«Θέλουμε να υπερασπιστούν τα κυριαρχικά μας δικαιώματα». Αυτό ήταν το μήνυμα που έστειλε μέσω του ΘΕΜΑ 104,6 ο γγ της Ενωσης Αλιέων Αλεξανδρούπολης Παναγιώτης Καραβέτης, ένας από τους 36 ψαράδες που έστειλαν εξώδικο στην κυβέρνηση με αφορμή την απάθεια στη συνεχιζόμενη προκλητικότητα των Τούρκων αλιέων στο ανατολικό Αιγαίο.
«Το πρόβλημα επεκτείνεται σε όλο το ανατολικό Αιγαίο. Ο Τούρκος πρέπει να σταματάει στα 6 ναυτικά μίλια και στη Λήμνο φτάνουν μέχρι και τα 3 μίλια από τις ακτές, ενώ στη βραχονησίδα Ζουράφα κατεβαίνουν έως και 2 δέκατα του μιλίου από τη στεριά της» εξήγησε την κατάσταση ο κ. Καραβέτης.
Όπως κατήγγειλε «δεν υπάρχει καμία αντίδραση. Το Λιμενικό έρχεται ορισμένες φορές αλλά δεν κάνει κάτι παραπάνω πέρα από μια οπτική επαφή με τους Τούρκους. Μετά από αυτό δεν μπορώ να πω ότι φεύγουν. Γιατί να φύγουν, αφού δεν έχει καμία επίπτωση για τους ίδιους».
Σύμφωνα με τον κ. Καραβέτη «οι Τούρκοι ξεκίνησαν την επέκταση στο Αιγαίο Πέλαγος από το 1996 όταν εκδιώχθηκαν από τη Μαύρη Θάλασσα για τις ίδιες πρακτικές. Είδαν το πώς αντιδρούμε και τι χρόνους έχουμε και είδαν ότι υπάρχει πεδίο δόξης λαμπρόν».
Διευκρινίζοντας γιατί προχώρησαν στην αποστολή εξωδίκου στην κυβέρνηση είπε ότι «επειδή με έγγραφα αλλά και προφορικά έχουμε κάνει παραστάσεις διαμαρτυρίας, θεωρήσαμε το εξώδικο σαν την ύστατη λύση ώστε κάποιος να πει “τι γίνεται εδώ ρε παιδιά;” ή έστω να μας φωνάξουν να συζητήσουμε πώς θα το απαντήσουμε, γιατί υπάρχουν τρόποι αντίδρασης».
Αναρωτήθηκε, τέλος, «έχουμε απειληθεί άμεσα ως κράτος ότι αν συλλάβουμε ένα σκάφος που παρανομεί στα ελληνικά χωρικά ύδατα, θα υπάρξουν συνέπειες;».
Οι 36 ψαράδες στο εξώδικό τους ζητούν τη λήψη μέτρων καθώς, όπως γράφουν, «θεωρούμε πλέον, ως κάτοικοι της παραμεθορίου, ότι βρισκόμαστε ενώπιον ενός άνισου ακήρυχτου πολέμου με αντιπάλους τους Τούρκους αλιείς και τα τουρκικά περιπολικά σκάφη, τα οποία συνεπικουρούν στην παράνομη και λαθραία αλιεία».
Όπως καταγγέλλουν, μάλιστα, στις επαναλαμβανόμενες οχλήσεις τους προς τα αρμόδια όργανα του υπουργείου Ναυτιλίας η απάντηση που έχουν λάβει είναι «ότι, δυστυχώς, δεν μπορούν να κάνουν τίποτα, λόγω του φόβου κλιμάκωσης της έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις».
{Πηγή δημοσίευσης: https://www.protothema.gr/, 5/9/2018}