Στα σύνορα Ροδόπης-Βουλγαρίας βρέθηκε ο “Χ” προκειμένου να κάνει αυτοψία της κατάστασης που επικρατεί αναφορικά με το μείζον πρόβλημα του παραεμπορίου, μαζί με τον πρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργο Καββαθά, τον πρόεδρο της ΟΕΒΕΣ Ροδόπης Ανέστη Βαφειάδη και τον αντιπρόεδρο Γρηγόρη Τζενετίδη, το μέλος του ΕΒΕΡ Θανάση Δεμίρη, τον επιχειρηματία Γιώργο Τζαμπαζλή κι ανθρώπους από το τελωνείο Κομοτηνής κι αστυνομικούς.
Διαχρονικά κλειστά τα αυτιά της Πολιτείας
Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ είδε με τα ίδια του τα μάτια τα …κλειστά αυτιά της Πολιτείας. Τα προβλήματα είναι γνωστά κι έχουν αναδειχθεί δεκάδες φορές από τον κο Βαφειάδη, με τελευταία επαφή του αυτή τον Φεβρουάριο του ’18, όταν συμμετείχε σε σύσκεψη με την υφυπουργό Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου, τους βουλευτές Ροδόπης κ.κ. Αϊχάν Καρά Γιουσούφ και Μουσταφά Μουσταφά και αρμόδιους υπηρεσιακούς φορείς.Το θέμα της σύσκεψης ήταν το παραεμπόριο και οι ελλιπείς έλεγχοι στον κάθετο άξονα και συζητήθηκαν λύσεις για την αντιμετώπιση του.
Τον περασμένο Ιούλιο ο “Χ” καταγράφει έγγραφο του αντιπεριφερειάρχη Ροδόπης Νίκου Τσαλικίδη περί εκσυγχρονισμού του συνοριακού σταθμού προς τον διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) Γιώργο Πιτσιλή, ο οποίος είχε βρεθεί στην Κομοτηνή. Και τον Αύγουστο ο “Χ” καταγράφει τη δήλωση του αντιπεριφερειάρχη τουρισμού ΑΜ-Θ Κώστα Αντωνιάδη αναφορικά με την ανάγκη άμεσης ενίσχυσης κυρίως στα σύνορα.
Με πρωτόγονα μέσα και “φιλοξενούμενοι” σε ξένη χώρα
Τα πρωτόγονα μέσα με τα οποία δίνουν την καθημερινή τους μάχη στα σύνορα αστυνόμοι και υπάλληλοι του τελωνείου, είδε ο κος Καββαθάς. Οι έλεγχοι γίνονται στο ελληνικό έδαφος με τρεις τελωνειακούς όταν βρίσκεται ο “Χ” στο σημείο, την ίδια στιγμή που οι διακινητές χρησιμοποιούν διπλές και τριπλές κρύπτες για να περάσουν ναρκωτικά, ποτά, εμπορεύματα.
Η έλλειψη ενός μηχανήματος x ray, αποτελεί εδώ και τέσσερα χρόνια ανεκπλήρωτο πάγιο αίτημα, το ίδιο και μία γεφυροπλάστιγγα για να ζυγίζονται τα διερχόμενα οχήματα πολλά εκ των οποίων είναι υπέρβαρα. Την ίδια στιγμή οι Έλληνες αστυνομικοί είναι “φιλοξενούμενοι” στο βουλγαρικό έδαφος.
Θα πρέπει να ευχαριστούμε τους γείτονες που έχουν παραχωρήσει ένα απλό κοντέιντερ στους ανθρώπους μας, την ίδια στιγμή που η ελληνική πολιτεία έχει τοποθετήσει μόνο …χημικές τουαλέτες. Κοινό μυστικό είναι πως η Ελλάδα περιμένει την πλήρη ένταξη της Βουλγαρίας στην συνθήκη Σένγκεν όπου τότε οι υποδομές θα είναι πράγματι επί ματαίω. Αλλά μέχρι τότε θα μπορούσαν να έχουν σώσει πολλά, ειδικά αν είχαν γίνει εδώ και τέσσερα χρόνια. Δυστυχώς όμως γνωρίζουμε μόνο από χτίσιμο διοδίων (ακόμη και για έναν χρόνο) κι όχι υποδομών πάταξης του παραεμπορίου.
Απηυδισμένος ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ
Απηυδισμένος από την διαχρονική κρατική αδιαφορία παρουσιάζεται στον “Χ” ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ. Ο κος Καββαθάς σημειώνει αναλυτικά τα εξής: “Δεν τιμά την χώρα ο μεθοριακός σταθμός ελέγχου της Ελληνικής Αστυνομίας να μην βρίσκεται σε ελληνικό έδαφος. Δεν είναι δυνατό οι ελληνικές αρχές να κάνουν τελωνειακούς ελέγχους με ένα αυτοκίνητο στο εθνικό δίκτυο! Είναι άμεση ανάγκη να υπάρξει έστω και μία πρόχειρη κατασκευή που θα επαναφέρει την αξιοπρέπεια στις ελληνικές αρχές. Πρέπει να αλλάξει η διαχρονική πολιτική των κυβερνώντων σε σχέση με το παραεμπόριο που δημιουργείται από τη Βουλγαρία, γιατί καταστρέφει – με αθέμιτο ανταγωνισμό- τις ελληνικές επιχειρήσεις.
