Ο κ. Ρέγκλινγκ μίλησε για σωστά σχεδιασμένα τα μέτρα, αναφερόμενος στο πακέτο μέτρων των 7 δισ. ευρώ που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός, γιατί κινούνται “προς τη σωστή κατεύθυνση και η προσωρινή ισχύς τους είναι η σωστή προσέγγιση”. Πρόσθεσε όμως πως “πρέπει να γνωρίζουμε ότι κάποια στιγμή θα απαιτηθεί δημοσιονομική προσπάθεια”.
Ο κ. Σταϊκούρας από την πλευρά του ανέφερε πως τα προβλήματα που σχετίζονται με την πανδημία, το προσφυγικό και τις γεωπολιτικές εντάσεις, “απαιτούν ευρύτερες ευρωπαϊκές απαντήσεις. Απαιτούν ισχυρή αλληλεγγύη μεταξύ των ευρωπαϊκών θεσμών και των εταίρων. Και ζητώ, και από αυτή τη θέση, την επίδειξη έμπρακτης και αταλάντευτης αλληλεγγύης των εταίρων μας στα προαναφερθέντα ζητήματα, που έχουν και έντονη ευρωπαϊκή διάσταση”. Ο ΥΠΟΙΚ ανέφερε πως εργαζόμαστε “για να υπερβούμε τις δυσκολίες. Να θωρακίσουμε την άμυνα της χώρας. Να διαχειριστούμε επιτυχώς την υγειονομική κρίση, τις μετακινήσεις πληθυσμών, τις γεωπολιτικές αναταράξεις, την επιστροφή των οικονομιών μας στα προ κρίσης επίπεδα, το ταχύτερο δυνατόν. Να αξιοποιήσουμε, με σύνεση όμως, τη δημοσιονομική ευελιξία που θα υπάρξει και για το έτος 2021”.
Το δημοσιονομικό μέτωπο
Αναλυτικά ο κ. Ρέγκλινγκ ανέφερε πως “όπως όλες οι άλλες χώρες, έτσι και η Ελλάδα έχει πληγεί από την πανδημία Covid-19. Όλοι συμφωνούν ότι η Ελλάδα αξίζει επαίνους για τον αποτελεσματικό και αποφασιστικό τρόπο περιορισμού της μετάδοσης, την μέχρι τώρα επιτυχία της σε όρους απωλειών ζωών και της οικονομικής ανταπόκρισής της”. Επεσήμανε πως και η ελληνική οικονομία δέχθηκε πλήγμα.
Ανέφερε επίσης “γνωρίζω καλά ότι η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη και με άλλες σημαντικές προκλήσεις: Η μία είναι το προσφυγικό, ειδικά μετά την πυρκαγιά στη Μόρια, της Λέσβου, και η άλλη είναι οι γεωπολιτικές εντάσεις. Όταν εξετάζουμε την Ελλάδα, λαμβάνουμε υπόψη αυτές τις προκλήσεις, ακόμη και αν δεν εμπλέκονται άμεσα με τον ρόλο του ESM”.
Στο δημοσιονομικό πεδίο για το μέλλον είπε πως “τώρα δεν είναι η ώρα να αναλύσουμε τις λεπτομέρειες για το πώς θα εγγυηθούμε τη μεσοπρόθεσμη βιωσιμότητα του χρέους”, αφού λόγω της πανδημίας, της μετανάστευσης και των γεωπολιτικών εντάσεων, καταλαβαίνουμε τους λόγους για τους οποίους το ελληνικό πρωτογενές πλεόνασμα έχει μετατραπεί σε έλλειμμα”.
Ωστόσο, πρόσθεσε πως “πρέπει να γνωρίζουμε ότι κάποια στιγμή θα απαιτηθεί δημοσιονομική προσπάθεια”. Πάντως για το 2021 ανέφερε πως το πακέτο μέτρων των 7 δισ. ευρώ που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός κινείται “προς τη σωστή κατεύθυνση και η προσωρινή ισχύς τους είναι η σωστή προσέγγιση”.
“Αυτά τα μέτρα στοχεύουν στη μείωση της υψηλής φορολογικής επιβάρυνσης, σύμφωνα με τις προηγούμενες συστάσεις μας. Εάν είναι καλά σχεδιασμένα, θα μπορούσαν να ενισχύσουν την ανάπτυξη και να υποστηρίξουν την ανάκαμψη του επόμενου έτους” τόνισε.
Η 7η αξιολόγηση
Ο κ. Ρέγκλινγκ στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων έδωσε εύσημα στην κυβέρνηση για “τις σημαντικές προσπάθειες που καταβλήθηκαν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού για την υλοποίηση των δεσμεύσεων” της ενισχυμένης εποπτείας. και είπε πως “η επικείμενη 7η έκθεση μετα-προγραμματικής αξιολόγησης της χώρας θα το επιβεβαιώσει”.
“Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι με τη βελτίωση στο επιχειρηματικό περιβάλλον για παράδειγμα, καθώς και με την πρόοδο στον προϋπολογισμό των επενδύσεων (σ.σ. ΠΔΕ) και στην ψηφιακή διακυβέρνηση. Χαιρετίζουμε επίσης τα αποφασιστικά βήματα στο νέο πλαίσιο για το πτωχευτικό” είπε.
Ωστόσο, ανέφερε πως “υπάρχουν επίσης ορισμένοι τομείς που μας απασχολούν. Για παράδειγμα, οι περαιτέρω καθυστερήσεις στην εκκαθάριση ληξιπρόθεσμων οφειλών είναι ανησυχητικές”. Είπε πως “ανησυχούμε ιδιαίτερα για τη σταθερή αύξηση των καθυστερήσεων στις προς εκκαθάριση συντάξεις. Εάν συνεχιστεί η τάση, η δέσμευση για την πλήρη εκκαθάρισή τους έως τα μέσα του 2021 ενδέχεται να μην ικανοποιηθεί”.
Επιπλέον, ανέφερε πως “κοιτώντας μπροστά, η Ελλάδα θα πρέπει να επικεντρωθεί σε διαρθρωτικές, φιλικές προς την ανάπτυξη πρωτοβουλίες με ιδιαίτερο βάρος στην ενίσχυση της ποιότητας των θεσμών και του επιχειρηματικού περιβάλλοντος στην Ελλάδα. Αυτές οι μεταρρυθμίσεις δεν πρέπει να στοχεύουν σε βραχυπρόθεσμα κέρδη. Αντ’ αυτού, πρέπει να στοχεύουν στην ενίσχυση του μακροπρόθεσμου δυναμικού της Ελλάδας και στην παροχή κινήτρων για εγχώριες και ξένες επενδύσεις”.
{Πηγή δημοσίευσης: https://www.capital.gr/, της Δλημητρας Καδδά, 14/9/2020}