Στην Μαρώνεια και τους Προσκυνητές βρέθηκαν την Κυριακή 11 Μαρτίου 14 φοιτητές γαστρονομίας, από το Πανεπιστήμιο Μελέτης της Επιστήμης της Γαστρονομίας, (Università degli studi di Scienze Gastronomiche di Pollenzo) με έδρα το Pollenzo, μια μικρή πόλη της Βόρειας Ιταλίας.
Οι 14 φοιτητές, που εκτός από την Ιταλία κατάγονται και από Γερμανία, Ελβετία, επισκέπτονται εδώ και μερικές ημέρες την Θράκη, μαθαίνοντας για τις διάφορες γεύσεις, τα προϊόντα της και τους τόπους όπου αυτά παράγονται.
Στο πρόγραμμά τους περιλαμβάνεται και γνωριμία με τα αρωματικά φυτά, επίσκεψη στο Δέλτα του Έβρου και άλλες δράσεις σε όλη τη Θράκη.
Την Κυριακή μάλιστα οι φοιτητές ανέβασαν και ένα μικρό βίντεο στο Instagram, από το αρχαίο θεάτρο της Μαρώνειας:
Έτσι την Κυριακή, επισκέφτηκαν τον Συνεταιρισμό Ελαιοπαραγωγών Μαρώνειας, αλλά και τους Προσκυνητές, όπου ο πρόεδρος του Μελισσοκομικού Συλλόγου Ν. Ροδόπης «Το Κεντρί» κ. Νίκος Καρακωστίδης τους εξήγησε τις ιδιότητες που έχει το τοπικό μέλι, αλλά και τους έδειξε κάποια από τα μελίσσια του.
Τους φοιτητές υποδέχτηκε ο πρόεδρος των Προσκυνητών κ. Παναγιώτης Παρασκελίδης, ενώ τους συνόδευε η κ. Καλλιόπη Κουτούπα, απόφοιτος και συνεργάτης του Πανεπιστημίου.
Το πανεπιστήμιο προσεγγίζει την γαστρονομία όχι ως επιστήμη που αφορά συγκεκριμένα φαγητά και συγκεκριμένους τρόπους προετοιμασίας τους, αλλά ως τη μελέτη οτιδήποτε έχει να κάνει με το φαγητό, που γίνεται αντιληπτό στην πολιτισμική και την επιστημονική του αξία.
Έτσι δημιουργεί γαστρονόμους, νέους επαγγελματίες που αντλούν ικανότητες και γνώσεις από ένα ευρύ πεδίο επιστημών, κουλτούρας, πολιτικής, οικονομικών και οικολογίας του φαγητού, τα οποία εφαρμόζουν στην παραγωγή, διανομή και βιώσιμη κατανάλωση.
Το μέλι και οι ιδιαιτερότητές του
Στην παρουσίασή του ο κ. Καρακωστίδης σημείωσε πως η περιοχή μας είναι μια από τις καλύτερες για την ανάπτυξη της μελισσοκομίας, με πολλά πλεονεκτήματα και ποιοτικό μέλι, παρόλο που δεν παράγει πολύ μεγάλες ποσότητες.
Αυτό οφείλεται στο ιδιαίτερο μικροκλίμα, και πολύ μεγάλη ποικιλία ανθών, με την παραγωγή να ξεκινά από τον Απρίλιο ή τον Μάιο, μέχρι και τον Νοέμβριο, ακόμα και τον Δεκέμβριο αν ο καιρός είναι καλός.
Τόνισε δε τα πλεονεκτήματα του μελιού, που αποδίδει σε αυτό το μικροκλίμα, όπως την μικρή υγρασία που έχει σε σχέση με άλλο μέλι, αλλά και τα πιο έντονα αρώματα.
Τέλος ο κ. Καρακωστίδης έδωσε στους φοιτητές να δοκιμάσουν τέσσερις διαφορετικές ποικιλίες μελιού, μέλι ανθέων, μέλι πεύκου, μέλι βελανιδιάς και μέλι του δάσους, με τους επισκέπτες να κάνουν πολλές ερωτήσεις για τη διαδικασία της παραγωγής αλλά και πώς καθορίζεται η ποιότητα του.