Χάνονται εκατομμύρια ευρώ και χάνονται θέσεις εργασίας. Αλλά και η τοπική κοινωνία πρέπει να αναλάβει την ευθύνη που της αναλογεί, γιατί αγοράζοντας προϊόντα από τη γείτονα, χάνεται μία θέση εργασίας από την Ελλάδα”. Το αίτημά του είναι σαφές: “Έστω και πρόσκαιρα – μέχρι κι εάν η Βουλγαρία ενταχθεί πλήρως στην συνθήκη Σένγκεν – να γίνει μία κατασκευή, γιατί θα έλυνε τα χέρια των τελωνειακών αρχών για πιο ανθρώπινους και ουσιαστικούς ελέγχους”.
Η πρώτη πύλη εισόδου από Βουλγαρία
Ο Συνοριακός Σταθμός Διέλευσης της Νυμφαίας μόνο για το 2017 μέτρησε 1.460.528 διελεύσεις (διπλάσιες από το Τελωνείο Κήπων και πολλαπλάσιες σε σχέση με όλα τα υπόλοιπα σημεία εισόδου στην Θράκη).
Να αποκτήσει η Ροδόπη τελωνείο στη Νυμφαία;
Το παραπάνω είναι αναγκαίο αν θέλουμε να περιορίσουμε το παραεμπόριο. Το θετικό βήμα φαίνεται να έγινε πριν λίγους μήνες, όταν στελέχη της Διεύθυνσης Οικονομικού της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης με αρμοδιότητα στους συνοριακούς σταθμούς επιθεώρησαν και φωτογράφισαν χώρους δίπλα στον μεθοριακό σταθμό. Η επίσκεψή τους ήρθε στον απόηχο της επίσκεψης που είχε πραγματοποιήσει τον περασμένο Ιούλιο στην Κομοτηνή ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων του υπουργείου Οικονομικών Γιώργος Πιτσιλής.
Τότε οι τελωνειακοί είχαν μεταφέρει διά ζώσης την ανάγκη λειτουργίας μόνιμης τελωνειακής δομής στη Νυμφαία, με τον κο Πιτσιλή να ανταποκρίνεται. Η εντολή της γενικής διευθύντριας Τελωνείων του υπουργείου για επιθεώρηση του χώρου επιβεβαιώνει ότι το αίτημα εισακούστηκε.
Οι προτάσεις Βαφειάδη ξανά στο προσκήνιο
Λέει εδώ και τέσσερα χρόνια τα ίδια πράγματα. Δεν είναι γραφικός όμως ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΣ Ροδόπης Ανέστης Βαφειάδης, μιας που οι ανάγκες είναι πραγματικές γιατί το παραεμπόριο “σκοτώνει” τους επιχειρηματίες της Ροδόπης.
Ο κος Βαφειάδης χαρακτηρίζει την επίσκεψη στα σύνορα ως “άκρως σημειολογική, για να καταδείξουμε τί συμβαίνει στη Ροδόπη, όσον αφορά στην τοπική οικονομία και στο παραεμπόριο το οποίο ανθεί”.
Σε άλλο σημείο προσθέτει ότι “πρέπει να ευχαριστήσουμε τις μονάδες που έχουν εντατικοποιήσει τους ελέγχους που με μέσα πρωτόγονα προσπαθούν για το καλύτερο, αλλά το θέμα είναι η έλλειψη υποδομών, γι’ αυτό ζητάμε άμεσα να γίνουν κατασκευές. Το κόστος δεν είναι τεράστιο. Είναι ο τέταρτος χρόνος λειτουργίας του άξονα, τα προβλήματα λιμνάζουν κι αυξάνονται”, και ζητάει από τους κατοίκους της Ροδόπης “να αναλογιστούν τί σημαίνει κατανάλωση σε ξένη χώρα”.
Οι προτάσεις του είναι γνωστές και παντοιοτρόπως κατατεθειμένες: Δημιουργία σταθμών διοδίων στον κάθετο άξονα. Παρουσία μόνιμων αρμόδιων μεικτών ελεγκτικών κλιμακίων. Ενίσχυση των δομών και των υποδομών (γεφυροπλάστιγγες, σκάνερ, τηλεματική σύνδεση υπουργείων). Ενεργοποίηση των ΚΕΛΑΥΕΚ, ενεργοποίηση 4ψήφιου τηλεφωνικού αριθμού, και άλλες.
{Πηγή δημοσίευσης: http://www.xronos.gr, του Διονύση Βοργιά, 22/5/2018}