Η Ρωμαϊκή εποχή και η ύστερη αρχαιότητα είναι μια εποχή που αποτελεί μια σημαντική περίοδο στην ιστορία της Θράκης, που όμως δεν είναι τόσο γνωστή στο ευρύτερο κοινό.
Αυτό το κενό φιλοδοξεί να καλύψει το Διεθνές Συμπόσιο για τη Θράκη στην ρωμαϊκή και όψιμη αρχαιότητα, που διοργανώνουν φέτος στην Κομοτηνή οι τρείς Εφορίες Αρχαιοτήτων της Θράκης, το οποίο καλύπτει όχι μόνο αρχαιολογικά, αλλά και θέματα ιστορίας, φιλολογίας και όλων των επιστημονικών αντικειμένων των ανθρωπιστικών σπουδών.
Η θεματική του Διεθνούς Συμποσίου που θα πραγματοποιηθεί στην Κομοτηνή είναι «Δρόμοι, επικοινωνία και κινητικότητα» και ήδη υπάρχουν πάνω από 40 συμμετοχές από όλη την Ευρώπη, ενώ θα το στηρίξουν, εκτός από το Υπουργείο Πολιτισμού, η Περιφέρεια ΑΜΘ και ο Δήμος Κομοτηνής.
Μία από τις πιο ενδιαφέρουσες ανακοινώσεις, για την οποία έχει κληθεί ειδικά η εισηγήτρια, αφορά την προτομή του Σεπτίμιου Σεβήρου, η οποία βρίσκεται στο Μουσείο Κομοτηνής, για να παρουσιάσει αυτό το μοναδικό εύρημα καλύτερα τόσο στους συνέδρους όσο και στο κοινό της πόλης.
Μια «παραμελημένη» εποχή
Η ιδέα για το συμπόσιο αυτό προέκυψε πριν από τρία χρόνια όταν η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ροδόπης κ. Χρύσα Καραδήμα, είχε συναντήσει συναδέρφους της που εργάζονται στο ινστιτούτο και το μουσείο της Σόφιας.
Εκεί προτάθηκε να κάνουν φορείς από τις τρείς χώρες εντός των συνόρων των οποίων βρισκόταν γεωγραφικά η Αρχαία Θράκη, να κάνουν μια κοινή δράση, και, αφού έγινε μια πρώτη συνάντηση, με τη συμμετοχή και Τούρκων ομολόγων τους από το πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης, αποφασίστηκε ότι το πρώτο συνέδριο θα διοργανωθεί στη Φιλιππούπολη.
Η ανταπόκριση, σημείωσε η κ. Καραδήμα, ήταν μεγάλη από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, με επιστήμονες από την Αυστρία, τη Γερμανία, τη Γαλλία και χώρες της βαλκανικής.
Το δεύτερο συνέδριο έγινε στην Πέρινθο-Ηράκλεια που βρίσκεται σήμερα στην Τουρκία, και το τρίτο θα πραγματοποιηθεί στην Κομοτηνή, με την διοργάνωση να έχουν αναλάβει και οι τρείς Εφορείες Αρχαιολογίας που αποτελούσαν την πάλαι ποτέ ενιαία ΙΘ΄ Εφορεία Αρχαιοτήτων της Θράκης, δηλαδή η Εφορεία Αρχαιοτήτων Έβρου, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ροδόπης και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ξάνθης.
Το συμπόσιο έρχεται να καλύψει ένα κενό, μιας και τα περισσότερα συνέδρια που γινόταν για την περιοχή μας επικεντρώνονταν μέχρι τώρα είτε στην προϊστορική ή την κλασική περίοδο, είτε στα βυζαντινά χρόνια. Όμως πρόκειται για μια μεταβατική περίοδο, τόνισε η κ. Καραδήμα, που είναι πάρα πολύ σημαντική για τη Θράκη, και ενδιέφερε πολλούς ερευνητές οι οποίοι ενδιαφέρονται για την περίοδο και για αυτό και θέλησαν να τα προβάλλουν.
Έμφαση στους δρόμους και την επικοινωνία
Κάθε ένα από τα Συμπόσια έχουν μία κύρια θεματική, η οποία αφορά τη Θράκη σε αυτή την περίοδο. Στο συνέδριο της Κομοτηνής όπως αναφέρθηκε η θεματική είναι «Δρόμοι, επικοινωνία και κινητικότητα», για το οποίο θα υπάρχουν προφορικές ανακοινώσεις, καθώς και ανακοινώσεις τοίχου (posters).
Όπως τόνισε η κ. Καραδήμα, η έναρξη του Συνεδρίου θα γίνει το απόγευμα της 18 Οκτωβρίου, με 2 εισαγωγικές ομιλίες από τον κ. Διαμαντή Τριαντάφυλλο και τον κ. Κωνσταντίνο Τσουρή.
Οι κύριες μέρες του συνεδρίου είναι η 19η και η 20η, ενώ στις 21 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί εκδρομή με τους συμμετέχοντες, στην Μαρώνεια και πιθανότατα και σε άλλους χώρους αρχαιολογικού ενδιαφέροντος στην περιοχή.
Η προϊστάμενη της Εφορείας εξέφρασε την ικανοποίησή της για το γεγονός ότι το συμπόσιο γίνεται στην περιοχή μας, και ότι το διοργανώνουν και οι τρείς Εφορείες Αρχαιοτήτων της Θράκης αλλά και το στηρίζουν οι τοπικοί φορείς.
{Πηγή δημοσίευσης: http://paratiritis-news.gr, του Κώστα Μαρκενδούδη, 25/8/2016}