Σημαντικό «εργαλείο» τόσο για εκπαιδευτικούς όσο και για όλη την κοινωνία
Το απόγευμα της Παρασκευής 22 Σεπτεμβρίου στο φουαγιέ του Μεγάρου Μουσικής Κομοτηνής πραγματοποιήθηκε η πιο πετυχημένη -σύμφωνα με τους διοργανωτές- δράση της 2ης Εβδομάδας Ψυχικής & Σωματικής Υγείας που διοργάνωσε η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης.
Ο λόγος για το βιωματικό εργαστήριο εικονικής πραγματικότητας για τον αυτισμό που συντόνισε η Γεωργία Πολιά του VR-Planet-The Virtual Reality Lounge. Η δράση περιλάμβανε 3 διαφορετικά σενάρια. Μέσα από μάσκα τρισδιάστατης οπτικής οι συμμετέχοντες έζησαν τον αυτισμό μέσα σε μία σχολική αίθουσα, στα μέσα μαζικής μεταφοράς και σε μία καφετέρια.
Η τεχνολογία στην υπηρεσία της ενσυναίσθησης
Όσοι ζήσαμε αυτή την εμπειρία είτε έχουν στο περιβάλλον τους κάποιο παιδί με αυτισμό είτε όχι, είχαμε την ευκαιρία να ενημερωθούμε με βιωματικό τρόπο και να μπούμε με τη βοήθεια της εικονικής πραγματικότητας στον κόσμο ενός αυτιστικού παιδιού, απόδειξη ότι η εικονική πραγματικότητα δεν σχετίζεται μόνο με παιχνίδια. Το υλικό της συγκεκριμένης δράσης συγκεντρώθηκε από ευρωπαϊκές ενώσεις που ασχολούνται επισταμένα με τον αυτισμό και δίνουν τα έσοδά τους σε αντίστοιχους φορείς.
«Να κατανοήσω και να αλλάξω»
Η συντονίστρια έχει ιδιαίτερη ευαισθησία για τον αυτισμό αφού η αδερφή της γεννήθηκε στο φάσμα. «Βρίσκοντας αυτή την τεχνολογία με βοήθησε πολύ να μπω στα παπούτσια της αδερφής μου και να μπορώ να γίνω καλύτερη στην επικοινωνία μαζί της», εξήγησε.
Η Γεωργία Πολιά ανέφερε πως το ζητούμενο είναι εμείς να εκπαιδευτούμε για να μπορούμε να βοηθήσουμε αυτά τα παιδιά που είναι ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. «Σκοπός είναι να κατανοήσω και να αλλάξω», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.
Στη δράση συνέδραμε και ο Σύλλογος για Παιδιά & Ενήλικες με ΔΑΔ, Αυτισμό & Asperger (ΔΑΔΑΑ) Ροδόπης. Ο πρόεδρος Βαγγέλης Λαφτσής ανέφερε πως ο Σύλλογος συμμετείχε στο αντίστοιχο εργαστήριο που έγινε στο Σουφλί. Εντυπωσιασμένοι άδραξαν την ευκαιρία να φέρουν τη δράση και στην Κομοτηνή. Σκοπός όπως δήλωσε είναι σε πρώτη φάση να ενημερωθούν εκπαιδευτικοί και όσοι εργάζονται με παιδιά και σε δεύτερη φάση όλη η κοινωνία να δει τον τρόπο που «βλέπουν» αυτά τα παιδιά και να τα αγκαλιάσουν.
{Πηγή δημοσίευσης: https://xronos.gr/, 26/9/2023}