Η αντίστροφη μέτρηση για την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής στα Τμήματα της ανώτατης εκπαίδευσης έχει ξεκινήσει, με χιλιάδες υποψηφίους να περιμένουν με αγωνία να δουν εάν θα καταφέρουν να εισαχθούν στη Σχολή της αρεσκείας τους. Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις του εκπαιδευτικού αναλυτή και διευθυντή των φροντιστηρίων Ομόκεντρο Αντώνη Φλωρόπουλου φαίνεται πως θα υπάρξει… καθίζηση στις βάσεις εισαγωγής στην πλειονότητα των Τμημάτων και σίγουρα σε αυτά που εντάσσονται στα τρία πρώτα Επιστημονικά Πεδία ενώ στο 4ο ΕΠ θα σημειωθούν αυξομειώσεις.
Η φετινή χρονιά ήταν η δυσκολότερη και η πιο περίεργη των τελευταίων ετών καθώς εκτός από τις αλλαγές που αποφασίστηκαν για τις Πανελλαδικές ήρθε και η πανδημία να κάνει ακόμη δυσκολότερη την προετοιμασία των υποψηφίων.
Χιλιάδες υποψήφιοι συμπλήρωσαν τα Μηχανογραφικά Δελτία έχοντας στο πίσω μέρος του μυαλού τους και το ενδεχόμενο μετεγγραφής κοντά στον τόπο κατοικίας τους, μια και η ακαδημαϊκή χρονιά που θα ξεκινήσει θα έχει και πάλι δυσκολίες και αρκετή αβεβαιότητα λόγω του κοροναϊού.
Παρά το γεγονός ότι ο πήχης για την εισαγωγή σε όλες σχεδόν τις περιζήτητες Σχολές θα χαμηλώσει, θα υπάρξει και πάλι «σφαγή» αριστούχων σε τμήματα υψηλής ζήτησης, σε Σχολές με επαγγελματικό κύρος αλλά και σε αυτές που οδηγούν στην «αγκαλιά» του Δημοσίου.
Οι βάσεις σε μία σειρά Τμημάτων, τα οποία συγκεντρώνουν πλήθος πρώτων προτιμήσεων στα Μηχανογραφικά, όπως Νομικές, Πολυτεχνικές και Ιατρικές, θα τραβήξουν την… κατηφόρα και θα ανοίξουν τις πύλες τους στους υποψηφίους με πολύ λιγότερα μόρια σε σχέση με πέρυσι.
Αρκεί να αναφέρουμε ότι η Νομική Αθήνας και η Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών του ΕΜΠ θα βρεθούν κοντά στο όριο των 18.000 μορίων, ενώ η βάση στο Τμήμα Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου θα κινηθεί κοντά στα 17.500 μόρια.
Στο 3ο Επιστημονικό Πεδίο, όπου δεσπόζουν οι Ιατρικές Σχολές, ο πήχης θα χαμηλώσει αρκετά. Είναι ενδεικτικό ότι το ανώτατο όριο για τη βάση στο Τμήμα της Αθήνας είναι τα 18.550 μόρια ενώ η βάση στο Ιατρικό Αλεξανδρούπολης θα κινηθεί κοντά στα 17.500 μόρια.
Πάντως, σε ιδρύματα της περιφέρειας, όπου σε κάποιες περιπτώσεις η ζήτηση δεν είναι μεγάλη, θα υπάρξει «γκρέμισμα» των βάσεων εισαγωγής με την πτώση να είναι… ελεύθερη σε μία σειρά Τμημάτων.
Οι Σχολές που οδηγούν στο Δηµόσιο
Στο Μηχανογραφικό Δελτίο, εκτός από τα Τμήματα τα οποία προσφέρουν ευκαιρίες στον επαγγελματικό στίβο του ιδιωτικού τομέα, υπάρχουν αρκετά τα οποία οδηγούν στο Δημόσιο.
