Μετά από πολλά χρόνια, σιγά-σιγά στο παραλιακό μέτωπο του Δήμου Κομοτηνής έχουν αρχίσει να γίνονται τα αυτονόητα. Οργάνωση, καθαριότητα, εκδηλώσεις, κι όχι τρέξιμο της τελευταίας στιγμής, έχουν αποτυπωθεί στις αυξημένες κρατήσεις σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια και στην εικόνα στο παραλιακό μέτωπο με περισσότερους λουόμενους σε σχέση με τα περασμένα χρόνια. Φυσικά δεν γίναμε …Θάσος μέσα σε έναν χρόνο, ωστόσο τα “βρεφικά” βήματα έχουν συντελέσει ώστε όλοι να είναι εν μέρει ικανοποιημένοι κι ελαφρώς αισιόδοξοι για τα επόμενα χρόνια.
Θετικά μηνύματα βλέπει η πρόεδρος επιτροπής τουρισμού Δήμου Κομοτηνής
Ο “Χ” συνομίλησε με την πρόεδρο της επιτροπής τουρισμού Δήμου Κομοτηνής Κλεοπάτρα Στογιαννίδου για να σφυγμομετρήσει την κατάσταση στο παραλιακό μέτωπο. “Η επισκεψιμότητα είναι αυξημένη για την καλοκαιρινή περίοδο που έχει ξεκινήσει. Τα μηνύματα μέχρι στιγμής φαίνονται ιδιαίτερα θετικά, αλλά φυσικά ο απολογισμός θα γίνει στο τέλος της τουριστικής σεζόν και νομίζω ότι κάτι τέτοιο θα επιβεβαιωθεί“, είπε και συνέχισε: “Είμαστε έτοιμοι, οι παραλίες μας είναι καθαρές κι οργανωμένες, έχουμε κάνει όλες τις ενέργειες που αφορούν μία δημοτική αρχή“.
Η ίδια αποδίδει, εν πολλοίς την βελτιωμένη κατάσταση στο παραλιακό μέτωπο στην επιλογή του Δήμου να μισθώσει τις θέσεις στην παραλία για τρία χρόνια (πέρσι) κι όχι για πιο σύντομο χρονικό διάστημα, κάτι που επέτρεψε στους επιχειρηματίες να δραστηριοποιηθούν από νωρίς, κάποιοι κι από αρχές Μαΐου. “Από τα μηνύματα που εισπράττω από τους επιχειρηματίες και τους ξενοδόχους της περιοχής, σε αυτό συνετέλεσε το γεγονός ότι από πολύ νωρίς -από τον Μάιο κιόλας- μπόρεσαν να αναπτυχθούν στην παραλία τα αναψυκτήρια. Και είναι γνωστό πως οι αξιοποιημένες και οργανωμένες παραλίες συμβάλλουν στο να επισκεφθεί κάποιος την περιοχή μας. Οι θέσεις έχουν καταληφθεί ήδη και μία θέση η οποία δεν είχε πληρώσει ο ιδιώτης, την διαχειρίζεται πλέον η Κτηματική Υπηρεσία και δεν την διαχειρίζεται ο Δήμος Κομοτηνής. Αλλά είναι θετικό ότι από πέρσι, όπως γνωρίζετε, το υπουργείο είχε δώσει το δικαίωμα στους Δήμου να δημοπρατήσουν τις θέσεις για τρία χρόνια. Κι εμείς επιλέξαμε αυτό τον δρόμο – παρότι άλλοι Δήμοι έκαναν για λιγότερο – ώστε να εξασφαλίσουμε οι επιχειρηματίες να έχουν μία μισθωτική σχέση διαρκείας, τριών ετών, για να μην μπαίνουμε κάθε χρόνο στη διαδικασία των δημοπρασιών, που μόνο καθυστέρηση δημιουργούν. Έτσι και του χρόνου θα μπορέσουν να ξεκινήσουν την επιχειρηματική τους δραστηριότητα από νωρίς, κι όχι ετεροχρονισμένα όπως συνέβαινε στο παρελθόν, όχι όμως με υπαιτιότητα των Δήμων“, σημείωσε αναλυτικά η Κλ. Στογιαννίδου.
