Με την Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Θεοδώρου του Στρατηλάτη αλλά και την επιμνημόσυνη δέηση στο Ηρώο των 19 πεσόντων, Σαμμακοβιτών κορυφώθηκαν οι εκδηλώσεις της 32ης Συνάντησης Σιδηροχωριτών που διεξήχθη στις 1 και 2 Σεπτεμβρίου στον οικισμό του Νέου Σιδηροχωρίου.
Για ακόμα μία χρονιά με πρωτοβουλία του Μορφωτικού Ομίλου Ν.Σιδηροχωρίου οι Σαμμακοβίτες συγκεντρώθηκαν για να θυμηθούν την πατρίδα των προγόνων τους, την ιστορία και τις παραδόσεις της, αποτίνοντας φόρο τιμής, στους 19 πεσόντες Σαμμοκοβίτες, οι οποίοι στις 4 Σεπτεμβρίου του 1915 σφαγιάστηκαν κοντά στο Σαμμάκοβο της Ανατολικής Θράκης από τους Τούρκους, που εκδίωξαν και εξανάγκασαν τους κατοίκους του να πάρουν τον δρόμο της προσφυγιάς, με την πλειοψηφία αυτών να εγκαθίστανται στην τοποθεσία που σήμερα βρίσκεται το Νέο Σιδηροχώρι της Ροδόπης.
Στεφάνια κατέθεσαν εκπρόσωποι φορέων αλλά και απόγονοι των σφαγιασθέντων, τιμώντας τη μνήμη των προγόνων τους.
Το αντάμωμα βέβαια περιλάμβανε και άλλες δράσεις, με Παράσταση Καραγκιόζη στην Κεντρική πλατεία του Οικισμού το Σάββατο 1 Σεπτεμβρίου και μουσικοχορευτική βραδιά με παραδοσιακούς χορούς και λαϊκό γλέντι το βράδυ της Κυριακής 2 Σεπτεμβρίου.
Το παρών έδωσε και ο κ. Δημήτρης Χαρίτου, μέλος της Περιφερειακής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ ΑΜΘ υπενθυμίζοντας πως ανάμεσα στα ονόματα που βρίσκονται χαραγμένα στη μνήμη των Σαμμακοβιτών και στην επιτύμβια στήλη είναι αυτό του Κύρκου Ν Κύρκου, συγγενή του Λεωνίδα Κύρκου, που δεν έκρυβε την αγάπη του για το Νέο Σιδηροχώρι. Άλλωστε είχε παραβρεθεί και τιμηθεί σε πολλές από τις επετειακές εκδηλώσεις.
Δημήτρης Χαρίτου «Η ιστορία των Σαμμακοβιτών είναι σε μικρογραφία αυτής όλου του ελληνισμού»
Στο σύντομο χαιρετισμό του ο κ. Χαρίτου ανέφερε:
«Αποτελεί τιμή για μένα να βρίσκομαι στο βήμα αυτής της ξεχωριστής για τους Σαμμακοβίτες εκδήλωσης.
Ημέρα μνήμης για τον άδικο χαμό, αλλά και ημέρα περισυλλογής για τα δεινά που υπέστη ο ελληνισμός καθώς και την πορεία του στο διάβα του χρόνου… Η ιστορία των Σαμμακοβιτών είναι σε μικρογραφία αυτής όλου του ελληνισμού. Παρά τις στερήσεις, τις διώξεις, τις σφαγές, τον ξεριζωμό και την προσφυγιά, όχι μόνο άντεξαν και στάθηκαν όρθιοι, αλλά κατάφεραν με μόχθο, με σκληρό αγώνα, να προκόψουν και σήμερα να αποτελούν ένα δυναμικό κομμάτι της τοπικής κοινωνίας.
Είναι ένα μήνυμα για την σημερινή Ελλάδα ότι μπορεί, παρά τις δυσκολίες και τα προβλήματα, να ατενίζει το μέλλον με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση, μακριά από φοβικά σύνδρομα. Ότι μπορεί να προχωρήσει μπροστά με σιγουριά και ασφάλεια χωρίς την κινδυνολογία του χθες, βάζοντας πάνω από όλα τις ανάγκες του τόπου και όχι τις προσωπικές στρατηγικές που διχάζουν τις τοπικές κοινωνίες».
Να σημειωθεί ότι ο κ. Χαρίτου μετά την εκδήλωση σχολίασε αρνητικά τον ιδιαίτερα διχαστικό, κατά τον ίδιο, λόγο του τέως βουλευτή κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη, για τις τοπικές κοινωνίες, σημειώνοντας πως η άκρατη κινδυνολογία για την περιοχή της Θράκης, «επιλέχθηκε» προφανώς για να κρύψει τις προσωπικές του ανασφάλειες και ευθύνες.
{Πηγή δημοσίευσης: http://paratiritis-news.gr/, του Κώστα Μαρκενδούδη, 4/9/2018}