Ανακαλύπτοντας το φαγητό της Μαρώνειας
Οι επισκέψεις γίνονται στο πλαίσιο του τριετούς πτυχίου τους, με το γκρουπ να έχει φοιτητές από τον τρίτο χρόνο, σημείωσε ο Davide Fede, ένα από τα μέλη της αποστολής, που τόνισε πως αυτό είναι ένα από τα πέντε ταξίδια μελέτης που κάνουν κάθε χρόνο.
Έτσι οι μαθητές τον πρώτο χρόνο επισκέπτονται περιοχές της Ιταλίας, ενώ τον δεύτερο και τον τρίτο χρόνο επεκτείνονται και πέρα από την Ιταλία, με επισκέψεις σε Ευρώπη αλλά και χώρες όλου του κόσμου, με τον ίδιο για παράδειγμα να έχει επισκεφτεί την Ινδία και την Ταϊλάνδη.
Το μάθημα, τόνισε, δεν αφορά καθαρά τη μαγειρική, με τους μαθητές να μην μπαίνουν σε κουζίνες να μαγειρέψουν, αλλά μαθαίνουν τη χημεία του φαγητού, την ασφάλεια του, την τεχνολογία φαγητού, αλλά και τον οικολογικό σχεδιασμό, που δίνει έμφαση στο πώς μπορεί να λειτουργήσει μια επιχείρηση που ασχολείται με το φαγητό, από ένα εστιατόριο μέχρι μια συνεταιριστική ομάδα.
Ταξίδια σαν και αυτό στη Θράκη, βοηθούν τους φοιτητές, μέσω των συναντήσεων με παραγωγούς αλλά και μεθόδους που χρησιμοποιούν, να συνδέσουν την θεωρία, την οποία μαθαίνουν στο πανεπιστήμιο, με την πρακτική, και να τα αναμείξουν ώστε να έχουν μια πιο σφαιρική αντίληψη των θεμάτων.
«Επισκέπτεσαι ένα παραγωγό στην Ταϊλάνδη, μετά έναν στην Ινδία, στην Γερμανία και την Ιταλία, και βλέπεις πως οι τέσσερίς τους έχουν διαφορετικές θεωρίες για την καλλιέργεια, και αυτό σε βοηθά να αποκτήσεις μια πιο κριτική προσέγγιση, καθώς αντιλαμβάνεσαι πως δεν υπάρχει ποτέ μια μόνο λύση για όλα», σημείωσε.
Η επίσκεψή τους στη Θράκη τους εντυπωσίασε, με τον Davide, ο οποίος κατάγεται από τη Σικελία, να σημειώνει πως το τοπίο έχει πολλές ομοιότητες με αυτή.
Εντυπωσιάστηκαν δε και από το αρχαίο θέατρο Μαρώνειας, αλλά και από τη μαγειρική που συνάντησαν στην ταβέρνα στο λιμάνι της Μαρώνειας, όπου είδαν πως έκαναν ένα πολύ ωραίο δείπνο, με μια σχετικά απλή κουζίνα.
Μάλιστα για να δείξει πόσο πολύ του άρεσε το φαγητό της Μαρώνειας, το σύγκρινε με το πρόγραμμα που έχουν στο πανεπιστήμιο το Tavole Accademiche, όπου τρώνε οι μαθητές μεταξύ μαθημάτων, και κάθε εβδομάδα έχουν διάσημους σεφ που χρησιμοποιούν μεγάλες κουζίνες και εκτενές προσωπικό, λέγοντας ότι και «εσείς έχετε μια μικρή κουζίνα στο λιμάνι με τρείς φούρνους και κάνει τόσο ωραίο φαγητό».
Μπορείτε να ακολουθήσετε την πορεία και το ταξίδι των φοιτητών στην περιοχή μας, μέσω του λογαρισαμού Taste of Thrace που έχουν δημιουργήσει στο Instagram
{Πηγή δημοσίευσης: http://www.paratiritis-news.gr, του Κωνσταντίνου Μαρκενδούδη, 13/23./2018}