Άνθιμος Αλεξανδρουπόλεως, συνέντευξη

«Οι βουλευτές του Κοινοβουλίου μας δεν σέβονται τις διαφορετικότητες, αλλά με τον τρόπο που ψηφίζουν, τις διαπομπεύουν και τις εξευτελίζουν»

Μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης παραχώρησε ο Μητροπολίτης Αλεξανδρούπολης Άνθιμος στο ένθετο ‘Ορθόδοξος δρόμος’ της εφημερίδας ‘Ελευθερία του Τύπου’, σχολιάζοντας άπαντα τα ζητήματα της τρέχουσας επικαιρότητας και όχι μόνο.

Μεταξύ άλλων, ο κος Άνθιμος τοποθετήθηκε για το νέο νομοσχέδιο περί αλλαγής της ταυτότητας φύλου από το 15ο έτος της ηλικίας, το μεταναστευτικό και τις πιθανές συνέπειες του για τη Θράκη, ενώ όταν ερωτήθηκε για τον διαχωρισμό Εκκλησίας – Κράτους, ο Μητροπολίτης απάντησε με… στίχους του Κωστή Παλαμά.

Διαβάστε όσα είπε:

Ορθ. Δρόμος: Η αλλαγή της ταυτότητας φύλου, ψηφίστηκε από την Βουλή, ωστόσο εξακολουθεί να διχάζει την Εκκλησία και την Πολιτεία. Ένας 15χρόνος έχει την ωριμότητα ν’ αποφασίζει για ένα τόσο σοβαρό θέμα;

Μητρ. Άνθιμος: Η πρόταση της Εκκλησίας είναι κοινωνικά και επιστημονικά τεκμηριωμένη, αλλά και πιο φιλάνθρωπη! Γνωρίζουμε την ψυχολογική αμηχανία και τον ενδοσχολικό διχασμό που προξένησε πέρυσι στα σχολεία η συζήτηση για τις έμφυλες ταυτότητες, γι’ αυτό φοβόμαστε πλέον, ότι οι σχολικές κοινότητες θα απομονώσουν περιστατικά και θα τα στοχοποιήσουν. Τελικά, οι βουλευτές του Κοινοβουλίου μας δεν σέβονται τις διαφορετικότητες, αλλά με τον τρόπο που ψηφίζουν, τις διαπομπεύουν και τις εξευτελίζουν, αντί να τις εξομαλύνουν και να τις στηρίζουν. Εμείς, ενεργούμε ποιμαντικά, με κατανόηση, με υποβοήθηση και υποστήριξη τέτοιων περιστατικών.

Ορθ. Δρόμος: Οικονομική κρίση και Εκκλησία. Πόσο κοντά είναι στους δοκιμαζόμενους από την λιτότητα πολίτες; Οι οικονομικές δυσκολίες μπορούν ν’ αφυπνίσουν τους νέους προκειμένου να οδηγηθούν ίσως σ’ ένα καλύτερο σύστημα αξιών;

Μητρ. Άνθιμος: Δεν μου αρέσει η συζήτηση αυτή. Υποχρέωση της Εκκλησίας είναι να εμφανίζει το Ευαγγέλιο όχι σαν φιλοσοφικό μέγεθος αλλά σαν πνευματικό γεγονός που απευθύνεται στην ψυχή όσο και στο σώμα. Όμως, είναι ανάγκη πια, ύστερα από τόσα χρόνια Μνημονίων να κάνουμε μια αποτίμηση στο αξιακό μας, όπως λέτε, σύστημα. Ούτε να συνηθίσουμε την μιζέρια, ούτε να στέργουμε την ζητιανιά. Να διερωτηθούμε σοβαρά: γιατί οι νέοι μας πρόκοψαν και ανεδείχθησαν, σ’ όποια Χώρα κι αν πήγαν; τί λείπει από την Πατρίδα μας που δεν επιτρέπει εδώ στα παιδιά μας να ανθίσουν; ποιες παθογένειες έχει η κοινωνία και η εκκλησία μας, με τις οποίες τροφοδοτεί το Κοινοβούλιο και την Ιερά Σύνοδο, ώστε να κυριαρχεί αυτή η κατάντια στη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα; Μακάρι η οικονομική κρίση να οδηγήσει σε μια τέτοια αυτοκριτική. Μέχρι τώρα δεν έγινε και υποφέρω γι’ αυτό.

Ορθ. Δρόμος: Πιστεύετε ότι η Εκκλησία πρέπει να γίνει περισσότερο κοσμική και να προσεγγίσει τους νέους;

Μητρ. Άνθιμος: Όχι, ούτε κοσμική περισσότερο να γίνει η Εκκλησία, ούτε απόκοσμη. Να παραμείνει αυτή που είναι, όμως να είναι! Νομίζω ότι το λάθος μας σήμερα είναι, που προσπαθούμε να δείξουμε ότι είμαστε καλύτεροι απ’ ότι είμαστε. Τα προσωπεία δεν αφήνουν τους ανθρώπους να φιληθούν θερμά. Στην Εκκλησία είμαστε άνθρωποι με λάθη και πάθη, γι’ αυτό συμπάσχουμε με όλους ανεξαιρέτως τους συνανθρώπους μας και τους αγαπάμε. Αυτό μας ζητάει ο Χριστός και, πιστέψτε με, έτσι εργαζόμαστε ποιμαντικά. Όμως, στα λόγια δεν τολμούμε να το παραδεχτούμε με ειλικρίνεια, επειδή και ο δημόσιος βίος μας (πολιτικός και δημοσιογραφικός) έγινε πια τόσο πουριτανικός και είναι ανάγκη να τον ξεπεράσει η Εκκλησία, να μην τον συναγωνίζεται, ούτε να τον αφουγκράζεται.

Ορθ. Δρόμος: Χωρισμός της Εκκλησίας και της Πολιτείας. Ένα θέμα που έρχεται στην επικαιρότητα ενόψει της Συνταγματικής Αναθεώρησης.

Μητρ. Άνθιμος: Προσέξτε, μέχρι τώρα λέγονταν χωρισμός Εκκλησίας και Πολιτείας. Η τωρινή μας Κυβέρνηση, διαπιστώσατε την διαφορά; ομιλεί όχι για χωρισμό Εκκλησίας και Πολιτείας αλλά για χωρισμό Εκκλησίας και Κράτους! Όπως και να ‘ναι, όμως, για τον θρυλούμενο χωρισμό θα σας απαντήσω μ’ ένα ποίημα: «…που όλο τον περιμένουμε, κι όλο κινάει για να ‘ρθει, κι όλο συντρίμμια χάνεται, στο γύρισμα των κύκλων».

Μας ενδιαφέρει το θέμα και περιμένουμε εναγωνίως τις τοποθετήσεις των πολιτικών μας χώρων πάνω στο ζήτημα. Αυτοί έχουν το πεπόνι αυτοί και το μαχαίρι! Εμείς ξέρουμε να ζήσουμε με όποιο τρόπο κι αν αποφασίσουν.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη εδώ

 

{Πηγή δημοσίευσης: https://reportal.gr/, 10/11/2017}