Την Τετάρτη 14 Νοεμβρίου έλαβε χώρα η ορκωμοσία του Τμήματος Κοινωνικής Διοίκησης και Πολιτικής Επιστήμης στην οποία ορκίστηκε μεταξύ άλλων και ο φοιτητής Μιχάλης Σαββίδης με άριστα (βαθμός πτυχίου 9) ο οποίος πέρασε τον Οκτώβρη στην Ουάσιγκτον με την υποτροφία του Χάρβαρντ. Το καλοκαίρι είχε τη δυνατότητα να κάνει πρακτική άσκηση με αμερικανούς φοιτητές στο Κέντρο Ελληνικών Σπουδών στο Ναύπλιο και να παρακολουθήσει μαθήματα από καθηγητές του κορυφαίου Πανεπιστημίου.
Μιλώντας στον “Χ” ο τότε φοιτητής, νυν απόφοιτος, τόνισε ότι η συμμετοχή του σε αυτό το πρόγραμμα “διεύρυνε τους ορίζοντες” και συνέβαλε “σε μεγαλύτερη ακαδημαϊκή εμβάπτιση“, όπως είπε. Στην Αμερική εκτός από τις διαλέξεις στα Πανεπιστήμια, επισκέφθηκε την Ελληνική Πρεσβεία στην Ουάσιγκτον, την Παγκόσμια Τράπεζα, την Βουλή των Αντιπροσώπων, την Γερουσία, το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, τον Λευκό Οίκο, όπως και συνομίλησε με πολλούς Αμερικανούς πολιτικούς.
Παρόμοιες εμπειρίες είχαν και οι προηγούμενοι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα του Χάρβαρντ. Ο Χρήστος Δερβεντλής, πρώτος συμμετέχων στο πρόγραμμα από το Τμήμα Κοινωνικής Διοίκησης και Πολιτικής Επιστήμης επιβεβαίωσε τη σημασία του προγράμματος και της εμπειρίας του στη μετέπειτα ακαδημαϊκή και επαγγελματική του ζωή, τονίζοντας πως “η συμμετοχή σε ένα τέτοιο πρόγραμμα από τη μία σου δίνει μια εικόνα λειτουργίας ενός φορέα από μέσα ενώ ταυτόχρονα σου επιτρέπει να κάνεις πολύ δυνατή και εκτεταμένη δικτύωση με εδραιωμένους επαγγελματίες του αντικειμένου σου, τόσο στην Ελλάδα όσο και στις ΗΠΑ”.
Όπως ανέφερε αστειευόμενος ο Ναυπλιώτης στην καταγωγή καθηγητής Κώστας Δικαίος, που φέρει το ρόλο του συνδέσμου του προγράμματος με το ΔΠΘ, “θυμάμαι χαρακτηριστικά την στιγμή που ο Χρήστος μου μίλησε για την τυχαία συνάντηση πρόσωπο με πρόσωπο με την διευθύντρια του ΔΝΤ Κ. Λαγκάρντ. Δεν πρόλαβε βεβαίως να τη ρωτήσει για τα προγράμματα και τις πολιτικές σε σχέση με την Ελλάδα (όπως επίσης και για την περίφημη “Λίστα Λαγκάρντ”)”.
Στην ορκωμοσία βρέθηκε και η τελειόφοιτη Δήμητρα Δαλαμπίνη η οποία τόνισε ότι “το πρόγραμμα αποτελεί μια σημαντική ευκαιρία για τους φοιτητές του Τμήματος και για το Πανεπιστήμιο”. Όσο για τη ίδια ήταν μια καθοριστική εμπειρία, εφοδιάζοντας την με νέες γνώσεις και δεξιότητες, γι’ αυτό και ευχαριστεί πολύ το ΚΕΣ. Παρόμοιες εντυπώσεις και αναμνήσεις είχε και ο Αλέξανδρος Θεοδωρίδης, ο οποίος υπηρετεί αυτή την περίοδο την στρατιωτική του θητεία, εξήγησε ο κος Δικαίος.
Ο επίκουρος καθηγητής – σύνδεσμος και δίαυλος επικοινωνίας του προγράμματος από τη μεριά του Δ.Π.Θ. Κώστας Δικαίος, τόνισε ότι “πρέπει να ευχαριστήσουμε το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών και όλο το Χάρβαρντ για την μοναδική αυτή ευκαιρία που δίνει στους φοιτητές μας – έστω και εάν είναι ένας ή μία κάθε ακαδημαϊκό έτος – να κάνουν πρακτική άσκηση, να συνεργαστούν με αμερικανούς φοιτητές και ακαδημαϊκούς από το κορυφαίο αυτό Πανεπιστήμιο”.
{Πηγή δημοσίευσης: https://www.xronos.gr, του Διονύση Βοργιά, 20/11/2018}