Η πρώτη συνάντηση για τον 61ο γύρο των διερευνητικών επαφών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας ολοκληρώθηκε στην Κωνσταντινούπολη και κράτησε περίπου τρεις ώρες, ενώ θα υπάρξει και δεύτερη συνάντηση στην Αθήνα. Στην συχνότητα του ράδιο Χρόνος 87.5 fm φιλοξενήθηκε ο αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Δικαίου του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης Σωτήρης Σέρμπος σχολιάζοντας την επόμενη μέρα των διερευνητικών.
«Μεταξύ των διερευνητικών δεν υπάρχει κάποιο κοινό πρακτικό από αυτές τις συναντήσεις, απλώς κρατάνε οι δύο αντιπροσωπείες ξεχωριστά πρακτικά. Δεν είναι διαπραγματεύσεις. Ουσιαστικά αποτελούν ένα προθάλαμο ανταλλαγής απόψεων και στο σενάριο που θα υπάρξει συμφωνίας οριοθέτησης μιας ατζέντας, να προχωρήσει σε μια διαπραγμάτευση. Αυτός ο γύρος θα είναι περισσότερο διαδικαστικός. Το θετικό είναι ότι θα συνεχιστούν αυτές οι συνομιλίες. Μεταξύ άλλων λειτουργούν και ως ένα άτυπο φόρουμ εκτόνωσης αποσυμπίεσης κρίσεων και λοιπά. Είναι μια θετική εξέλιξη χωρίς αυτό να σημαίνει ότι βρισκόμαστε κοντά σε μια συμφωνία», τόνισε προλογικά ο καθηγητής.
Εντοπίζοντας ένα πρόβλημα στις επαφές αυτές, επεσήμανε ότι «το πρόβλημα με τις διερευνητικές είναι ότι ποτέ δεν είχαν κάποιον ορίζοντα χρονικό ολοκλήρωσης, όπως δεν έχουν ούτε τώρα και δεύτερον δεν περιλαμβάνουν ποτέ και έναν πολιτικό ορίζοντα, δηλαδή αυτό που ζητάει η Ελλάδα», και πρόσθεσε πως «λαμβάνοντας υπ’ όψιν τι έχει προηγηθεί είναι λίγο ξεπερασμένες αλλά αυτήν την στιγμή είναι μια απολύτως αναγκαία συνθήκη για να πάμε και στον επόμενο στόχο, που το επόμενο ορόσημο είναι το ευρωπαϊκό συμβούλιο του Μαρτίου».
Ο ρόλος των ΗΠΑ
Για τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η νέα διοίκηση των ΗΠΑ στις διαπραγματεύσεις, είπε: «Πολλά θα εξαρτηθούν από το πως θα εξελιχτεί αυτός ο νέος κύκλος διαπραγμάτευσης με την Δύση που εγκαινιάζει η Τουρκία, ακριβώς επειδή γνωρίζει ότι έχουμε μια νέα αμερικανική διοίκηση, άρα δεν έχουμε ακόμα καθαρό ορίζοντα ποιος θα είναι ο αντίκτυπος τους και σε ζητήματα ελληνικού ενδιαφέροντος».
Πάντως, εξήγησε ότι σε ένα υποθετικό σενάριο που η Ελλάδα δεν πήγαινε στο τραπέζι των διερευνητικών θα είχε φορτωθεί την ευθύνη και άρα «εάν πηγαίναμε στις Βρυξέλλες θα χάναμε κάθε δυνατότητα να διασυνδέσουμε τις ευρωτουρκικές με τα ελληνοτουρκικά».
Η σχέση εσωτερικής-εξωτερικής πολιτικής
Ο κος Σέρμπος έκανε μια αναφορά και στην σχέση εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής και στην ‘αξιοποίηση’ αυτής της σχέσης.
«Πολλές φορές αξιοποιούνται όχι μόνο στην χώρα μας αλλά και παντού, ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και για θέματα εσωτερικής πολιτικής. Είναι αντικειμενικά μια δύσκολη κατάσταση που μεταξύ άλλων προϋποθέτει και ένα αρραγές εθνικό μέτωπο πάντα, εάν θέλουμε να αξιοποιήσουμε ‘παράθυρα ευκαιρίας’. Η εξωτερική πολιτική περιλαμβάνει θέματα ταυτότητας και βιωμάτων και σύνθετα προβλήματα που δυστυχώς είναι πολύ δύσκολο σε πολύ λίγο χρόνο να κάτσεις να τα εξηγήσεις και να τα εκλαϊκεύσεις, αλλά τουλάχιστον ας κρατήσουμε το εσωτερικό μέτωπο αρραγές», δήλωσε.
{Πηγή δημοσίευσης: https://www.xronos.gr/, του Δήμου Μπακιρτζάκη, 28/1/2021}