Χρειάστηκαν δύο σχολικές χρονιές, προκειμένου ο Δήμος Ξάνθης, να συγκαταλεχθεί – επιτέλους- σε αυτούς όπου η δίχρονη εκπαίδευση των νηπίων (σ.σ. που ξεκινά από τα προνήπια) είναι υποχρεωτική. Με την έκδοση στο Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβέρνησης της Υπουργικής Απόφασης για την ένταξη και των τελευταίων 27 Δήμων (συμπεριλαμβανομένου του Δήμου Ξάνθης) στη δίχρονη προσχολική εκπαίδευση ολοκληρώνεται ο σχεδιασμός του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων για την καθολική εφαρμογή της υποχρεωτικής δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης στο σύνολο των Δήμων όλης της χώρας.
Ωστόσο τα ερωτήματα που τίθενται είναι πολλά και το κυριότερο αφορά στην εύρεση αιθουσών (καθώς αυτός ήταν και ο λόγος για τον οποίο δεν εφαρμόσθηκε κατά τα δύο προηγούμενα σχολικά έτη η δίχρονη υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση). Που θα στεγαστούν οι 4χρονοι μαθητές; Θα δοθεί παράταση εγγραφών, εφόσον έχει ήδη ολοκληρωθεί η διαδικασία για την νέα σχολική χρονιά; Είναι ικανοποιητική η –πρόχειρη και πρόσκαιρη κατά τα άλλα – λύση των «προκάτ».
«ΘΕΤΙΚΟ ΠΟΥ ΔΙΚΑΙΩΘΗΚΑΝ 33 ΧΡΟΝΙΑ ΑΓΩΝΩΝ– ΚΑΤΑΚΡΙΤΕΟ ΝΑ ΖΗΤΟΥΝ ΑΝΑΒΟΛΗ ΟΙ ΔΗΜΟΙ»
Για όλα τα παραπάνω μίλησε στην «Θ» ο πρόεδρος του Διδασκαλικού Συλλόγου Ξάνθης κ. Δημήτρης Ντούμος, ο οποίος αναφέρει ότι «το θετικό είναι ότι μετά από 33 χρόνια αγώνων ψηφίσθηκε η δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή. Από εκεί και πέρα υπήρχε η λυσσαλέα αντίδραση της ΚΕΔΕ. Ακόμη και τώρα που ήμασταν στην Γενική Συνέλευση ο κ. Πατούλης ζήτησε με έγγραφό του προς το Υπουργείο Παιδείας, αναβολή της υποχρεωτικότητας, κάτι που σαφώς και είναι κατακριτέο. Δεν μπορεί οι δήμοι – εφόσον υπάρχουν και μελέτες για τα οφέλη της υποχρεωτικής δίχρονης προσχολικής αγωγής – να θέλουν κάτι τέτοιο».
«ΣΑΦΩΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΜΕΝΟΙ ΜΕ ΤΑ ΠΡΟΚΑΤ, ΑΛΛΑ…»
«Υπήρξε μια ρύθμιση στον νέο νόμο για την συνέργεια των πανεπιστημίων, που λέει ότι χωρίς να υπάρχει άδεια, το ΥΠΕΣ, το Υπουργείο Παιδείας και το Υπουργείο Υποδομών, μπορούν να τοποθετήσουν αίθουσες προκάτ σε χώρους δημοτικών σχολείων ή σε οποιοδήποτε άλλο χώρο, οι οποίες θα υπάρχουν για 4 έτη με την υποχρέωση την επόμενη διετία να βρει ο δήμος χώρους. Ήδη σε επικοινωνία μου και με την Διεύθυνση Πρωτοβάθμαι Εκπαίδευσης, είδαμε κάποια κτίρια όπου μπορούν να στεγαστούν νηπιαγωγεία, ενώ σε επικοινωνία με την υπεύθυνη του δήμου, ενημερώθηκα ότι υπάρχουν κάποιοι χώροι όπου μπορούν να τοποθετηθούν προκάτ. Σαφώς και δεν μπορούμε να είμαστε ευχαριστημένοι με τα προκάτ. Θέλουμε σύγχρονες κτιριακές υποδομές και αυτό βέβαια μπορεί να γίνει αν φύγουν από τον δήμο οι κατασκευές. Αυτό δόθηκε στους δήμους το 2010 και ήταν λάθος. Πρέπει η ίδια η πολιτεία και το ίδιο το Υπουργείο Παιδείας να μπορεί να προχωρήσει σε απαλλοτριώσεις οικοπέδων, να μπορεί δηλαδή να κάνει εκείνες τις αίθουσες» συνέχισε ο ίδιος, τονίζοντας ότι «μπορεί να μην είμαστε ευχαριστημένοι με τις προκατ αίθουσες αλλά από την άλλη δεν μπορούν να λυθούν όλα ως δια μαγείας».