Καλά βήματα, αλλά απομένουν να γίνουν πολλά λένε οι ξενοδόχοι
Αυξημένες κρατήσεις καταγράφουν οι ξενοδόχοι για τους μήνες Μάιο και Ιούνιο, ενώ μέχρι στιγμής κορυφαίο σε κρατήσεις είναι το τριήμερο του φεστιβάλ Φαναρίου που επίκειται το τριήμερο 22-24 Ιουνίου. Τα πράγματα είναι καλύτερα από πέρσι, αλλά απέχουν πολύ από το ‘τέλεια’, όπως εξηγεί ο ξενοδόχος Νάσος Τσούκας, φιλοξενούμενος στο ράδιο Χρόνος 87,5fm. “Η κατάσταση είναι σαφώς καλύτερη από πέρσι. Το γεγονός ότι τα αναψυκτήρια και η παραλία οργανώθηκαν φέτος από νωρίς, έχει βοηθήσει στην κίνηση, κι έτσι τον Μάιο και Ιούνιο είχαμε ανεβασμένες πληρότητες συγκριτικά με πέρσι. Είμαστε σε μία σωστή κατεύθυνση, αλλά φυσικά μπορούν πολλά περισσότερα πράγματα. Δεν ξέρω …αν βάλαμε μυαλό, αλλά κάποια πράγματα που μας καθυστερούσαν και λειτουργούσαν ως φρένο για την περιοχή έχουν λυθεί“, σημειώνει και υπογραμμίζει “κάθε χρόνο επισημαίνουμε ότι κινητήριος δύναμη της περιοχής είναι η παραλία, κι αυτό δεν ισχύει μόνο για το Φανάρι αλλά για όλη τη Βόρεια Ελλάδα“.
Οι προτάσεις των ξενοδόχων που δραστηριοποιούνται στο παραλιακό μέτωπο αφορούν απλά πράγματα, όπως λέει: “Δεν είναι πολύ περίπλοκα αυτά που λέω, να βελτιωθεί η συνεργασία μεταξύ τοπικών φορέων, Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) και επιχειρηματιών, και να υπάρξει ένα πλάνο, γιατί στην περιοχή υπάρχουν οι δυνατότητες ώστε να γίνει η κινητήριος δύναμη στον τουρισμό του Δήμου Κομοτηνής και του Νομού Ροδόπης, αρκεί να κοιτάμε όλοι προς την σωστή κατεύθυνση, κι όχι ο ένας πως να φέρει πρόβλημα στον άλλο“. Ο κος Τσούκας αναγνωρίζει ότι η προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων είναι δύσκολη υπόθεση, αλλά εξηγεί ότι “για να γίνει κάτι τέτοιο πρέπει να υπάρχει συνοχή και υποστήριξη από την τοπική κοινωνία, δηλαδή να μην βάζουμε εμπόδια χωρίς λόγο“, αναφερόμενος κυρίως σε περιοχές Ramsar ή Natura που φέρεται να έχουν μπλοκάρει επενδύσεις στην περιοχή και να έχουν αφήσει αρκετές περιοχές εκτός του σχεδίου πόλεως.
Ένα ακόμη ζήτημα που απασχολεί έντονα τους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται εντός Φαναρίου, είναι η δυσλειτουργία της παραλίας που βρίσκεται μπροστά στο χωριό, την οποία διαχειρίζεται η ΕΤΑΔ, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει το “πακέτο” παραλία, καφές, φαγητό στα πόδια του πελάτη-επισκέπτη.
Το προφίλ των επισκεπτών: Από Βουλγαρία ή Ρουμανία οι περισσότεροι
Όσον αφορά στο προφίλ των επισκεπτών, αυτοί εκτός από ντόπιοι και φοιτητές, είναι κυρίως Βούλγαροι και Ρουμάνοι, με τους Τούρκους επισκέπτες να είναι τρίτοι στην σειρά. Κι αυτό είναι θετικό, γιατί αφενός οι σχέσεις των δύο χωρών δεν είναι σταθερές άρα και ο τουρισμός δεν έχει σταθερούς δείκτες, αφετέρου με τη διαρκή μείωση της τουρκικής λίρας οι Τούρκοι πελάτες μπορούν να ξοδεύουν ολοένα και λιγότερα χρήματα στην περιοχή.
{Πηγή δημοσίευσης: http://www.xronos.gr/, του Διονύση Βοργιά, 23/6/2018}