Το έργο ενεργειακής αναβάθμισης των 8 κτηρίων, ενός αμφιθέατρου και ενός εστιατόριου του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης στις εγκαταστάσεις των Κιμμέριων στην Ξάνθη ξεκίνησε το 2015 και ολοκληρώθηκε σε 18 μήνες. Το έργο κόστισε περίπου 1.800.000€ εκ ευρώ και χρηματοδοτήθηκε από τον Ενιαίο Οικονομικό Χώρο (ΕΟΧ – eeα grants) που διαχειρίζεται το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης.
Την Παρασκευή, εκπρόσωποι της διαχειριστικής αρχής του προγράμματος από το Υπουργείο καθώς και εκπρόσωποι της νορβηγικής πλευράς επισκέφθηκαν το έργο στα Κιμμέρια καθώς και ένα ακόμη στην Ιατρική Σχολή Αλεξ/πολης. Μια μέρα πριν άλλωστε ο Υφυπουργός Στάθης Γιαννακίδης χαιρέτησε την εκδήλωση που διοργανώθηκε για τη λήξη της προγραμματικής περιόδου μέσω της οποία χρηματοδοτήθηκε το πρόγραμμα.
“Είναι η πρώτη φορά που δοκιμάζεται σε εκπαιδευτικό ίδρυμα στην Ελλάδα ένα μείγμα από εναλλακτικές πηγές ενέργειας, σε ηλιακά, θερμικά, γεωθερμία, φωτοβολταϊκα, ανεμογεννήτριες και βιομάζα ,προκειμένου να καλυφθούν ψυκτικές και θερμικές ανάγκες των κτηρίων, που εξυπηρετούν 500 φοιτητές. Το έργο καλύπτει το 60%των ενεργειακών αναγκών των κτηρίων, που ισοδυναμεί περίπου σε 50 χιλιάδες ευρώ εξοικονόμησης το χρόνο, μόνο από την καύση του πετρελαίου” σημειώνει ο καθηγητής της Πολυτεχνικής Σχολής και υπεύθυνος του έργου ενεργειακής αναβάθμισης των κτηρίων Παντελής Μπότσαρης μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής όπως και τη σπουδαιότητα του έργου τόσο για το ΔΠΘ όσο και για την περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
Όπως εξήγησε ο κ. Μπότσαρης, η Πράξη “REUNI” συμβάλλει στην υλοποίηση επιδεικτικών έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην Ελλάδα, και ειδικά στην απομακρυσμένη περιοχή της Θράκης δημιουργώντας πυλώνα πράσινης ανάπτυξης, στο πλαίσιο των υποχρεώσεων της Ελλάδας για την προστασία ενάντια στην Κλιματική Αλλαγή. Επίσης, επιδιώκει την άμβλυνση των κοινωνικών και οικονομικών ανισοτήτων μέσω της εξασφάλισης βέλτιστων συνθηκών θερμικής άνεσης με χρήση ΑΠΕ σε κτίρια κοινωνικής κατοικίας, όπως οι φοιτητικές εστίες.
Το έργο ενεργειακής αναβάθμισης των κτηρίων του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου συμπλήρωσε την περίοδο δοκιμαστικής λειτουργίας ενός χρόνου με επιτυχία. Για αυτό το λόγο βρέθηκε στην περιοχή ο εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) ο κ.Σουρ Λάρσεν (Sjur Larsen) (NMFA) , πρώην πρέσβης της Νορβηγίας στην Ελλάδα έως το 2015 και ο διευθυντής του Τμήματος Κεντρικής Ευρώπης στο Νορβηγικό υπουργείο Εξωτερικών, ο οποίος και επισκέφτηκε τις εγκαταστάσεις ,με μια ομάδα Νορβηγών και Ελλήνων ειδικών. Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του έργου «Η συμβολή των Α.Π.Ε. στη βιώσιμη ανάπτυξη και λειτουργία του Δ.Π.Θ. – Δημιουργία μιας αειφόρου κοινότητας-REUNI», που εντάσσεται στο πρόγραμμα «ΧΜ ΕΟΧ 2009-2014». Η ομάδα είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει την λειτουργία των εγκαταστάσεων του έργου από κοντά και να ξεναγηθεί στο χώρο της πανεπιστημιούπολης, συνοδευόμενη από τον επιστημονικά υπεύθυνου του έργου Καθηγητή κ. Παντελή Ν. Μπότσαρη
Ο εκπρόσωπο του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) ο κ.Σουρ Λάρσεν (Sjur Larsen) μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής ,δήλωσε πολύ ευχαριστημένος από την ολοκλήρωση και λειτουργία των εγκαταστάσεων , τόνισε ότι πρόκειται για ένα σημαντικό έργο το οποίο προκρίθηκε μεταξύ εξήντα ιδιαίτερα ανταγωνιστικών προγραμμάτων. Η Νορβηγία, ως χορηγός χώρα του χρηματοδοτικού μηχανισμού, τόνισε ο κ. Larsen, δίνει ιδιαίτερη σημασία στην εξάπλωση και διάδοση της χρήσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας καθώς και στη διαρκή αξιολόγηση και παρακολούθηση της πορείας αντίστοιχων έργων και σημείωσε πως τα κονδύλια του ταμείου διατίθενται σε 15 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την επομένη περίοδο, θα δοθούν επιχορηγήσεις ύψους 100 εκατομμυρίων Ευρώ στην Ελλάδα για επενδύσεις ανανεώσιμων πηγών ενέργειας από το Χρημοδοτικό Ταμείο των τριών χώρων. Ο κ.Λάρσεν σημείωσε ότι η χωρά του η Νορβηγία ,παρόλο που έχει παράγωγη πετρελαίου και φυσικού αερίου όμως καταναλώνει ηλεκτρική ενεργεία που προέρχεται κυρίως από υδροηλεκτρικά εργοστάσια και το 47% των αυτοκίνητων που κυκλοφορούν αυτή την στιγμή στη Νορβηγία είναι ηλεκτρικά αυτοκίνητα.
{Πηγή δημοσίευσης: https://xanthi2.gr/, 13/11/2018}