Διαδικτυακή εκδήλωση πραγματοποιήθηκε τις πρωινές ώρες της Δευτέρας 30/11 με τίτλο «Συστήματα ηλεκτρονικής υγείας στην εποχή της πανδημίας Covid – 19» του έργου «Improving Healthcare Access through a Personal Health Monitoring System – EHEALTH Monitoring/ Βελτιώνοντας την πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας μέσω προσωπικού συστήματος υγείας» του προγράμματος διασυνοριακής εδαφικής συνεργασίας Interreg V-A Ελλάδα – Βουλγαρία 2014-2020. Ως επικεφαλής εταίρος στο πρόγραμμα το «Κέντρο Μέριμνας και Αλληλεγγύης του Δήμου Κομοτηνής» ανέλαβε την οργάνωση όπως και την παρουσίαση της εκδήλωσης.
Σκοπός της εκδήλωσης ήταν η ενημέρωση των συμμετεχόντων σχετικά με την πορεία και τα αποτελέσματα του έργου «EHEALTH Monitoring». Στόχος του έργου είναι η βελτίωση της δημόσιας υγείας και της ποιότητας ζωής, υιοθετώντας τεχνολογίες οι οποίες προσαρμόζονται στις προσωπικές ανάγκες και συγχρόνως είναι αυξημένης αξιοπιστίας και μειωμένου κόστους και όλα αυτά εν μέσω πανδημίας.
Η υλοποίηση του έργου ξεκίνησε το 2017 και θα ολοκληρωθεί το επόμενο μήνα.
Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και εθνικούς πόρους των χωρών που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα Συνεργασίας INTERREG V-A «Ελλάδα – Βουλγαρία 2014-2020.
Δ. Γκαρτσώνης: «Ένα σύστημα τηλεϊατρικής μπορεί να έχει πολλά οφέλη»
Στην διαδικτυακή εκδήλωση συμμετείχε με εκπροσώπηση και ο Δήμος Κομοτηνής (ΚΕΜΕΑ) με τον Δημήτρη Γκαρτσώνη. Έκανε μια παρουσίαση του εγχειρήματος και όπως είπε «είναι ένα σύστημα τηλεϊατρικής για τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη».
Αναφορικά με τα αποτελέσματα του έργου στην παρουσίαση που έκανε ο κος Γκαρτσώνης, είναι η δημιουργία μιας πλατφόρμας πολυμέσων σε απευθείας σύνδεση διαδικτυακή και κινητή εφαρμογή που συνδέει εξ αποστάσεως τους ασθενείς και τους γιατρούς στη διασυνοριακή περιοχή. Ο εξοπλισμός περιλαμβάνει 100 βιοαισθητήρες με κινητή μονάδα χρήστη και κινητή μονάδα εμπειρογνώμων, οι 40 θα καλύπτουν το Κάρτζαλι και οι 60 το Σμόλιαν. Επιπλέον, θα υπάρχει σύνδεση του εξοπλισμού με την πλατφόρμα και την εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα μέσα στο σύστημα της υγειονομικής περίθαλψης. Υπάρχουν και 100 βιοαισθητήρες στον νομό Ροδόπης που αφορούν άτομα τα οποία ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.
«Μπορεί κάποιοι ηλικιωμένοι να μένουν μόλις 20 χιλιόμετρα από την Κομοτηνή παρόλα αυτά να χρειάζονται μια παρακολούθηση. Μπορεί ένας συγγενής (του ασθενούς) να παρακολουθεί την πορεία με σένσορες και να παρεμβαίνει όταν χρειάζεται. Ένα σύστημα τηλεϊατρικής μπορεί να έχει πολλά οφέλη. Η σωστή λειτουργία του συστήματος είναι σημαντική. Από προσωπική εμπειρία συγγενικά μου πρόσωπα νόσησαν με κορωνοϊό και αυτά τα συστήματα μας επέτρεπαν να παρακολουθούμε την πορεία της υγείας τους από απόσταση ειδικά την εποχή της πανδημίας. Η πανδημία ανέδειξε ανάγκες που δεν τις είχαμε κατά νου το προηγούμενο διάστημα», συμπλήρωσε μεταξύ άλλων ο κος Γκαρτσώνης στον λόγο του.
