«Σε μια κοινωνία όπου νέοι και μη βιώνουν διαρκώς απώλειες και ανατροπές, είμαστε εδώ να τους βοηθήσουμε να ορθοποδήσουν ξανά»
Αποδεικνύοντας για ακόμη μια φορά την στενή επαφή του ΔΠΘ με την τοπική κοινωνία της Κομοτηνής, το Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας παίρνει την πρωτοβουλία να διοργανώσει πολλαπλές κοινωνικές δράσεις στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Στο πλαίσιο του μαθήματος «Κοινωνική Εργασία στις Εξαρτήσεις» του τρέχοντος εξαμήνου από τον Καθηγητή και Πρόεδρο του τμήματος, κ. Χαράλαμπο Πουλόπουλο, οι φοιτητές συμμετέχουν στο νέο project «Ζωή είναι» που σκοπό έχει να φέρει κοντά όσους το δυνατόν περισσότερους δημότες που τους απασχολεί ένα πρόβλημα και μέσω ενός γόνιμου διαλόγου που θα αναπτυχθεί να μοιραστούν τις σκέψεις τους και να βρουν λύσεις με συλλογικό τρόπο. Το project απαρτίζεται συνολικά από 7 ομάδες, όπου η κάθε μια εστιάζει σε διαφορετικά ζητήματα κοινωνικής φύσεως που απασχολούν την πολιτεία.
Δύο τεταρτοετείς φοιτήτριες του Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας που συμμετέχουν σε αυτό το πρωτοποριακό project, οι κ. Μαρία Μελέτογλου και κ. Νεφέλη Κωλέτση, αποφάσισαν να έρθουν στο στούντιο του Ραδιοφώνου του ΠτΘ, αφενός για να ενημερώσουν την τοπική κοινωνία για την δράση τους και αφετέρου να ζητήσουν την ενεργή συμμετοχή των πολιτών στην πρωτοβουλία του πανεπιστημίου. Οι νεαρές φοιτήτριες είναι μέλη της ομάδας που πραγματεύεται τις έννοιες, «Απώλειες και Ανατροπές», οι οποίες στιγματίζουν σε καθημερινή βάση σημαντική μερίδα των πολιτών, πόσο μάλλον των εφήβων και νέων.
Ο λόγος όμως αναλυτικότερα στις ίδιες…
«Η τοπική κοινωνία να γίνει κοινωνός της προσπάθειας του τμήματος μας και να συμμετάσχει ενεργά»
ΠτΘ: Πείτε μας ποιους αφορά κατά κύριο λόγο το project του τμήματος σας;
Μ.Μ.: Καταρχήν ευελπιστούμε η τοπική κοινωνία να γίνει κοινωνός της προσπάθειας του τμήματος μας και να συμμετάσχει ενεργά. Το project μας απευθύνεται κυρίως στην φοιτητιώσα νεολαία αλλά όχι αποκλειστικά. Είναι μια προσπάθεια που αφορά όλους τους ενδιαφερόμενους χωρίς κάποιο κοινωνικό περιορισμό ή διάκριση. Υπάρχει ένα τυπικό ηλικιακό όριο από τα 16-26, αλλά στην ουσία μπορεί να συμμετέχει οποιοσδήποτε είναι διατεθειμένος να ανοιχτεί και να μιλήσει σε αυτή την ομάδα του ΔΠΘ.
«Ο κόσμος να μοιραστεί για τις απώλειες και ανατροπές στη ζωή και μέσα από ένα γόνιμο διάλογο να μπορέσει να προσαρμοστεί»
ΠτΘ: Πώς ερμηνεύετε τους όρους αυτούς που ασχολείστε, διότι αν μη τι άλλο είναι δύσκολοι όροι, ειδικά όταν πρόκειται για νεότερα παιδιά.
