών κριτηρίων.
Αυτό αντανακλάται και στις δικές μας επιχειρήσεις στη ΒΙΠΕ Κομοτηνής, που μερικές εμφανίζονται προβληματικές. Υπάρχει περίπτωση να έχουμε κλείσιμο μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων εάν δεν χρηματοδοτηθούν» είπε αναλυτικά.
Από την συνάντηση που είχε με τον κο Στουρνάρα κρατάει ως συμπεράσματα, ότι η στήριξη των μεταποιητικών μονάδων και των εξαγωγών της χώρας, θεωρείται αυτοσκοπός όπως και η στήριξη του τουρισμού και των σημείων που έχουμε συγκριτικό πλεονέκτημα.
Στο κομμάτι του τουρισμού βέβαια σχολίασε ότι «θα πρέπει να κάνουμε βήματα γιατί είμαστε αρκετά πίσω ως Ροδόπη και ως Θράκη».
{Πηγή δημοσίευσης: https://xronos.gr/, του Δήμου Μπακιρτζάκη, 19/10/2022}