«Βροχή» πέφτουν οι ακυρώσεις τουριστών σε Φανάρι, Μαρώνεια και σε άλλες παραθαλάσσιες περιοχές του ν. Ροδόπης. Το επίσημο κλείσιμο του συνοριακού σταθμού Μακάζα-Νυμφαία, τουλάχιστον μέχρι 15/07/20 για τουρίστες, αλλά και η αδυναμία των αρμοδίων να εγγυηθούν ότι η κατάσταση μετά τις 15/07 θα εξομαλυνθεί, έχουν φέρει μπαράζ ακυρώσεων σε κρατήσεις τουριστικών καταλυμάτων.
Χαρακτηριστικό -και φυσικά όχι μοναδικό- είναι το παράδειγμα μικροξενοδόχου στο Φανάρι, που μόλις σε μερικά εικοσιτετράωρα είχε 14 (!) ακυρώσεις κρατήσεων σε καταλύματά του. Η κατάσταση που διαμορφώνεται στα ξενοδοχειακά καταλύματα των παραλίων του Δ. Κομοτηνής δεν είναι καλύτερη στα παράλια του Δ. Μαρωνείας – Σαπών με ξενοδόχους στη Μαρώνεια να εκπέμπουν SOS από το κλείσιμο του κάθετου άξονα σε τουρίστες.
Οι ακυρώσεις δεν αφορούν μόνο το χρονικό διάστημα μέχρι τις 15/07, αλλά και το διάστημα μετά την 15η Ιουλίου, καθώς με τη Βουλγαρία να είναι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τουλάχιστον μέχρι τα τέλη Ιουλίου, κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι η κατάσταση θα εξομαλυνθεί στα μέσα του μήνα.
«Θα υπάρξουν απώλειες θέσεων εργασίας»
Το ότι παρατηρούνται προβλήματα στα εποχιακά ξενοδοχεία του ν. Ροδόπης, ανέδειξε μέσα από τη συχνότητα του ράδιο Χρόνος 87.5fm και ο ταμίας του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Κομοτηνής Γιώργος Χατζηαθανασίου.
«Δυστυχώς δεν υπάρχουν πελάτες και την κάθοδο την σταμάτησε τελείως το κλείσιμο της Νυμφαίας», παρατήρησε, σημειώνοντας ότι «η απόφαση της κυβέρνησης να κλείσει (τουριστικά) τη Νυμφαία θα δημιουργήσει πρόσθετα προβλήματα στον όποιο τουρισμό έχουμε – θα υπάρχουν προφανώς απώλειες θέσεων εργασίας, σε ξενοδοχεία, καταλύματα, καταστήματα εστίασης».
Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες του «Χ», ήδη έχουν χαθεί θέσεις εργασίες στο παραλιακό μέτωπο της Ροδόπης, ενώ -ούτως ή άλλως- τα εποχιακά ξενοδοχεία ξεκίνησαν τη λειτουργία τους με λιγότερους εργαζομένους, ελέω της κατάστασης που διαμόρφωσε η πανδημία.
Δύσκολα για εργαζομένους και επιχειρηματίες
Εν τω μεταξύ, μπορεί ο κλάδος του Τουρισμού να μονοπωλεί αυτό το διάστημα το ενδιαφέρον, κυρίως λόγω του αποκλεισμού της Νυμφαίας, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει πως οι υπόλοιποι οικονομικοί κλάδοι έχουν επιστρέψει στην προ-covid εποχή. «Υπάρχουν πάρα πολλά προβλήματα – πολλές επιχειρήσεις είχαν προχωρήσει το προηγούμενο διάστημα σε αναστολή συμβάσεων και τώρα μπαίνουν σε εκ περιτροπής εργασία.
Υπάρχουν κι εργοστάσια στη Βιομηχανική Περιοχή, που έχουν βάλει τους εργαζομένους σε εκ περιτροπής εργασία», πληροφόρησε τον «Χ» ο κος Χατζηαθανασίου, ο οποίος μάλιστα προοικονόμησε καταστάσεις, λέγοντας: «τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα και θα δυσκολέψουν περισσότερο από Σεπτέμβριο. Πάρα πολλές επιχειρήσεις δεν θ’ ανοίξουν ή έχουν προβλήματα λειτουργίας».
Το Εργατικό Κέντρο βλέπει και μελλοντικά αύξηση της εκ περιτροπής εργασίας και της απώλειας θέσεων εργασίας.
Πάντως, ο κος Χατζηαθανασίου υπογραμμίζει ότι η κατάσταση είναι δύσκολη για όλους, λέγοντας: «τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα για τη μισθωτή εργασία και για τους επιχειρηματίες, είναι δύσκολα για όλη την τοπική κοινωνία».
Στην Επιθεώρηση Εργασίας
Τέλος, το τελευταίο διάστημα παρατηρείται και τοπικά, το πανελλαδικό φαινόμενο μη εμπρόθεσμης καταβολής του δώρου Πάσχα. «Έχουν γίνει καταγγελίες στην Επιθεώρηση Εργασίας από πλευρά μας και από εργαζομένους, διότι ένα μεγάλο κομμάτι των εργαζομένων δεν πήρε το δώρο Πάσχα και όπως φαίνεται δεν θα πάρει το επίδομα αδείας», σημείωσε ο ταμίας του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου. Το δώρο Πάσχα έπρεπε να ‘χει καταβληθεί σε όσους εργαζομένους βρίσκονταν σε υποχρεωτική αναστολή εργασίας μέχρι 30 Ιουνίου 2020.
{Πηγή δημοσίευσης: https://www.xronos.gr/, του Διονύση Βοργιά, 7/7/2020}