Μεγαλύτερες από κάθε άλλη φορά είναι πλέον οι ροές προσφύγων και μεταναστών στον Έβρο, με τους ανθρώπους που περνούν το ποτάμι να είναι πλέον εκατοντάδες.
Ειδικότερα οι κάτοικοι του βορείου Έβρου συναντούν και καταγράφουν καθημερινά ομάδες ανθρώπων με λιγοστά υπάρχοντα που στην πλειοψηφία τους είναι γυναικόπαιδα και το μόνο που ζητούν είναι να παραδοθούν σε ένα αστυνομικό τμήμα και να λάβουν τα λεγόμενα «χαρτιά».
Αντίστοιχα φαινόμενα είχαν παρατηρηθεί στο νομό πριν πολλά χρόνια, μόνο που τότε οι εισερχόμενοι ήταν κατά κύριο λόγο οικονομικοί μετανάστες, ενώ τώρα πλέον οι περισσότεροι είναι πρόσφυγες από τη Συρία και το Ιράκ. Εν τούτοις με την κατάσταση που επικρατεί είναι δύσκολο να γίνει οργανωμένη καταγραφή των εισερχομένων με ό,τι συνεπάγεται αυτό.
Την ίδια ώρα όλες οι δομές φιλοξενίας, υποδοχής και κράτησης προσφύγων και παράτυπων μεταναστών στον Έβρο είναι πλήρεις ενώ σταδιακά το «πρόβλημα» μετακυλίεται στη Θεσσαλονίκη, όπου κατευθύνονται οι άνθρωποι αυτοί.
Όλη αυτή η κατάσταση προφανώς σημαίνει ότι ο έλεγχος του προσφυγικού ζητήματος από την τουρκική πλευρά είναι πλέον μηδενικός με αποτέλεσμα το εμπόριο ανθρώπινων ψυχών να είναι αυτή τη στιγμή η νούμερο ένα «οικονομική» δραστηριότητα στα ελληνοτουρκικά σύνορα.
Οι λόγοι για τους οποίους η Τουρκία «άνοιξε τη στρόφιγγα» μπορεί να είναι δύο: ο μεν πρώτος είναι οικονομικός αφού ακόμη η Ε.Ε. δεν έχει καταβάλει στη γείτονα τα υπεσχεθέντα χρήματα για τη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος και ο δεύτερος είναι πολιτικός και σχετίζεται με τις πρόωρες εκλογές που προκήρυξε στη γείτονα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Σε κάθε περίπτωση όμως, η κατάσταση τείνει να γίνει αδιέξοδη, όχι μόνο για τον Έβρο, αλλά συνολικά για την Ελλάδα που για άλλη μία φορά καλείται να διαχειριστεί έναν μεγάλο όγκο ανθρώπων χωρίς να έχει τα απαραίτητα χρήματα, ούτε και τις απαραίτητες δομές και υποδομές.
Σημειώνεται δε, ότι η επαναπροώθηση των ανθρώπων αυτών προς την Τουρκία επαφίεται στην καλή θέληση της γείτονος, αφού με βάση τις διεθνείς συνθήκες η πρώτη χώρα υποδοχής είναι η Ελλάδα και όχι η Τουρκία. Η Τουρκία δεν έχει υπογράψει στην ολότητά της τη Συνθήκη που ορίζει το καθεστώς και τα δικαιώματα των προσφύγων και δη τα άρθρα που δυνητικά θα την καθιστούσαν χώρα πρώτης υποδοχής.
[Φωτό: Πρόσφυγες στην Ορεστιάδα, τον Απρίλιο του 2018]
{Πηγή δημοσίευσης: https://reportal.gr, , 23/4/2018}