Το σύστημα αποτελείται από τάμπλετ, οξύμετρο, πιεσόμετρο και activity tracker (που είναι κάτι σαν smartwatch).
Μ. Αγαθοκλέους: «Να απολυμαίνουμε τα κινητά που είναι εστίες μόλυνσης»
Στην εκδήλωση συμμετείχε και η ιατρός Μαρία Αγαθοκλέους που έδωσε κάποιες συμβουλές και πληροφορίες σχετικά με τον κορωνοϊό και την προστασία από αυτόν. «Μικρό είναι το ποσοστό (που νοσηλεύεται) στο νοσοκομείο», πληροφόρησε η κα Αγαθοκλέους για όσους νοσούν από κορωνοϊό, ενώ δεν παρέλειψε από την σειρά της να αναφερθεί και στην πιστή τήρηση των υγειονομικών κανόνων, «να φοράμε μάσκα και να κρατάμε αποστάσεις και να κάνουμε συχνή χρήση αντισηπτικού. Να απολυμαίνουμε τα κινητά που είναι εστίες μόλυνσης».
Συμπληρωματικά , η γιατρός πληροφόρησε πως «Ο ΕΟΔΥ ως στενή επαφή ορίζει την επαφή πρόσωπο – πρόσωπο κάτω από 1,5 μέτρο πάνω από 15 λεπτά χωρίς μάσκα. Επιβεβαιωμένα κρούσμα που είναι ασυμπτωματικά πλέον η καραντίνα τους διαρκεί 10 μέρες», ενώ παράλληλα τόνισε ότι τα γνωστά σε όλους rapid tests δεν έχουν την αξιοπιστία που έχουν τα τεστ του μοριακού ελέγχου (PCR).
Χρ. Παναγόπουλος: «Μπορεί να υπάρχει παρακολούθηση της υγείας εξ αποστάσεως»
Κατά την διάρκεια της παρουσίασης του έργου τον λόγο πήρε ο Χρήστος Παναγόπουλος εκπρόσωπος της εταιρείας «BioAssist» που ανέλαβε το σύστημα του έργου. O κος Παναγόπουλος ενημέρωσε ότι η σχεδίαση και η ανάπτυξη της εφαρμογής έγινε από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης όπως και η ανάπτυξη των βασικών υπηρεσιών. Η εταιρεία «BioAssist» ανέλαβε την ενσωμάτωση των ιατρικών και των φορητών συσκευών βάσει των απαιτήσεων του έργου.
Μέσω της πλατφόρμας λοιπόν όπως εξήγησε ο κος Παναγόπουλος «οι ασθενείς μπορούν να επικοινωνούν με άλλους χρήστες. Μπορεί να γίνεται μέτρηση των ζωτικών σημείων και έτσι να γίνεται η παρακολούθηση της υγείας του εξ αποστάσεως». Επιπλέον, μπορεί ο ασθενής να βλέπει «τον κορεσμό οξυγόνου, την αρτηριακή πίεση, τον καρδιακός παλμό, τον ημερήσιο αριθμό βημάτων και τον ύπνο του». Από την άλλη πλευρά ο γιατρός μπορεί να έχει την ενημέρωση που θέλει για την υγεία του ασθενούς. «Η ενημέρωση στο σύστημα γίνεται αυτόματα και έτσι ο γιατρός μπορεί να τους παρακολουθεί από απόσταση», συμπλήρωσε ο κος Παναγόπουλος.
Εταίροι του έργου είναι το Κέντρο Μέριμνας και Αλληλεγγύης Δήμου Κομοτηνής (ΚΕΜΕΑ), η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, ο Δήμος Κιρκόβου και ο Σύνδεσμος «Euroradar».
{Πηγή δημοσίευσης: https://www.xronos.gr/, του Ανδρέα Αγελαρίδη, 1/12/2020}