Ν.Κ.: Σήμερα στη κοινωνία μας οι άνθρωποι βιώνουν διαρκώς απώλειες και ανατροπές. Ο καθένας με διαφορετικό τρόπο, οι οποίες μπορεί να σχετίζονται με αγαπημένα πρόσωπα, την απώλεια της εργασίας, ανεπιθύμητα γεγονότα και κάθε λογής άλλες καταστάσεις. Όλα αυτά μπορούν να οδηγήσουν τον άνθρωπο στη μοναξιά και την κοινωνική απομόνωση, καθιστώντας τον πιο ευάλωτο. Τα δεδομένα στη ζωή αλλάζουν και εμείς προσπαθούμε να βοηθήσουμε κυρίως τους νέους και τα παιδιά να προσαρμοστούν και εν συνέχεια να ορθοποδήσουν ξανά, μέσα από την ουσιαστική επικοινωνία. Χρειαζόμαστε άτομα από όλες τις κοινωνικές ομάδες και ηλικίες που θέσαμε για να υπάρχει μια πληθώρα απόψεων και να βοηθήσει ο ένας τον άλλο. Ουσιαστικά θα βάλουμε τους συμμετέχοντες που θα έχουμε απέναντι μας να μοιραστούν τα όσα βιώνουν και όσα νιώθουν, και μέσα από ένα γόνιμο διάλογο να υπάρξει ένα καλύτερο αποτέλεσμα για τους ίδιους.
«Θέλουμε να συνεισφέρουμε στην πόλη που μας αγκάλιασε ως φοιτήτριες και να δικαιώσουμε την πρωτοβουλία του πανεπιστημίου μας»
ΠτΘ: Εσείς είστε όμως σε μια πολύ συγκεκριμένη ηλικία, η οποία σας δίνει ακόμη τη δυνατότητα να παραμείνετε ρομαντικοί απέναντι στη ζωή. Νιώθετε έτοιμες και αποφασισμένες να συμβάλετε με το έργο σας παρά το νεαρό της ηλικίας σας;
Μ.Μ.: Σε αυτή την περίοδο της ζωής μας που είναι το τέλος των φοιτητικών μας χρόνων έρχεται η ώρα να αποχωριστούμε άτομα που αγαπάμε, ακόμη και την πόλη που μας έχει χαρίσει τόσο όμορφες αναμνήσεις και να προσαρμοστούμε και οι ίδιες σε νέα δεδομένα. Βγαίνοντας και επιστήμονες από ένα τμήμα που αύριο θα έχουμε την εμπειρία να διαχειριστούμε ανθρώπους που έρχονται αντιμέτωποι με τις παραπάνω βαριές έννοιες. Παρόλο που θεωρητικά είναι ακόμη πολύ δύσκολο να συνδυάσουμε την θεωρία με την πράξη, αισθανόμαστε ότι είμαστε έτοιμες να αποδείξουμε ότι μπορούμε να συνεισφέρουμε στην πόλη που μας αγκάλιασε ως φοιτήτριες και ταυτόχρονα να δικαιώσουμε την πρωτοβουλία του πανεπιστημίου μας. Αυτό φυσικά θα φανεί ανάλογα με το πώς θα εξελιχθούν οι δράσεις μας.
«Η τελική ημερομηνία των συναντήσεων μας αναμένεται να δημοσιοποιηθεί σύντομα»
ΠτΘ: Έχετε καταλήξει πότε θα πραγματοποιήσετε τις συναντήσεις της ομάδας σας;
Ν.Κ.: Οι συναντήσεις μας υπολογίζουμε να πραγματοποιηθούν 1-2 Απριλίου. Ωστόσο η τελική ημερομηνία για κάθε ομάδα αναμένεται να δημοσιοποιηθεί σύντομα μαζί με το σχετικό αναλυτικό πρόγραμμα δράσεων. Επιπλέον θα δημιουργήσουμε σελίδες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για εγκυρότερη ενημέρωση και ανταπόκριση του κοινού της Κομοτηνής. Αξίζει τέλος να αναφέρουμε ότι όποιος δώσει το παρών, όλα όσα συζητηθούν θα παραμείνουν αποκλειστικά και μόνο στη διάθεση του τμήματος. Δεν θα τα δημοσιοποιήσουμε, ούτε ασφαλώς θα αφήσουμε να λάβουν μεγαλύτερες διαστάσεις, πάντα σεβόμενοι την ιδιωτικότητα των συμμετεχόντων.
{Πηγή δημοσίευσης: https://paratiritis-news.gr/, της Νατάσσας Βαφειάδου και του Βασίλη Κούγκουλου, 14/2/2020}