Ιδιαίτερα κακή χρονιά ήταν το 2017 για τους παραγωγούς μεταξιού που ζουν στον Έβρο και αγωνιούν για το μέλλον, σύμφωνα με αναφορά, που κατατέθηκε στη Βουλή από βουλευτές του ΚΚΕ. Όπως λένε, από τους 53 σηροτρόφους της περιοχής μόλις τέσσερις πληρώθηκαν κανονικά εξαιτίας των καιρικών συνθηκών, που προκάλεσαν ανυπέρβλητα εμπόδια στην εκτροφή.
Σε μακροσκελή επιστολή τους προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, τον γενικό γραμματέα του ΥΠΑΑΤ, τους βουλευτές και τον αντιπεριφερειάρχη Έβρου, οι σηροτρόφοι αναφέρονται στην κατάσταση που επικρατεί και έχει οδηγήσει σε τέλμα τον κλάδο, διότι υπήρξαν δυσμενείς συνθήκες για τον καιρό. Οι Εβρίτες παραγωγοί επικαλούνται και διεθνείς επιστημονικές μελέτες, αλλά και τη μακρόχρονη εμπειρία τους, αφού μερικοί εξ αυτών ασχολούνται με τη σηροτροφία ήδη από τη δεκαετία του ’80.
Όπως τονίζουν στο επίσημο έγγραφο, η ιδιαίτερα υψηλή θερμοκρασία και η παρατεταμένη ξηρασία είχαν ως αποτέλεσμα τη δραματική μείωση της παραγωγής κουκουλιών. Για του λόγου το αληθές, επικαλούνται το παράδειγμα έμπειρου σηροτρόφου, ο οποίος, ενώ είχε στην κατοχή του 70 κουτιά, τελικά μόλις τα έξι εκτρέφονται!
Εξαιτίας της ανόδου της θερμοκρασίας, λένε, επιταχύνονται οι ζωτικές λειτουργίες των μεταξοσκωλήκων (Bombyx mori). Αν, για παράδειγμα, η θερμοκρασία είναι στους 35 βαθμούς, τότε οι μεταξοσκώληκες αντέχουν στην 4η ηλικία (ή 4ο στάδιο) 48 ώρες και στην 5η ηλικία (ή 5ο στάδιο) για 24 ώρες. Όταν, όμως, η θερμοκρασία φτάνει στους 40 βαθμούς, τότε οι ζωτικές λειτουργίες επιταχύνονται και το θαυματουργό σκουλήκι έχει αντοχή για 15-20 ώρες στο 4ο στάδιο και 12 ώρες στο 5ο στάδιο, γεγονός που κάνει ασύμφορη την καλλιέργεια.
Όπως ισχυρίζονται οι παραγωγοί, όταν η θερμοκρασία είναι πάνω από τους 30 βαθμούς, επηρεάζεται άμεσα η υγεία του μεταξοσκώληκα. Όταν, μάλιστα, το θερμόμετρο ανεβαίνει πάνω από τους 38 βαθμούς Κελσίου, μειώνονται η φωτοσύνθεση και η κατανάλωση θρεπτικών συστατικών από τα φυτά.
Οι παραγωγοί τονίζουν ότι τα κουτιά, που είχαν, ενώ δηλώνονται στο ΟΣΔΕ, δεν ασφαλίζονται στον ΕΛΓΑ, συνεπώς δεν αποζημιώνονται. Σημειώνουν πως υπάρχει έγγραφο της Τριμελούς Επιτροπής της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης Έβρου, που βεβαιώνει ότι η χαμηλή παραγωγή κουκουλιών οφείλεται σε καιρικές συνθήκες και καλούν την κυβέρνηση να δώσει λύση, που θα στηρίξει έμπρακτα τη σηροτροφία.
{Πηγή δημοσίευσης: http://www.e-evros.gr, από ypaithros.gr, 27/2/2018}