«Οργασμός» εργασιών στο κτίριο της οδού Χατζησταύρου – Μιλά στην «Θ» ο Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης Κ. Κουρτίδης
«Οργασμός» εργασιών (επισκευής φθορών και ενεργειακής αναβάθμισης) επικρατεί στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης επί της οδού Χατζησταύρου, όπου στεγάζονται ο Σύλλογος ΑμεΑ ΠΕ Ξάνθης καθώς και ο Σύλλογος Μονογονεΐκών Οικογενειών.
Ένα κτίριο που προορίζεται για να «στεγάζει» αρχικά τις συμβουλευτικές – υποστηρικτικές υπηρεσίες (με την συμβολή του Δικηγορικού Συλλόγου Ξάνθης και των Κοινωνικών Λειτουργών της ΠΕ Ξάνθης) σε μονογονεϊκές οικογένειες καθώς και σε θύματα ενδοοικογενειακής βίας και σε δεύτερο χρόνο, στο μέλλον να στεγάσει – προσωρινά – τα ίδια τα θύματα.
«ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΑΡΧΙΚΑ Η ΔΟΜΗ – ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΣΤΕΓΗ ΘΥΜΑΤΩΝ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΒΙΑΣ, ΣΕ ΔΕΥΤΕΡΟ ΧΡΟΝΟ»
Για όλα τα παραπάνω μίλησε στην «Θ», ο Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης κ. Κωνσταντίνος Κουρτίδης, ο οποίος εξήγησε επακριβώς ότι «εμείς θέλουμε να δημιουργήσουμε μια δομή για θύματα ενδοοικογενειακής βίας. Ξεκινούμε βέβαια από το συμβουλευτικό σκέλος. Κάναμε μια επαφή με τον Δικηγορικό Σύλλογο Ξάνθης και την πρόεδρο κ. Δέσποινα Χατζηφωτιάδου και συμφωνήσαμε ο σύλλογος να παρέχει σε αυτήν την δομή δωρεάν νομικές συμβουλές σε γυναίκες μονογονεΐκών οικογενειών και σε θύματα ενδοοικογενειακής βίας (το θύμα μπορεί να είναι γυναίκα ή άνδρας ή και παιδί). Δεύτερος στόχος μας είναι η ψυχολογική υποστήριξη. Όπως γνωρίζετε έχουμε κοινωνικούς λειτουργούς στην Περιφέρεια, οι οποίοι κάποιες ώρες της εβδομάδος (όπως και κάποια μέλη του Δικηγορικού Συλλόγου) θα είναι εκεί για να υποστηρίζουν τους ανθρώπους αυτούς. Ευχαριστούμε τον Δικηγορικό Σύλλογο που μας είπε ότι θα συνδράμει χωρίς οποιαδήποτε αμοιβή. Ετοιμάζουμε προγραμματική σύμβαση για το γεγονός αυτό. Ευχαριστούμε επίσης την πρόεδρο του ΔΣΞ κ .Δέσποινα Χατζηφωτιάδου αλλά και το ΔΣ για την συμμετοχή. Βεβαίως, θέλουμε να προχωρήσουμε την εν λόγω δομή, να συνεργαστούμε με ψυχολόγους και να κάνουμε και δομή φιλοξενίας. Φυσικά η δομή φιλοξενίας είναι κάτι που χρειάζεται ειδικές άδειες και αυτός είναι απώτερος στόχος του μέλλοντος. Βέβαια δεν μπορεί να είναι μόνιμη δομή φιλοξενίας όπως αντιλαμβάνεστε. Θα είναι κάτι προσωρινό (π.χ. ένα άτομο δέχεται την ενδοοικογενειακή βία και κάπου πρέπει να μείνει αλλά δεν μπορεί να μείνει σε ξενοδοχείο γιατί δεν έχει χρήματα). Για να γίνει όμως αυτό χρειάζεται ειδικές αδειοδοτήσεις και μια μορφή υποστηρικτικών διαδικασιών που είναι πολύπλοκες και θα γίνουν στο απώτερο μέλλον. Επίσης εκεί και θα υπάρχει και η «ΣΤΗΡΙΞΗ» που θα δίνει την δυνατότητα ενίσχυσης με είδη πρώτης ανάγκης (έχουμε κάνει την τροποποίηση του καταστατικού της «ΣΤΗΡΙΞΗΣ») στους ανθρώπους που θα έχουν ανάγκη».
«ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΩΝ ΕΠΙΣΚΕΥΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ»
Αναφορικά με τις εργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη, ο κ. Κουρτίδης σημείωσε ότι «το κτίριο αυτό δεν το βρήκα σε καλή κατάσταση. Χρειάζονταν βάψιμο (και το βάφουμε) ενώ παράλληλα κάνουμε και ενεργειακή αναβάθμιση ώστε να μην έχει έξοδα για την θέρμανσή του και επισκευάζουμε σοβάδες, υγρασίες φθορές κλπ για να το κάνουμε κατοικήσιμο. Οι σύλλογοι των ΑμεΑ και των Μονογονεϊκών Οικογενειών, θα παραμείνουν εκεί. Εξάλλου επιθυμούμε να παραμείνουν εκεί ώστε αν έχουν και αυτοί άτομα να συνδράμουν σε όλο αυτό. Οι εργασίες ξεκίνησαν εδώ και καιρό, μέχρι την πλήρη αποκατάσταση των φθορών του κτιρίου».
{Πηγή δημοσίευσης: https://www.thraki.com.gr/, 14/9/2023}