Ο δρόμος της ανάδειξης του μεταξιού Σουφλίου περνάει μέσα από την Κίνα

Η Κίνα εγκαταλείπει τους μορεωνες και στρέφεται στους ουρανοξύστες. Επομένως, το μετάξι λιγοστεύει και η τιμή του ανεβαίνει

Ο δρόμος της ανάδειξης του μεταξιού Σουφλίου περνάει μέσα από την Κίνα. Η πλούσια παράδοση της περιοχής στη μεταξουργία εντυπωσίασε τους Κινέζους που ενδιαφέρονται να προβάλλουν τον πολιτισμό του μεταξιού συνοδοιπορώντας με το ακριτικό Σουφλί.

Ο δήμαρχος Σουφλίου, Ευάγγελος Πουλιλιός, ετοιμάζεται να υποδεχτεί επιτελείο Κινέζων στις αρχές Φεβρουαρίου και περιγράφει στην «ΥΧ» τον σημαντικό ρόλο του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς. «Τον Αύγουστο του 2017, ο πρέσβης της Κίνας Ζοού Ξιαολί επισκέφθηκε το Σουφλί προσκεκλημένος της προέδρου του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς Σοφίας Στάϊκου, καθώς υπάρχει ένα πανέμορφο μουσείο στο Σουφλί το οποίο επισκέφθηκε κι ενθουσιάστηκε. Επίσης, είδε τις μονάδες επεξεργασίας του μεταξιού και συνομίλησε με τους φορείς. Δεν φαντάζονταν ότι στην Θράκη θα υπήρχε παρόμοια ιστορία του μεταξιού, ποιότητα αλλά και προοπτική για την ανάπτυξή του».

Συμφωνία

Ακολούθησε επίσκεψη της κας Στάικου και των συνεργατών της στην Κίνα, κατόπιν πρόσκλησης του πρέσβη, και τον Οκτώβριο υπεγράφη από την ίδια και τον διευθυντή του Εθνικού Μουσείου Μετάξης της Κίνας, Feng Zhao, Σύμφωνο Συνεργασίας, που πλέον παίρνει σάρκα και οστά. Στο πλαίσιο της πολιτιστικής συνεργασίας, αναμένεται να επισκεφθεί το Σουφλί αντιπροσωπεία του Εθνικού Μουσείου Μετάξης της Κίνας. Ο κ. Πουλιλιός σημειώνει ότι του ζητήθηκε «μία συνάντηση με τους φορείς, για να συμφωνήσουμε τους τομείς συνεργασίας».

Μουσεία

Το Σουφλί διατηρεί εξαιρετικά μουσεία αφιερωμένα στην ιστορία και την τέχνη του μεταξιού, αλλά για να μπορέσει να κερδίσει την αίγλη που του αξίζει, είναι απαραίτητο να γίνει στροφή στην καλλιέργεια του μεταξοσκώληκα. «Δεν αρκεί να ασχοληθούν οι μεταποιητές με το μετάξι, χρειάζεται να γίνουν και οι απαραίτητες ενέργειες από την πολιτεία».

Στο πλαίσιο συμφωνίας, προβλέπεται συνεργασία με το Μουσείο Μετάξης, το Δίκτυο Μουσείων και Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς. Προγραμματίζονται πολιτιστικές ανταλλαγές, κοινές εκθέσεις, ερευνητικά και εκπαιδευτικά προγράμματα. Η συνεργασία συνδέεται με την πρωτοβουλία της Κίνας «Μία Ζώνη, ένας Δρόμος», που αναπτύσσει δράσεις κατά μήκος του Δρόμου του Μεταξιού.

Ο δήμαρχος σχολιάζει ότι από τη μία υπάρχουν αξιόλογοι επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται με επιτυχία στον τομέα του μεταξιού, οι κ.κ. Τσιακίρης, Μουχταρίδης, Μπαντιανίδης, Μπουρουλίτης, αλλά από την άλλη κάποιοι εμποδίζουν την ανάπτυξη του μεταξιού και φωτογραφίζει στελέχη υπηρεσιών. Επίσης, προϋπόθεση για να αναπτυχθεί η σηροτροφία είναι η λειτουργία του αναπινηστηρίου, που δεν λειτουργεί, με εξαίρεση αυτά που διαθέτουν ιδιώτες για δική τους χρήση.

«Η Κίνα τα τελευταία χρόνια εγκαταλείπει τους μορεώνες και κατασκευάζει ουρανοξύστες. Αυτό σημαίνει ότι λιγοστεύει το μετάξι, του οποίου η τιμή αυξάνεται. Άρα, είναι ευκαιρία να αναπτύξουμε το μετάξι». Θεωρεί ότι η σηροτροφία είναι μια διέξοδος για τους παραγωγούς. «Οι αγρότες δεν έχουμε πολλά περιθώρια να ασχοληθούμε με τα χωράφια. Τα έξοδα διαρκώς αυξάνονται και το μετάξι μπορεί να έχει μέλλον στην περιοχή».

 

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.evros24.gr, της Μαρίας Αμπατζή, 24/1/2018}