Μαθητές της Ροδόπης βραβεύτηκαν για την κατασκευή φωτεινής πινακίδας για ιρλανδική διάβαση

Η καινοτόμα ιδέα τους ξεχώρισε ανάμεσα σε 24 ακόμα στο πλαίσιο του προγράμματος “STEM powering Youth”

Μία φωτεινή πινακίδα για ιρλανδική διάβαση που απεικονίζει το ύψος των νερών για να διευκολύνει την διέλευση των οδηγών στη διάβαση Μωσαϊκού στο δρόμο Κομοτηνής – Ιάσμου ήταν ένα εκ των τριών καινοτόμων έργων που εντυπωσίασαν και ξεχώρισαν στο πλαίσιο του προγράμματος  “STEMpowering Youth”.

Μάλιστα την πινακίδα δημιούργησαν τρεις Ροδοπίτες μαθητές και συγκεκριμένα η Γεωργία, ο Άλεν και ο Ανδρέας οι οποίοι και βραβεύτηκαν, μαζί με άλλα δύο έργα που ξεχώρισαν από συνολικά 24 κατατεθειμένα.

Η πινακίδα αυτή δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος “STEMpowering Youth” που υλοποιείται με τη συνεργασία του Ιδρύματος Vodafone και του Εκπαιδευτικού ΜΚΟ SciCo – Επιστήμη Επικοινωνία και με την ακαδημαϊκή συμβολή της Ελληνογερμανικής Αγωγής.

Στόχος του προγράμματος είναι να δώσει τη δυνατότητα σε μαθητές ακριτικών περιοχών, μέσα από εξωσχολικά εργαστήρια και διαδραστική μελέτη επιστημών, τεχνολογίας, μηχανικής και μαθηματικών, να καλλιεργήσουν κριτική σκέψη και να αναπτύξουν τεχνολογικές εφαρμογές, για την επίλυση καθημερινών προβλημάτων στις τοπικές κοινωνίες.

Ο β’ κύκλος των εξωσχολικών δραστηριοτήτων STEM, που υλοποιούνται στο πλαίσιο του “STEMpowering Youth”, ξεκίνησε στα τέλη του περασμένου Οκτωβρίου, με τη συμμετοχή μαθητών από την Ξάνθη, την Κομοτηνή, το Διδυμότειχο, την Ορεστιάδα, τη Γλαύκη στα Πομακοχώρια, τη Ρόδου, την Πάτμο, την Κω και την Κάλυμνο.

Εκτός από τη φωτεινή πινακίδα για ιρλανδική διάβαση βραβεύτηκαν επίσης:

  • Το νοσοκομειακό drone που κατασκεύασαν τρεις Καλύμνιοι μαθητές, για τη γρήγορη μεταφορά ιατρικών υλικών (γάζες, ενέσεις κλπ.) σε άτομα που βρίσκονται σε ιατρική ανάγκη και ζουν ή βρίσκονται σε απομακρυσμένες περιοχές
  • Το Αgro Sensor που δημιούργησαν τέσσερις μαθητές από το Διδυμότειχο, προκειμένου να βοηθήσει αγρότες και κτηνοτρόφους της περιοχής να γνωρίζουν ανά πάσα στιγμή τι συμβαίνει στις απομακρυσμένες αποθήκες, φάρμες και θερμοκήπια τους, προειδοποιώντας τους σε περιπτώσεις φωτιάς ή πλημμύρας.

Παράλληλα τιμητική διάκριση έλαβε και ομάδα 2 μαθητών από τη Ρόδο για την κατασκευή Ρολογιού Senior S.O.S για ασθενείς που πάσχουν από καρδιακές παθήσεις και Αλτσχάιμερ, το οποίο ελέγχει την καρδιακή λειτουργία, τη θερμοκρασία του σώματος και την τοποθεσία του χρήστη και με τη δυνατότητα αποστολής αυτών των στοιχείων με SMS.

 

{Πηγή δημοσίευσης: http://paratiritis-news.gr, 31/3/2018}