«Όλες οι νότιες χώρες εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τον τουρισμό. Τώρα το πραγματικό ερώτημα είναι αν θα μπορέσουμε να έχουμε τουρίστες, αργότερα, στη διάρκεια του καλοκαιριού. Στο καλύτερο σενάριο η Ελλάδα θα ανοίξει για την τουριστική δραστηριότητα από την 1η Ιουλίου και εργαζόμαστε προς αυτήν την κατεύθυνση». Αυτό δήλωσε σε συνέντευξή του στο CNN ο Κυριάκος Μητσοτάκης, διευκρινίζοντας πάντως ότι υπάρχουν πάρα πολλά ανοιχτά ζητήματα, αναφορικά με τον τρόπο που θα επιτραπεί στους τουρίστες να ταξιδέψουν και τα υγειονομικά πρωτόκολλα που θα τηρηθούν.
Ο πρωθυπουργός, πάντως, ξεκαθάρισε πως «θα είναι ένα πολύ διαφορετικό καλοκαίρι. Αλλά ελπίζουμε ότι τα χειρότερα είναι πίσω μας».
Στάση αναμονής κι ερωτηματικά των επαγγελματιών
Ο τουριστικός κλάδος στην Ελλάδα τελεί σε στάση αναμονής, ενώ τα ερωτηματικά των επαγγελματιών του τουρισμού είναι ακόμη πολλά. Ο «Χ» συνομίλησε με τον αντιπρόεδρο του συνδέσμου ξενοδόχων Θράκης Γιώργο Χρυσοχοΐδη, ο οποίος -μιλώντας για το καθεστώς λειτουργίας των ξενοδοχείων- πληροφόρησε: «όπως εξελίχθηκε η υγειονομική κρίση, τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας έκλεισαν στα τέλη Μαρτίου, ενώ τα περισσότερα εποχιακά δεν είχαν ανοίξει, με σκοπό ν’ ανοίξουμε 1η Μαΐου. Αυτό άλλαξε και νέα ημερομηνία για τα 12μηνης λειτουργίας είναι η 1η Ιουνίου και για τα εποχιακά Ιούλιο».
Στο μεσοδιάστημα -εκτός από μερικές εξαιρέσεις- παραμένει σε λειτουργία ένα ξενοδοχείο ανά νομό, ενώ για την επόμενη μέρα όπως λέει ο ξενοδόχος «τα ερωτήματα είναι πάρα πολλά, γιατί θ’ ανοίξουμε σ’ ένα καινούργιο πλαίσιο λειτουργίας. Το πως και πόσα θ’ ανοίξουν, είναι κάτι που είναι στον ‘αέρα’. Γίνονται ακόμη διαπραγματεύσεις για τα πρωτοκόλλα υγιεινής και ασφάλειας». Πολλά είναι τα ερωτήματα και αναφορικά με τους τρόπους που θα επιτραπεί η κίνηση των τουριστών, Ελλήνων και ξένων.
Αιτήματα προς κυβέρνηση και τοπική αυτοδιοίκηση
«Το μεγαλύτερο πρόβλημα αυτή τη στιγμή είναι πως δεν υπάρχουν έσοδα, γιατί τα ξενοδοχεία θα είναι δύο μήνες κλειστά, ενώ τα έξοδα τρέχουν», σημείωσε ο Γιώργος Χρυσοχοΐδης, ο οποίος έκανε γνωστή την ατζέντα των ξενοδόχων, που διεκδικούν: «μείωση του ΦΠΑ, κατάργηση του φόρου διαμονής, μείωση του ΕΝΦΙΑ στα ξενοδοχεία, επιδότηση μισθών, παύση συμψηφισμού υποχρεώσεων».
Επίσης, για την περιοχή υπάρχει αίτημα χορήγησης voucher σε Έλληνες τουρίστες, προκειμένου να ενισχυθεί -επιδοτούμενος από το κράτος- ο εσωτερικός τουρισμός.
Ο κος Χρυσοχοΐδης χαιρέτισε την απόφαση της δημοτικής αρχής Κομοτηνής να ορίσει για πρώτη φορά αντιδήμαρχο Τουρισμού, μη κρύβοντας ότι «δεν είχαμε ευκολία να επικοινωνήσουμε με τις αρχές», ενώ τώρα «θα έχουμε τον άνθρωπό μας».
Ένα ακόμη αίτημα προς τις τοπικές αρχές, κυρίως Κομοτηνής και Μαρωνείας – Σαπών που διαθέτουν παραλίες, είναι να είναι έτοιμες για το καλοκαίρι, καθώς επίσης ν’ αναπληρωθούν κατά το δυνατό οι εκδηλώσεις που ήταν προγραμματισμένες για τους μήνες των Ελευθερίων. «Θα είχαμε πολύ δυνατό Μάιο και Ιούνιο, γιατί θα υπήρχαν οι εκδηλώσεις εορτασμού των 100 χρόνων των Ελευθερίων. Ήταν κάτι που το περιμέναμε», δήλωσε ο ξενοδόχος, ζητώντας αναπλήρωσή τους μελλοντικά.
Καλοκαίρι στη Θράκη: Πρόκληση και ευκαιρία
Το ότι η τουριστική κίνηση στη Ροδόπη -όπως και στη Θράκη γενικότερα- είναι πολύ μικρή σε σχέση με παραδοσιακές τουριστικές περιοχές, ίσως ν’ αποτελέσει «κλειδί» ώστε να μην χαθεί εντελώς το καλοκαίρι, καθώς φαίνεται πως φέτος περισσότεροι τουρίστες θα επιλέξουν τον οδικό τουρισμό και ίσως περιοχές με λιγότερο συνωστισμό λόγω κορωνοϊού.
«Έχουμε πλεονέκτημα ότι ο κόσμος δεν θα θέλει συνωστισμό και η Θράκη είναι μία πιο ήσυχη περιοχή», σημείωσε ο κος Χρυσοχοΐδης, ο οποίος έκανε γνωστό πως σ’ επίπεδο Θράκης υπάρχουν μεν κάποιες κρατήσεις για το καλοκαίρι αλλά άγνωστο παραμένει μέχρι σήμερα ποιες εξ αυτών εν τέλει θ’ ακυρωθούν.
«Προσωπική μου άποψη είναι πως το επόμενο δίμηνο είναι πολύ κρίσιμο, γιατί θα δείξει και πως θα συμπεριφερθεί ο ιός και πως θα συμπεριφερθεί ο κόσμος», συνέχισε ο ξενοδόχος, ο οποίος όμως χαρακτήρισε «πλεονέκτημα» της Θράκης, ότι «είμαστε κοντά στα Βαλκάνια οδικά». Οι χώρες των Βαλκανίων, μάλιστα, έχουν πληγεί λιγότερο από τον κορωνοϊό αναλογικά με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, κι αυτό ίσως συντελέσει σε κάποιες τουριστικές ροές από εκεί.
Ο Γιώργος Χρυσοχοΐδης τελεί εν αναμονή των εξελίξεων και στο μεσοδιάστημα, όπως λέει «ελπίζω ότι δεν θα πάει χαμένο το καλοκαίρι», μη κρύβοντας πάντως: «Σίγουρα δεν θα είναι το καλύτερο καλοκαίρι και θα έχουμε πολλά προβλήματα ν’ αντιμετωπίσουμε».
{Πηγή δημοσίευσης: https://www.xronos.gr/, του Διονύση Βοργιά, 6/5/2020}