Θεατροπαιδαγωγική δράση με πολλαπλά οφέλη, θα πραγματοποιήσει για την ερχόμενη (2018-19) σχολική χρονιά, σε όσα δημοτικά της Κομοτηνής δηλώσουν ενδιαφέρον, το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Κομοτηνής. Την δράση που στοχεύει σε μαθητές της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, κυρίως της Έκτης Τάξης, και έχει τη δυναμική να “τρέξει” σε όλα τα δημοτικά σχολεία, φυσικά και στα μειονοτικά, της Κομοτηνής, παρουσίασαν από κοινού, στο περιθώριο σχετικής συνέντευξης τύπου, το μεσημέρι της Τετάρτης, η πρόεδρος του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κομοτηνής Σοφία Μενεσελίδου, με τον Κομοτηναίο επίκουρο καθηγητή της Διδακτικής των Θρησκευτικών στο τμήμα Θεολογίας ΕΚΠΑ Μάριο Λιάγκη και την θεατροπαιδαγωγική του ομάδα. Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η τοπική θεατρική επιχείρηση συνεργάζεται με τον συγκεκριμένο επιστήμονα και τους συνεργάτες του, καθώς ο “Χ” είχε καταγράψει, την σχολική χρονιά 2006-07 το πρόγραμμα “Πέντε μουντζουρωμένα απογεύματα” σε σχολεία της Βόρειας Ελλάδας, με τη συνεργασία της Γ.Γ.Ν.Γ. και του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κομοτηνής, το οποίο είχε λειτουργήσει με επιτυχία.
Σ. Μενεσελίδου: “Μέσα από αυτές τις δράσεις δικαιώνεται το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κομοτηνής”
“Με πολύ μεγάλη χαρά καταρχάς σε προσωπικό επίπεδο, συναντάω τον παιδικό μου φίλο για άλλη μια φορά”, είπε η πρόεδρος του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Σοφία Μενεσελίδου, προλογίζοντας τον κο Λιάγκη, εκφράζοντας όπως είπε “ιδιαίτερη χαρά και τιμή”. Σύμφωνα με την ίδια “τέτοιου είδους δράσεις είναι που δικαιώνουν το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κομοτηνής” και δίνουν στη δημοτική επιχείρηση “την ευκαιρία να κάνει πράξη μία από τις βασικές παραμέτρους λειτουργίας του, που είναι η παρέμβαση στις εκπαιδευτικές δομές. Μάλιστα μια παρέμβαση η οποία θα τρέξει όλη την επόμενη σχολική χρονιά και σχεδιάζεται με ανθρώπους που κατέχουν την γνώση τέτοιων δράσεων”.
Η κα Μενεσελίδου εξήγησε πως οι συνεργάτες της έχουν την εμπειρία για να λειτουργήσουν το πρόγραμμα, για το οποίο θα δοθούν περισσότερες λεπτομέρειες προσεχώς, καθώς αυτό το διάστημα γίνεται ο σχεδιασμός του και θα ακολουθήσουν οι προσκλήσεις προς τα δημοτικά της Κομοτηνής, ώστε να συμμετάσχουν σε αυτό. “Το πρόγραμμα αφορά σε όλα τα δημοτικά σχολεία της πόλης, όχι των οικισμών, γιατί μέχρι στιγμής μπορούμε να καλύψουμε μόνο αυτά που είναι στην Κομοτηνή”, διευκρίνισε, ζητώντας κι από τα ίδια τα σχολεία να εμπιστευτούν το πρόγραμμα και να δώσουν την ευκαιρία στους μαθητές να το παρακολουθήσουν, στο πλαίσιο του σχολικού τους προγράμματος, εντός των σχολικών μονάδων τους.
Μ. Λιάγκης: “Οι δράσεις γίνονται μέσα στα σχολεία”
Ο Μάριος Λιάγκης γεννήθηκε στην Κομοτηνή το 1971, ενώ πλέον – μεταξύ λοιπών τίτλων – διατηρεί κι αυτόν του καθηγητή Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. “Ελπίζω αυτή η δράση να αλλάξει τα δεδομένα στην πρωτοβάθμιας εκπαίδευση φέτος. Θα εφαρμόσουμε μια θεατροπαιδαγωγική δράση η οποία είναι καινοτόμος, αλλάζει το περιβάλλον του σχολείου, το μετατρέπει σε ένα βιωματικό περιβάλλον συμμετοχής των μαθητών και των εκπαιδευτικών”, είπε για το πρόγραμμα, συστήνοντας και την ομάδα που έχει έρθει μαζί του για την συνάντηση “η οποία είναι το 1/7 όλων, γιατί συνολικά είμαστε 35 άτομα”, όπως είπε. Μαζί του ήταν οι: Ηρώ Ποταμούση θεατροπαιδαγωγός και κοινωνιολόγος, Ναζίρ-Παύλος Ναζάρ θεολόγος μεταπτυχιακός στα παιδαγωγικά, Σόνια Μολογούση θεατρολόγος και ειδική θεατροπαραγωγός, Ειρήνη Δρακολάση εκπαιδευτικός και ειδική παιδαγωγός.
Ο κος Λιάγκης διευκρίνισε ότι η δράση είναι δωρεάν για όλα τα παιδιά κι επιφυλάχθηκε ότι “το θέμα θα ανακοινωθεί σύντομα, θα αφορά την καθημερινή ζωή τους, το πώς σκέφτονται, γιατί όλα αυτά στηρίζονται στο τι τους αφορά. Οι δράσεις γίνονται μέσα στα σχολεία, δεν μεταφέρονται τα παιδιά, γίνονται μέσα στην τάξη τους ή σε χώρο του σχολείου”. Σημείωσε ότι ο ίδιος και η ομάδα του έχουν εμπειρία κάποιων ετών στο να εκπονούν τέτοιου είδους προγράμματα. “Σήμερα στην Ελλάδα είμαστε πρωτοπόροι, τρέχουμε τέτοια προγράμματα τα τελευταία τρία χρόνια, έχουμε κάνει 280 σχολεία με άλλο πρόγραμμα που τρέχουμε στην Αττική. Η αλήθεια είναι ότι όποτε συμβαίνει αυτό (σ.σ. τέτοια προγράμματα) αλλάζουν τα δεδομένα, είναι τόσο μεγάλη η αλλαγή, τόσο ευχάριστη”, είπε.
{Πηγή δημοσίευσης: http://www.xronos.gr/, του Διονύση Βοργιά, 12/7/2018}