Όλη αυτή η κατάσταση που βιώνουμε, δημιουργεί επιπλέον άγχος στην ήδη επιβαρυμένη καθημερινότητα όλων.
Ανεξάρτητα όμως από την πανδημία, έχει παρατηρηθεί ότι αν και τα Χριστούγεννα θεωρούνται η πιο χαρούμενη εποχή του χρόνου, ταυτόχρονα είναι και πηγή στρες και μελαγχολίας.
Στρες για να προλάβουμε να χαρούμε τα πάντα μέσα σε λίγες ημέρες και μελαγχολία για όλα εκείνα που ονειρευτήκαμε και δεν πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια όλου του χρόνου.
Το πραγματικό νόημα των Χριστουγέννων βρίσκεται κρυμμένο σε 5 λέξεις- συναισθήματα-στάσεις ζωής…
Η« μελαγχολία των γιορτών» με την οποία έχουμε έρθει αντιμέτωποι λίγο ή πολύ όλοι σε κάποια φάση της ζωής μας, είναι αποτέλεσμα ενδογενών και εξωγενών παραγόντων.
Οι ενδογενείς παράγοντες αφορούν χαρακτήρα, προσωπικές εμπειρίες και αναμνήσεις παιδικών χρόνων. Οι εξωγενείς αφορούν στη ματαίωση των προσδοκιών ολόκληρου του χρόνου, στις οικονομικές δυσκολίες , στις απώλειες, στις ασθένειες, στην μοναξιά και πρόσφατα στο φόβο του κορονοϊού.
Πως μπορούμε να αποφύγουμε αυτή τη μελαγχολία; Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει κάποιο μαγικό ραβδί που ακουμπώντας το, θα γίνουμε ξέγνοιαστοι και ευτυχισμένοι σε αυτές τις γιορτές. Μία όμως προσέγγιση που θα μπορούσε να βοηθήσει στο να νιώσουμε καλύτερα, είναι να αλλάξουμε την οπτική που βλέπουμε τη ζωή και να δούμε το πραγματικό νόημα των γιορτών.
Τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά δεν είναι οι εικόνες με τα υπέροχα σπίτια, τα μεγάλα στολισμένα δέντρα, τα γκλάμορους πάρτυ, τις τέλειες οικογένειες και τις τέλειες σχέσεις. Δεν βελτιώνονται οι διαπροσωπικές μας σχέσεις αυτόματα λόγω του εορταστικού κλίματος, ούτε γινόμαστε η «τέλεια» οικογένεια επειδή είναι Χριστούγεννα.
Η ισορροπία στη ζωή μας είναι αποτέλεσμα συνεχούς και αέναους προσπάθειας. Ας ακολουθήσουμε τα παρακάτω για να μπορέσουμε να χαρούμε αυτή την περίοδο :
Αισθανόμαστε ευγνωμοσύνη για αυτά που έχουμε
Οι περιορισμοί που επιβάλει η πανδημία σε συνδυασμό με την οικονομική ανασφάλεια και την αβεβαιότητα που κυριαχούν παγκοσμίως επιβαρύνουν την ψυχολογία μας.
Αρκετοί άνθρωποι όμως υποφέρουν από το «σύνδρομο της αφθονίας» γιατί έχουν τόσα πολλά, που τα θεωρούν όλα δεδομένα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, να νιώθουν απογοήτευση για αυτά που δεν έχουν, αντί να νιώθουν ευγνωμοσύνη για αυτά που έχουν. Η ευγνωμοσύνη μπορεί να μας βοηθήσει σε όλες τις δυσκολίες που βιώνουμε. Ευγνωμοσύνη για αυτά που έχουμε, ευγνωμοσύνη για όλα τα μικρά και τα μεγάλα δώρα που μας φέρνει η ζωή.
Εστιάζουμε στο παρόν και όχι στο μέλλον ή στο παρελθόν
Η πεποίθηση ότι τα Xριστούγεννα πρέπει να είμαστε όλοι χαρούμενοι δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.
Οι δυσκολίες στη ζωή είναι καθημερινές και οι γιορτές δεν μπορούν να αποτελέσουν εξαίρεση. Ας εστιάσουμε στο «εδώ και ΄τώρα» αυτά τα Χριστούγεννα και ας απολαύσουμε το παρόν με τους δικούς μας ανθρώπους. Μαθαίνουμε να ζούμε τη στιγμή και δεν ζούμε για τις στιγμές που θα έρθουν ή που δεν έχουν έρθει.
Ερχόμαστε κοντά και συνδεόμαστε με τους δικούς μας ανθρώπους
Δεχόμασε τα μέλη της οικογένειάς μας ή τους φίλους μας όπως είναι και αφήνουμε στην άκρη διαφωνίες, συγκρούσεις και πικρίες του παρλεθόντος. Προσφέρουμε τη βοήθειά μας σε εκείνους που μας χρειάζονται και εκφράζουμε με λόγια και πράξεις την αγάπη μας στους ανθρώπους που είναι κοντά μας.
Αξίζει να αναφερθεί ότι σύμφωνα με έρευνες, τα άτομα που κατά τη διάρκεια των γιορτών εστιάζουν κυρίως σε υλικά αγαθά, είναι λιγότερο ευτυχισμένα από τα άτομα που εστιάζουν στην ουσία των Χριστούγεννων που είναι αγάπη, συγχώρεση και προσφορά.
Συμπερασματικά
Το βαθύτερο νόημα των Χριστουγέννων είναι ελπίδα, αγάπη, προσφορά, συγχώρεση και ενδοσκόπηση, αξίες που έχουμε ξεχάσει και «θάψει», κάτω από υπερκαταναλωτικές συνήθειες και συμπεριφορές χρόνων. Αυτά τα Χριστούγεννα, ας είναι διαφορετικά!
{Πηγή δημοσίευσης: https://fotinigeorgiou.gr/, της Δώρας Φούντα, Κοινωνιολόγου MPhil University of Glasgow-Certified coach University of Cambridge, Επιστημονικός συνεργάτης Πανεπιστημίου Αιγαίου, 23/12/2021}