Δέκα Πυροσβεστικά οχήματα από την περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (δηλαδή δύο από κάθε νομό) και τριάντα οκτώ άνδρες, έχουν ήδη φτάσει από χθες στην Ζάκυνθο, προκειμένου να ενισχύσουν την προσπάθεια κατάσβεσης των μετώπων που μαίνονται.
Κάτι που επιβεβαιώνει στην «Θ» ο Διοικητής της Περιφερειακής Πυροσβεστικής Διοίκησης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Ναθαναήλ Ρήγας ο οποίος επισημαίνει πως «έχουν φύγει από χθες δύο οχήματα από κάθε νομό της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης για να βοηθήσουν τους συναδέλφους που έχουν κουραστεί και δυσκολεύονται να ανταπεξέλθουν στο έργο της κατάσβεσης. Για αυτό κινητοποιήθηκε όλη η Ελλάδα και εμείς είμαστε οι τελευταίοι που έστειλαν βοήθεια (το απέφευγαν λόγω της απόστασης) αλλά πια έχουν πάει ήδη όλοι οι άλλοι μια, δύο και τρεις φορές και έτσι πήγαμε και εμείς».
«ΜΑΧΙΜΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΟ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟ ΣΩΜΑ…»
Σε ο,τι αφορά τώρα στο αν όλο αυτό αποδυναμώνει την δική μας «δύναμη» των πυροσβεστών στην περιοχή ο κ. Ρήγας υπογράμμισε ότι «το Πυροσβεστικό Σώμα είναι μια μάχιμη υπηρεσία και δεν έχει «ρίζες». Είναι μια πανελλαδική υπηρεσία στην οποία υπάρχει ένας βασικός κανόνας από τότε που ιδρύθηκε που λέγεται «αμοιβαία ενίσχυση πυροσβεστικών υπηρεσιών». Όταν δηλαδή μια υπηρεσία έχει ένα συμβάν και δεν μπορεί να το αντιμετωπίσει μόνη της και το συμβάν μεγαλώνει τότε πηγαίνουν και άλλες υπηρεσίες προκειμένου να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση. Εκ των πραγμάτων λοιπόν, όταν πηγαίνουν άλλες υπηρεσίες να βοηθήσουν, αποδυναμώνονται αλλά αυτό συμβαίνει παντού. Όταν πέρυσι είχαμε εμείς φωτιά στην Θάσο, είχε έρθει όλη η Ελλάδα. Δεν πρέπει να το βλέπουμε ως αποδυνάμωση. Είναι λανθασμένος αυτός ο τρόπος σκέψης, γιατί αν ήταν έτσι τι θα γίνονταν; Θα αφήναμε μια περιοχή να καταστραφεί;»
«ΘΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΟΣΟ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ…»
«Όταν η Ζάκυνθος έχει 70 πυρκαγιές από την αρχή του καλοκαιριού και η Ξάνθη έχει 3 σε καλάμια για παράδειγμα, καταλαβαίνετε ποια είναι η κούραση και η ταλαιπωρία των συναδέλφων εκεί. Εμείς θέλουμε να τους υποστηρίξουμε, πρέπει να συμβάλλουν όλοι για να αντιμετωπιστούν όλες οι δυσκολίες που περνά το νησί. Οι 38 άνδρες από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης θα μείνουν στο νησί όσο χρειαστεί. Αυτό θα κριθεί από τον υπεύθυνο του σχεδιασμού εκεί» συνεχίζει ο ίδιος, υπογραμμίζοντας ότι «τα πράγματα είναι δύσκολα εκεί. Είναι μεγάλη η πυρκαγιά και ακόμη και να σταματήσει η εξέλιξή της, ακόμη και αν οριοθετηθεί ή αν σβησθεί τελείως, θέλει δουλειά. Όταν ακούτε ότι «τελείωσε η πυρκαγιά», για εμάς δεν έχει τελειώσει. Περνούν πολλές μέρες σκληρής δουλειάς για να τελειώσει».
«ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΠΕΡΙΟΧΗ…»
Πάντως αναφορικά με την ετοιμότητα σε όλη την περιφέρεια (καθώς αυτές τις ημέρες υπάρχει και υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς) ο κ. Ρήγας σημειώνει ότι «έχουμε υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς. Μπορεί να έρθει βροχή, αλλά μπορεί και να μην έρθει. Βρισκόμαστε στον δείκτη 2 με 3. Ειδικά στο νότιο τμήμα του Έβρου, είμαστε συνέχεια σε υψηλό κίνδυνο. Σε άλλες περιοχές είμαστε πιο χαμηλά αλλά εκεί εντοπίζεται κυρίως το πρόβλημα με το μελτέμι, στο νότιο τμήμα του Έβρου και στην μισή Ροδόπη. Η «δυναμική» ωστόσο σε όλη την Περιφέρεια υπάρχει. Αυτές οι διαθέσιμες δυνάμεις που υπάρχουν αξιοποιούνται λίγο περισσότερο, με μεγαλύτερη κινητοποίηση προσωπικού κλ.π. Δεν κρίνεται μια πυρκαγιά σε 5 και 10 οχήματα, σε μια περιφέρεια που έχει 140 οχήματα. Εμείς αυτό το «κενό» το καλύπτουμε με πιο πολύ δουλειά και με μεγαλύτερη κινητοποίηση των δυνάμεών μας. εμείς ούτω ή άλλως θα κάνουμε ο,τι μπορούμε. Θέλουμε όμως να κάνουνε και οι πολίτες ο,τι μπορούν. Δυστυχώς έχουμε πολλές εγκληματικές αμέλειες και κάποιοι συνεχίζουν να επιμένουν. Πρέπει να αλλάξουμε. Εμείς στα μέρη μας δεν έχουμε εμπρησμούς εκτός ελαχίστων περιπτώσεων, αλλά αμέλειες. Πρέπει όμως να αλλάξει η παιδεία μας γύρω από το θέμα της φωτιάς γιατί οι κλιματολογικές συνθήκες αλλάζουν και είναι πιο ευαίσθητη πια η περιοχή μας στην πυρκαγιά. Πρέπει λοιπόν και οι πολίτες μας να αλλάξουν επάνω στο θέμα αυτό και να μην ανάβουν φωτιά για κανένα λόγο. Να την «ξεχάσουν» την φωτιά μέσα στον χειμώνα, γιατί μετά έρχονται πάρα πολλά και η πυρκαγιά καταστρέφει το τοπίο και το περιβάλλον που έχουμε κληρονομήσει και πρέπει να το διαφυλάξουμε καθώς μετά αρχίζουν να αλλάζουν πάρα πολλά πράγματα».
{Πηγή δημοσίευσης: http://www.thraki.com.gr , 29/8/2017}