Με τα smart phones και τα tablets ανά χείρας οι πυροσβέστες παρακολουθούν σε πραγματικό χρόνο την κίνηση των πυροσβεστικών οχημάτων, που έχουν κληθεί να αντιμετωπίσουν δασική πυρκαγιά στη Νυμφαία Ροδόπης. Εξοπλισμός νέας γενιάς βρίσκεται πλέον στη διάθεση των πυροσβεστών και με αυτόν καλούνται να εξοικειωθούν, προσαρμοζόμενοι στη νέα εποχή που θέλει την τεχνολογία σύμμαχο στην διαχείριση φυσικών καταστροφών.
Η χρήση των συσκευών αυτών σίγουρα πρωτόγνωρη για ορισμένους, όμως όλο το προσωπικό που συμμετείχε στην χθεσινή άσκηση “Διά πυρός 2018” έδειξε τη διάθεσή του να μάθει περισσότερα. Η άσκηση προέβλεπε την αντιμετώπιση δασικής πυρκαγιάς μεγάλης έκτασης στο δάσος της Νυμφαίας στην Κομοτηνή και στη διάρκεια αυτής είδαμε να γίνεται χρήση συσκευών, όπως smart phones και tablets. Μάλιστα ο υποδιοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κομοτηνής Αθανάσιος Αραμπατζίδης μας προέτρεψε να παρατηρήσουμε την οθόνη ενός tablet και να διαπιστώσουμε ιδίοις όμμασι την κίνηση των πυροσβεστικών οχημάτων. Η άσκηση μόλις είχε ξεκινήσει και ήδη τα πρώτα οχήματα κινούνταν στον επαρχιακό δρόμο των Συμβόλων για να προσεγγίσουν την εστία της πυρκαγιάς.
Όπως μας πληροφορεί σχετικά ο Μάριος Αποστολίδης διοικητής Περιφερειακής Πυροσβεστικής Διοίκησης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης “τον τελευταίο χρόνο στην Πυροσβεστική έχουμε εντάξει συσκευές όπου σε πραγματικό χρόνο βλέπουμε που κινούνται τα οχήματα τα οποία έχουμε διαθέσει μέσα στο περιβάλλον για την αντιμετώπιση μίας πυρκαγιάς. Αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να τα κατευθύνουμε ανάλογα με τις ανάγκες. Υπάρχει άμεση επικοινωνία με το κέντρο επιχειρήσεων που είναι στην Κομοτηνή με τάμπλετ, έξυπνα τηλέφωνα και κάποιες ακόμα έξυπνες συσκευές. Επίσης το αρχηγείο τελευταία έχει εντάξει στο Πυροσβεστικό Σώμα κάποια μη επανδρωμένα drone”.
Το σύστημα αποτελούμενο από εξοπλισμό και λογισμικό παρέχει πληροφοριακή υποστήριξη, δημιουργία και διάχυση επιχειρησιακής εικόνας σε όλα τα επίπεδα λήψης αποφάσεων μέσω χρήσης έξυπνων συσκευών (smart phones, tablets, PND), αισθητήρων και μη επανδρωμένου αεροσκάφους, στις αρμόδιες Υπηρεσίες του Πυροσβεστικού Σώματος, για τη βέλτιστη διαχείριση περιστατικών και πόρων, την παρακολούθηση θέσης του στόλου των οχημάτων του πανελλαδικά και την παροχή ψηφιακών υπηρεσιών ειδοποίησης προς τους πολίτες και άλλους οργανισμούς.
Στόχος είναι να βελτιωθεί στο μέγιστο η διαχείριση περιστατικών και πόρων σε πανελλαδικό επίπεδο και να επιτυγχάνεται άμεση κινητοποίηση των πυροσβεστικών δυνάμεων με καλύτερο συντονισμό τους. Παράλληλα να υπάρχει έγκαιρη και έγκυρη πληροφόρηση προς τους πολίτες, ώστε να ελαττωθεί όσο το δυνατό περισσότερο η πιθανότητα ύπαρξης θυμάτων και υλικών ζημιών.
{Πηγή δημοσίευσης: http://www.xronos.gr/, της Δήμητρας Συμεωνίδου, 9/5/2018}