Πρόκειται για μια εφαρμογή-κουΐζ 20 ερωτήσεων που περιστρέφονται γύρω από την καθημερινή δραστηριότητα ενός νέου ατόμου στο διαδίκτυο. Ο χρήστης πρέπει να απαντήσει σύμφωνα με τη δική του συνήθη ηλεκτρονική συμπεριφορά. Η εφαρμογή πραγματεύεται τα ψεύτικα νέα, τον ηλεκτρονικό αποκλεισμό, την ιδιωτική ζωή στο διαδίκτυο, το online gaming κ.λπ.
Η ανακοίνωση των νικητών έγινε κατά τη διάρκεια ειδικής τελετής στο πλαίσιο του Safer Internet Forum που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες. Η επίτροπος Mariya Gabriel μίλησε για το υπέροχο ταξίδι που πρόσφερε αυτός ο διαγωνισμός στους συμμετέχοντες από ολόκληρη την Ευρώπη και επεσήμανε το πόσο δημιουργική και αποτελεσματική μπορεί να είναι η εμπλοκή των νέων στην προσπάθεια προώθησης ασφαλούς και ποιοτικής χρήσης του διαδικτύου.
Ο διαγωνισμός #SaferInternet4EU έχει στόχο να προωθήσει την ασφάλεια στο διαδίκτυο και την παιδεία στα μέσα, ενημερώνοντας παιδιά, γονείς και εκπαιδευτικούς για τις ευκαιρίες και προκλήσεις του ψηφιακού κόσμου. Εξαγγέλθηκε τον περασμένο Μάιο από την Επίτροπο Mariya Gabriel η οποία τότε είχε επισημάνει και τον ηγετικό ρόλο που διαδραματίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση στον τομέα της ψηφιακής ασφάλειας μετά από 20 χρόνια χρηματοδοτούμενων από την ΕΕ προγραμμάτων για ένα καλύτερο διαδίκτυο.
Στο διαγωνισμό κλήθηκαν να συμμετάσχουν σχολεία από ολόκληρη την Ευρώπη οι δημιουργίες των οποίων αξιολογήθηκαν από κριτική επιτροπή αποτελούμενη από εμπειρογνώμονες της Ευρωπαικής Ένωσης και του οργανισμού INSAFE.
Η διάκριση ενός Ελληνικού σχολείου συνιστά μεγάλη επιτυχία καθώς ο ανταγωνισμός ήταν τεράστιος και ανάμεσα σε σχολεία που είχαν στη διάθεση τους πολύ προηγμένα μέσα. Να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη εφαρμογή είχε λάβει το δεύτερο βραβείο στους πανελλήνιους μαθητικούς διαγωνισμούς για το θετικό περιεχόμενο στο διαδίκτυο που είχε διοργανώσει την προηγούμενη χρονιά το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου του ΙΤΕ με αφορμή την Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου 2018. Την ομάδα οδήγησε στην επιτυχία η Καθηγήτρια Πληροφορικής του Λυκείου Τυχερού Έβρου, κ. Στέλλα Τρυφωνίδου.
Σας υπενθυμίζουμε ότι το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου, είναι επίσημος εκπρόσωπος στην Ελλάδα των Πανευρωπαϊκών Οργανισμών INSAFE / INHOPE που χαράσσουν την ευρωπαϊκή στρατηγική για ένα ασφαλές και ποιοτικό διαδίκτυο και παρέχει ενημέρωση, βοήθεια και υποστήριξη στους μικρούς και μεγάλους χρήστες του διαδικτύου με την ανάπτυξη τριών διακριτών δράσεων:
Μέσω της ιστοσελίδας SaferInternet4Kids.gr μπορεί κανείς να ενημερωθεί και να αντλήσει υλικό σχετικό με την ασφαλή χρήση του Ίντερνετ και τη χρήση των κοινωνικών δικτύων με το οποίο μπορεί με τη σειρά του να ενημερώσει διαδραστικά παιδιά και νέους κάθε ηλικίας. Το ενημερωτικό αυτό portal απευθύνεται τόσο σε γονείς και εκπαιδευτικούς όσο και σε εφήβους και παιδιά και περιλαμβάνει κατάλληλο πολυμεσικό υλικό.
Μέσω της συμβουλευτικής γραμμής Βοήθειας Ηelp-line (διαθέσιμη τηλεφωνικά στο 210-6007686 και μέσω του ιστοχώρου www.help-line.gr), εξειδικευμένοι ψυχολόγοι παρέχουν υποστήριξη και συμβουλές για εξειδικευμένα θέματα που σχετίζονται με τη υπερβολική ενασχόληση στο διαδίκτυο, τον διαδικτυακό εκφοβισμό, την έκθεση σε ακατάλληλο περιεχόμενο και άλλους προβληματισμούς σχετικά με τη χρήση του διαδικτύου, του κινητού τηλεφώνου και των διαδικτυακών παιχνιδιών.
Και μέσω της Ανοιχτής Γραμμής Καταγγελιών για το παράνομο περιεχόμενο του διαδικτύου SafeLine (http://www.safeline.gr), δέχεται καταγγελίες για παιδική κακοποίηση και παράνομη χρήση του διαδικτύου και συνεργάζεται τόσο με την Ελληνική αστυνομία όσο και με την INTERPOL μέσω του Ευρωπαϊκού οργανισμού INHOPE. H SafeLine είναι δηλαδή ένα κομμάτι ενός μεγάλου παζλ, μιας και η καταπολέμηση του παράνομου περιεχομένου του Ίντερνετ είναι υπόθεση παγκόσμιας κλίμακας και δεν περιορίζεται από εθνικά σύνορα.
{Πηγή δημοσίευσης: https://xanthi2.gr/, 21/11/2018}