Την Τετάρτη 31 Οκτωβρίου, ολοκληρώθηκε η έκθεση Θρακιώτικης παραδοσιακής φορεσιάς που διοργάνωσε για πρώτη φορά φέτος η Στέγη Πολιτισμού, Παράδοσης και Λαογραφίας «Φιλοτέχνες» στο ισόγειο της Καπναποθήκης του Δήμου Κομοτηνής.
Η έκθεση, που λειτουργούσε καθημερινά από τις 18:00 έως τις 20:00, ξεκίνησε τη Δευτέρα 29 Οκτωβρίου, και έδωσε τη δυνατότητα σε όλους όσους βρέθηκαν στο χώρο να δουν από κοντά μία ακόμα πτυχή της θρακιώτικης παράδοσης.
Η έκθεση αυτή, σημείωσε η πρόεδρος της Στέγης κ. Ιωάννα Αλμπανίδου, αποτελείται από καθαρά Θρακιώτικες φορεσιές από τη Δυτική Θράκη, και συγκεκριμένα τα 13 χωριά των Μάρηδων που βρίσκονται στον Έβρο, από το Καβακλί της Ανατολικής Ρωμυλίας, από Θρακιώτες αρβανίτες που εγκαταστάθηκαν στην Παραδημή, και κάποιες φορεσιές από την Γρατινή.
Αν κάποιος παρατηρήσει τις φορεσιές, θα διαπιστώσει πως είναι όλες τελείως διαφορετικές μεταξύ τους, τόνισε, γιατί οι κάτοικοι των περιοχών από τις οποίες προέρχονται είχαν διαφορετικά οικονομικά και κοινωνικά διαστρώματα, τόσο στα μοτίβα όσο στις υφές και τα υφάσματα.
Έτσι ο επισκέπτης μπορεί να πάρει πολλές πληροφορίες από την καθημερινή ζωή των κατοίκων αυτών των περιοχών. «Αν τις παρατηρήσει κανείς προσεκτικά, θα κατανοήσει ότι έστω και μια παραδοσιακή φορεσιά αποτελεί ένα βασικό στοιχείο του πολιτισμικού μας επιπέδου και ταυτότητας» ανέφερε η κ. Αλμπανίδου για να προσθέσει πως την όλη προσέγγιση συμπλήρωναν παραδοσιακά κοσμήματα σε κάποιες φορεσιές, αλλά και τα αντικείμενα καθημερινής χρήσης που εκτίθονταν στο χώρο.
Η κ. Αλμπανίδου ευχαρίστησε όλους όσους αγκάλιασαν αυτή την πρώτη προσπάθεια του, και ιδιαίτερα όλους τους πολιτιστικούς συλλόγους που τους δάνεισαν τις φορεσιές τους, που είναι αυθεντικά κομμάτια, αλλά και τους ιδιώτες που τους εμπιστεύτηκαν τις αυθεντικές τους φορεσιές .Για αυτό και ελπίζουν πως η έκθεση θα καθιερωθεί και κάθε χρόνο θα γίνεται καλύτερη, με περισσότερες λεπτομέρειες για τις φορεσιές.
{Πηγή δημοσίευσης: http://paratiritis-news.gr/, 31/10/2018}