Σε αυτά, η ζήτηση αναμένεται να ξεπεράσει κάθε προηγούμενο με τον ανταγωνισμό να χτυπάει κόκκινο.
Ετσι, όσοι υποψήφιοι στοχεύουν σε Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές θα πρέπει να αναμένουν μία μικρή πτώση των βάσεων, η οποία σε καμία περίπτωση δεν θα αντίστοιχη με άλλες Σχολές υψηλής ζήτησης.
Σε αυτό συμβάλλει και ο περιορισμένος αριθμός θέσεων, κάτι που δημιουργεί έντονες συνθήκες ανταγωνισμού. Ετσι, στο Τμήμα Ψυχολόγων ΣΣΑΣ Θεσσαλονίκης, η βάση εισαγωγής θα προσεγγίσει τα 19.000 μόρια ενώ η Σχολή Ικάρων Μηχανικών θα κινηθεί κοντά στα 18.500 μόρια.
Περίπου 18.000 μόρια θα χρειαστούν όσοι θέλουν να εισαχθούν στη Σχολή Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας, ενώ για τη Σχολή Πυροσβεστών η βάση εισαγωγής θα κυμανθεί μεταξύ 16.900 και 17.100 μορίων.
Οι προβλέψεις για τις βάσεις
1ο Επιστημονικό Πεδίο: Αναμένεται μικρή πτώση στις υψηλόβαθμες και μεγαλύτερη κυρίως στις Σχολές μεσαίας ζήτησης. Η Νομική Αθήνας θα είναι κοντά στα 18.000 μόρια ενώ στην Κομοτηνή θα μπορεί να εισαχθεί κάποιος και με λίγο κάτω από 17.500 μόρια. Οι άλλες περιζήτητες Σχολές, όπως αυτές της Ψυχολογίας, Διεθνών Ευρωπαϊκών Σπουδών, Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, Πολιτικών Επιστημών και άλλες, θα εμφανίσουν μικρή πτώση.
Οι Σχολές μεσαίας ζήτησης και ιδιαίτερα αυτές της περιφέρειας θα εμφανίσουν μεγαλύτερη πτώση, γιατί οι επιδόσεις των υποψηφίων είναι χαμηλότερες. Εκτός από τη Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία, δυσκολεύθηκαν στα Αρχαία και η εξέταση για πρώτη φορά της Κοινωνιολογίας αντί των Λατινικών, στα οποία εξετάζονταν όλα τα προηγούμενα χρόνια, δεν τους βοήθησε να έχουν καλύτερα αποτελέσματα. Παρότι τα θέματα στην Κοινωνιολογία ήταν προσβάσιμα και αναμενόμενα, δεν κατάφεραν να πλησιάσουν τις υψηλές βαθμολογίες που τους έδιναν τα Λατινικά. Το μόνο όφελος που θα έχουν οι υποψήφιοι του 1ου Πεδίου θα είναι η εξασφάλιση των περισσότερων θέσεων στις Παιδαγωγικές Σχολές, όπου υπάρχει πρόσβαση από όλα τα Πεδία.
2ο Επιστημονικό Πεδίο: Το Πεδίο των Θετικών Επιστημών αναμένεται να εμφανίσει τη μεγαλύτερη πτώση από τα άλλα. Οι περιζήτητες Πολυτεχνικές Σχολές θα χαμηλώσουν και θα δούμε τη Σχολή Πολιτικών Μηχανικών του ΕΜΠ να έχει βάση εισαγωγής κάτω από 16.500 μόρια. Σε όλα τα μαθήματα έχουμε χειρότερες βαθμολογίες. Εκτός τη Νεοελληνική Γλώσσα ήλθε και η Χημεία να σπρώξει τη βάση προς τα κάτω. Αλλά και η Φυσική, παρά το γεγονός ότι τα θέματα ήταν λίγο χαμηλότερης δυσκολίας από τα περσινά, δεν τους βοήθησε να γράψουν καλύτερα. Τα πολλά σχήματα που χρειάζονταν στις απαντήσεις απαιτούσαν πολύ χρόνο και πολλά παιδιά δεν πρόλαβαν να τελειώσουν στον διαθέσιμο χρόνο. Το βέβαιο είναι ότι ελάχιστοι θα μείνουν έξω από κάποιο πανεπιστήμιο της περιφέρειας, γιατί υπάρχουν πολλές διαθέσιμες θέσεις στα πανεπιστήμια της επαρχίας, μετά την αναβάθμιση των πρώην ΤΕΙ σε πανεπιστήμια που δέχονται φοιτητές με πολύ χαμηλές βαθμολογίες.