«ΑΝ ΓΙΝΟΥΝ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ, ΠΡΟΛΑΒΑΙΝΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ…»
«Νομίζω ότι πρέπει να γίνονται ενέργειες από την διεύθυνση πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης για περίπου 12 αίθουσες, οι οποίες θα τοποθετηθούν σε κάποιους χώρους δημοτικών σχολείων για να φιλοξενήσουν τα παιδιά που μένουν απ΄έξω. Εκτιμώ ότι αν γίνουν όλες οι ενέργειες, προλαβαίνουμε μέχρι την 1η Σεπτέμβρη. Σε προκατ μεν, αλλά τι να κάνουμε; Προβλήματα θα υπάρχουν, αλλά πιστεύω ότι θα ξεπεραστούν. Νομίζω ότι όταν πας να τοποθετήσεις ένα προκατ σε έναν αύλειο χώρο δημοτικού σχολείου, πρέπει να λαμβάνεις υπόψιν και τα τετραγωνικά (αν επαρκούν για τα υπόλοιπα παιδιά). Διαφορετικά δεν μπορείς να το εγκαταστήσεις» τόνισε επίσης ο κ. Ντούμος σημειώνοντας πως «επειδή πολλά από τα δημοτικά σχολεία δεν έχουν άδεια, για αυτό έπρεπε να τοποθετηθούν πρώτα τα προκατ εκεί που υπάρχει άδεια. Από εκεί και πέρα, τώρα, η ΚΥΑ των τριών συναρμόδιων υπουργείων, «λύνει» το θέμα και λέει ότι «γίνεται και χωρίς άδεια». Βάσει της ΚΥΑ δηλαδή δεν χρειάζεται άδεια. Είναι όλη η διαδικασία νόμιμη. Αυτό πέρασε μέσα από τον προαναφερόμενο νόμο, οπότε τα προκατ μπορούν να τοποθετηθούν οπουδήποτε, αρκεί τα τ.μ. να επαρκούν για τα υπόλοιπα παιδιά».
«ΑΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΘΟΥΝ ΟΙ ΑΙΘΟΥΣΕΣ ΘΑ ΔΟΘΕΙ Η ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΝΑ ΕΓΓΡΑΦΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ»
Τέλος σε ο,τι αφορά στις εγγραφές των παιδιών (κυρίως των 4χρονων) ο κ. Ντούμος αναφέρει ότι «οι εγγραφές έχουν τελειώσει. Έχουν μείνει κάποια προνήπια απ΄έξω και νομίζω ότι αν επαρκούν οι αίθουσες, θα δοθεί η δυνατότητα να εγγραφούν τα παιδιά. Είναι λογικό αν εγκατασταθούν 12-15 αίθουσες, να πάρουν (κατά την εκτίμησή μου και πάλι για το πώς πρέπει να γίνει) παράταση οι εγγραφές».
ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΝ…
Αξίζει να σημειωθεί ότι η «Θ» απευθύνθηκε αρμοδίως στον Δήμο Ξάνθης, σχετικά με το τι μέλλει γενέσθαι αναφορικά με την στέγαση των προνηπίων, ωστόσο κανείς δεν γνωρίζει επακριβώς λεπτομέρειες. Παρόλα αυτά, θα επανέλθουμε στο συγκεκριμένο θέμα, καθώς μπορεί τώρα να διανύουμε το καλοκαίρι, ωστόσο ο Σεπτέμβριος και η νέα σχολική χρονιά δεν θα αργήσει να έρθει.
{Πηγή δημοσίευσης: https://www.thraki.com.gr/, 4/7/2019}