Υπερψηφίστηκε εν μέσω θύελλας αντιδράσεων το νομοσχέδιο του Κώστα Γαβρόγλου για την Παιδεία, που περιλαμβάνει αλλαγές στον τρόπο εισαγωγής στην ανώτατης εκπαίδευση. Πιο συγκεκριμένα, το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας «Συνέργειες Πανεπιστημίων και ΤΕΙ, πρόσβαση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, πειραματικά σχολεία, Γενικά Αρχεία του Κράτους και λοιπές διατάξεις» ψηφίστηκε με 147 «ναι» και 100 «όχι». Η εξέλιξη αυτή σηματοδοτεί τη δημιουργία της τέταρτης νομικής σχολής στην Πάτρα, παρά τις αντιδράσεων όλων των Νομικών Σχολών της χώρας, των Δικηγορικών Συλλόγων και των τοπικών φορέων της Ροδόπης και της Θράκης ευρύτερα.
Υπενθυμίζεται από την ημέρα που ο υπουργός Παιδείας κατέθεσε το νομοσχέδιο για την Παιδεία, που αφορά, μεταξύ άλλων, αλλαγές στο σύστημα εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και συγχωνεύσεις πανεπιστημίων με ΤΕΙ, ξεσηκώθηκε θύελλα αντιδράσεων από σχεδόν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Ο υπουργός ήταν μόνος εναντίον όλων σε αυτή τη συζήτηση για το νομοσχέδιο με το οποίο αλλάζει το τοπίο στο Λύκειο και στα ΑΕΙ της χώρας. Σύμφωνα με τον Κώστα Γαβρόγλου, πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που ανασυγκροτεί τον χάρτη της Ανώτατης Εκπαίδευσης, ενώ έχει δοθεί ιδιαίτερη σημασία στο γεγονός ότι θα προσφέρεται η δυνατότητα ελεύθερης πρόσβασης σε κάποιες σχολές. Αναφερθείς στις αλλαγές που γίνονται, είπε ότι «δεν υπάρχει σοβαρή χώρα που το απολυτήριο να μην παίζει κάποιο ρόλο για να μπαίνεις στο πανεπιστήμιο».
Δάσκαλοι και καθηγητές αντέδρασαν για τις αλλαγές στα σχολεία, οι πανεπιστημιακοί ζήτησαν απόσυρσή του κρίνοντας ότι έγινε χωρίς επιστημονικές μελέτες και ακαδημαϊκά κριτήρια. Από την πλευρά της, η αντιπολίτευση αντέδρασε έντονα, επισημαίνοντας ότι το νομοσχέδιο περιλαμβάνει διατάξεις με προεκλογικό χαρακτήρα, αλλά και στο ότι έχει έρθει προς ψήφιση στη Βουλή με τη διαδικασία του επείγοντος παρόλο που περιελάμβανε περισσότερες από 1.100 σελίδες και 226 άρθρα.
Σημειώνεται πως το ΚΙΝΑΛ δεν μετείχε στη συζήτηση διότι «αρνείται να συμμετάσχει σε ένα θεσμικό έγκλημα που διαλύει το Λύκειο, καταργεί την τεχνολογική εκπαίδευση, βυθίζει τους νέους ανασφάλεια».
{Πηγή δημοσίευσης: https://www.thraki.com.gr/, 23/4/2019}