“Παράθυρο” αξιοποίησης των εγκαταλειμμένων εργοστασίων στη ΒΙ.ΠΕ. Κομοτηνής

Τι είπε ο Αλέξης Χαρίτσης στη συνάντηση, εντός της ΒΙ.ΠΕ., με επιχειρηματίες της Θράκης - Κίνητρα αξιοποίησης των εγκαταλειμμένων εργοστασίων είτε μέσω επέκτασης υφιστάμενων δραστηριοτήτων, είτε με νέες επιχειρηματικές δραστηριότητες.

“Παράθυρο” στην αξιοποίηση των εγκαταλειμμένων εργοστασίων στη ΒΙ.ΠΕ. Κομοτηνής και ευρύτερα σε βιομηχανικές περιοχές της χώρας, αφήνει ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος. Πρόκειται για μία δυνατότητα που γνωστοποίησε από την Κομοτηνή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης, επισκεπτόμενος το μεσημέρι της περασμένης Δευτέρας 13 Νοεμβρίου τη βιομηχανική περιοχή Κομοτηνής. Στα γραφεία της ΕΤΒΑ-ΒΙ.ΠΕ. έγινε η συνάντηση του αν. υπουργού με τους επιχειρηματίες, παρουσία και του γενικού γραμματέα ΕΣΠΑ και Δημοσίων Επενδύσεων Παναγιώτη Κορκολή.

Η συζήτηση για τον Αναπτυξιακό Νόμο ανάλωσε μεγάλο χρόνο της συζήτησης, με τον κο Χαρίτση να επιχειρεί να προασπιστεί αυτόν ως κίνητρο επενδύσεων και σε περιοχές όπως η Θράκη.

Έκανε ειδική αναφορά για τις βιομηχανικές περιοχές λέγοντας τα παρακάτω: “Αυτό το διάστημα πιο συστηματικά εξετάζουμε τις δυνατότητες ενίσχυσης, είτε χρηματοδοτικής, είτε και άλλων μορφών, των ΒΙ.ΠΕ., τόσο ως οργανωμένη δομή υποδοχής βιομηχανικής και μεταποιητικής δραστηριότητας, όσο και ενίσχυσης των ίδιων των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται μέσα στις ΒΙ.ΠΕ.

Για παράδειγμα υπάρχουν ζητήματα τα οποία τα έχουμε συζητήσει και με τους συνδέσμους των επιχειρηματιών. Δυνατότητες αλλαγής χωροταξικών ρυθμίσεων, ώστε να μπορεί να κάνει επέκταση μια επιχείρηση σε ένα οικόπεδο δίπλα το οποίο είναι άδειο. Επίσης υπάρχει μία ακόμη πρόβλεψη στον Αναπτυξιακό Νόμο, αλλά αυτό είναι κάτι το οποίο πρέπει να το ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο, ο Αναπτυξιακός Νόμος δεν είναι γραμμένος στην πέτρα, μπορούμε να κάνουμε και τροποποιήσεις εφόσον χρειάζεται. Αφορά κίνητρα που πρέπει να δοθούν σε επιχειρηματίες για να αναλάβουν, είτε μέσω επέκτασης υφιστάμενων δραστηριοτήτων, είτε και με νέες επιχειρηματικές δραστηριότητες, να αξιοποιήσουν κτίρια τα οποία υπάρχουν μέσα σε ΒΙ.ΠΕ. και τα οποία αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε αχρησία”.

Κίνητρα εγκατάστασης επιχειρήσεων σε ΒΙ.ΠΕ.

Περαιτέρω ο κος Χαρίτσης παρουσίασε προβλέψεις του Αναπτυξιακού Νόμου για εγκατάσταση επιχειρήσεων σε βιομηχανικές περιοχές. “Ο Αναπτυξιακός Νόμος προβλέπει μια σειρά από κίνητρα αυξημένης ενίσχυσης στο 100%, στο 70% της ενίσχυσης του επιχειρηματικού σχεδίου για επιχειρήσεις οι οποίες εγκαθίστανται σε ΒΙ.ΠΕ. Υπάρχει άλλωστε η κοινοτική οδηγία η οποία ορίζει ότι από του χρόνου θα πρέπει όλες οι νέες βιομηχανικές μεταποιητικές εγκαταστάσεις να εγκαθίστανται σε οργανωμένες δομές και όχι με ανεξέλεγκτο τρόπο. Άρα εκεί υπάρχει ένα κίνητρο για εγκατάσταση σε βιομηχανικές περιοχές και εκεί έχουμε να δούμε πως αυτό το κίνητρο εξειδικεύεται για τις ακριτικές βιομηχανικές περιοχές”.

Για τις αναφορές του Αναπτυξιακού Νόμου στις παραμεθόριες περιοχές, ο αναπληρωτής υπουργός έκανε γνωστό ότι “ο Νόμος προβλέπει ότι υπάρχει ειδικό καθεστώς για τις επιχειρήσεις οι οποίες εγκαθίστανται εντός μιας ζώνης 30 χιλιομέτρων από τα σύνορα.

Αυτό δίνει την δυνατότητα για επιπλέον ενίσχυση στο ανώτατο δυνατό όριο που προβλέπει και ο χάρτης περιφερειακών ενισχύσεων της ευρωπαϊκής επιτροπής για αυτές τις επιχειρήσεις. Πρέπει να δούμε πως μπορούμε αυτό να το επεκτείνουμε ειδικά για τις ΒΙ.ΠΕ.”.

Τέλος, αποκάλυψε ότι στο υπουργείο σχεδιάζουν μία νέα πρόσκληση μέσω ΕΣΠΑ ειδικά για τις βιομηχανικές περιοχές. “Θα έχει να κάνει όχι με νέες βιομηχανικές περιοχές, αλλά με αναβάθμιση των υφιστάμενων υποδομών, γιατί εκεί είναι το πρόβλημα, εκεί είναι το ζητούμενο. Πρέπει να δούμε πως θα ενισχύουμε τις υποδομές ύδρευσης, αποχέτευσης, ευρυζωνικών δικτύων, ενέργειας.

Επίσης υπάρχουν ζητήματα με τον κορεσμό των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας, με αποτέλεσμα επιχειρήσεις να μην μπορούν να προχωρήσουν και σε εγκαταστάσεις ΑΠΕ οι οποίες θα έδιναν και την δυνατότητα για εξοικονόμηση μέρους του ενεργειακού τους κόστους”.

Στον απόηχο του περιφερειακού συνεδρίου που έγινε στην Κομοτηνή στις 13 και 14 Νοεμβρίου έγινε γνωστό ότι 52 επενδυτικά σχέδια με προϋπολογισμό 172 εκατ. ευρώ έχουν κατατεθεί από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στο νέο Αναπτυξιακό Νόμο. Περίπου το 78%  αφορούν στο τομέα της μεταποίησης και της βιομηχανίας και τα υπόλοιπα στον τουρισμό.

 

{Πηγή δημοσίευσης: http://www.xronos.gr, της Δήμητρας Συμεωνίδου, 18/11/2017}