3ο Επιστημονικό Πεδίο: Σε αυτό ανήκουν και οι Ιατρικές Σχολές που είναι το όνειρο πολλών υποψηφίων. Το Πεδίο αυτό το επιλέγουν κατά κανόνα οι πολύ καλοί μαθητές, ενώ οι αδύνατοι ούτε καν το σκέφτονται. Κάθε χρόνο ο αριθμός των αριστούχων είναι μεγαλύτερος σε σύγκριση με τα άλλα Πεδία αλλά φέτος έχουμε συγκριτικά πολύ λιγότερους. Οι Ιατρικές Σχολές κατεβάζουν τον πήχη εισαγωγής, ειδικά εκτός Αττικής, κοντά στα 17.500 μόρια. Η Αθήνα και Θεσσαλονίκη θα είναι μόνο λίγο πάνω από 18.000 και δεν θα απαιτούν βαθμολογίες γύρω στα 19.000 μόρια που ζητούσαν τα προηγούμενα χρόνια. Αλλά και σε όλα τα άλλα περιζήτητα Τμήματα, όπως είναι οι Σχολές Βιολογίας, Βιοχημείας, Χημείας, Φυσικοθεραπείας και άλλες, θα δούμε τις βάσεις να μειώνονται. Χαμηλόβαθμες Σχολές στο Πεδίο αυτό δεν υπάρχουν, εκτός εκείνων που είναι κοινές με άλλα και κυρίως με το 2ο ΕΠ. Οι σπουδαιότερες αιτίες της καθίζησης των βάσεων ήταν η Νεοελληνική Γλώσσα, η Βιολογία και η Χημεία.
4ο Επιστημονικό Πεδίο: Το επιλέγουν συνήθως οι υποψήφιοι που τους ελκύουν οι σπουδές Οικονομίας, Ναυτιλιακών, Τουρισμού, Πληροφορικής, Αστυνομικές και Στρατιωτικές Σχολές και άλλες πολλές. Επίσης το επιλέγουν οι μαθητές που δεν είναι καλοί στα θεωρητικά μαθήματα, αλλά και εκείνοι που δεν συμπαθούν τη Φυσική και Χημεία. Το 4ο Πεδίο Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής δεν αναμένεται να ακολουθήσει τη σχεδόν καθολική πτώση των βάσεων των άλλων. Οι υψηλόβαθμες Σχολές θα χαμηλώσουν λίγο, ενώ στις υπόλοιπες θα σημειωθούν αυξομειώσεις και αρκετές θα παραμείνουν σταθερές. Οι κοινές Σχολές με το 2ο ΕΠ θα διαφοροποιηθούν γιατί θα υποστούν την πίεση που δέχονται αυτές που ανήκουν και στο 2ο ΕΠ, όπως είναι οι Σχολές Πληροφορικής και κάποιες άλλες.
Μικρός θα είναι ο αριθμός των υποψηφίων που δεν θα κατορθώσουν να πάρουν εισιτήριο εισαγωγής έστω και σε μια Σχολή που δεν είναι στις επιθυμίες τους, γιατί υπάρχει μεγάλος αριθμός προσφερόμενων θέσεων.
{Πηγή δημοσίευσης: https://www.thraki.com.gr/, 19/8/2020}