Τη Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2018 ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης, κ. Ευάγγελος Λαμπάκης υποδέχτηκε στο γραφείο του την επιτετραμμένη της Πρεσβείας του Καναδά στην Ελλάδα, κα Debbie DesRosiers, συνοδευόμενη από τον Υπεύθυνο Μεταναστευτικής Πολιτικής, κ. Martin Doucet και την Υπεύθυνη Πολιτικών & Δημοσίων Σχέσεων, κα Ζωή Δελήμπαση.
Το πρώτο θέμα που τέθηκε επί τάπητος ήταν τα χρυσωρυχεία και οι προθέσεις δραστηριοποίησης της καναδικής εταιρίας Eldorado Gold στην περιοχή μας. Ο κ. Λαμπάκης τόνισε ότι η εταιρία και η δραστηριότητά της είναι ανεπιθύμητη στη Θράκη και ότι όσο είναι δήμαρχος ο ίδιος δε θα επιτρέψει στην εταιρία να προβεί σε καμία ενέργεια καθώς οι συνέπειες από την εξόρυξη του χρυσού για την περιοχή μας και το περιβάλλον θα είναι ανυπολόγιστες και καταστροφικές. «Δεν είμαι ήρωας, αλλά θα προσπαθήσω να αποτρέψω αυτή την επιζήμια για τον λαό του Δήμου μου αλλά και τον λαό ολόκληρης της Θράκης επένδυση, θυσιάζοντας και τη ζωή μου αν χρειαστεί», δήλωσε χαρακτηριστικά ο ίδιος.
Επίσης, ο κ. Λαμπάκης αναφέρθηκε στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής μας, στο γεγονός ότι η Αλεξανδρούπολη εξελίσσεται σε ενεργειακό κόμβο με τους αγωγούς φυσικού αερίου TAP και IGB, την πλατφόρμα αεριοποίησης του υγροποιημένου φυσικού αερίου LNG και στις διαδικασίες αξιοποίησης και ανάπτυξης του λιμένα Αλεξανδρούπολης. Μάλιστα, διαμέσου της κας DesRosiers απηύθυνε κάλεσμα σε καναδούς επενδυτές να συμμετάσχουν στο διαγωνισμό που αφορά στο λιμάνι μας.
Σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό ζήτημα, ο κ. Λαμπάκης εξήγησε στην κα DesRosiers ότι λόγοι που απορρέουν από τη γεωπολιτική θέση της περιοχής μας και την μακροχρόνια αρμονική συνύπαρξη χριστιανών και μουσουλμάνων σε αυτή, δεν επιτρέπουν τη δημιουργία κέντρων συγκέντρωσης μεταναστών στη Θράκη.
Τέλος, εξέφρασε την άποψή του μετά από ερώτηση της επιτετραμμένης της καναδικής Πρεσβείας σχετικά με τη συμφωνία των Πρεσπών, λέγοντας ότι: «Το όνομά μας δεν μπορεί να τεθεί σε διαπραγμάτευση, η ιστορία δεν μπορεί να παραχαραχθεί και η εν λόγω συμφωνία δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή καθώς ήδη, πριν ακόμη περάσει από τα Κοινοβούλια των δύο χωρών, η σκοπιανή πλευρά άρχισε να μιλά για ύπαρξη μακεδονικής γλώσσας και μακεδονικής εθνότητας, το δε «Βόρεια» ως συνθετικό της ονομασίας της πρακτικά έχει ήδη απαλειφθεί από αυτή, προφανέστατα υποδηλώνοντας αλυτρωτισμό».
Η καναδική αντιπροσωπεία ευχαρίστησε τον δήμαρχο για την εποικοδομητική συζήτηση, εκφράζοντας παράλληλα το ενδιαφέρον της για τις εξελίξεις στην περιοχή μας.
{Πηγή δημοσίευσης: https://www.evros24.gr, 10/12/2018}