Δεκατέσσερις ημέρες μετά την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών και το πανηγυρικό κλίμα αναφορικά με την επιστροφή τους στα πάτρια εδάφη, ήρθε η ώρα της αλήθειας για το τι πραγματικά συνέβη στις αρχές Μαρτίου στην ελληνοτουρκική μεθόριο στον Έβρο, όταν οι Άγγελος Μητρετώδης και Δημήτρης Κούκλατζης συνελήφθησαν από τουρκική περίπολο.
Παρουσία του Αρχηγού ΓΕΣ, Αντιστράτηγου Αλκιβιάδη Στεφανή, και με διαφορά μίας ημέρας ο ένας από τον άλλο, οι δύο στρατιωτικοί κατέθεσαν ενώπιον του Γενικού Επιθεωρητή Στρατού (ΓΕΠΣ), Αντιστράτηγου Νικόλαου Μανούρη, σχετικά με τα γεγονότα που σημειώθηκαν κατά την ημέρα της σύλληψής τους στον Έβρο.
Η κατάθεση του Άγγελου Μητρετώδη
Σύμφωνα με δημοσίευμα της κυριακάτικης «Real News», πρώτος κατέθεσε την περασμένη Τετάρτη (29/08/2018) ο ανθυπολοχαγός Μητρετώδης.
Όπως ανέφερε ο ίδιος στον ΓΕΠΣ, μαζί με τον Λοχία εντόπισαν ίχνη στο χιόνι. Αποφάσισε να τα ακολουθήσουν πιστεύοντας ότι πρόκειται για ίχνη μεταναστών. Λίγο παρακάτω εντόπισαν κι άλλα σημάδια που τον έκαναν να πιστέψει ότι κάτι δεν πήγαινε καλά στην περιοχή.
Αναφέρει στην κατάθεσή του ότι είδε ίχνη ούρων στο χιόνι και αυτό φαίνεται ότι προκάλεσε την βεβαιότητα ότι βρίσκονται κοντά σε κάποια ομάδα μεταναστών που είχε περάσει παράνομα στο ελληνικό έδαφος.
Απορροφημένος όπως ήταν, άκουσε ξαφνικά το «Αλτ!». Σηκώνοντας το κεφάλι, ο Ανθυπολοχαγός είδε δύο Τούρκους στρατιώτες να τον σημαδεύουν. Σε αυτό το σημείο ρωτήθηκε γιατί δεν οπισθοχώρησε άμεσα, όπως γίνεται συνήθως σ’ αυτές τις περιπτώσεις.
Αξιωματικοί που έχουν υπηρετήσει για χρόνια στον Έβρο εξηγούν ότι αυτός ήταν και ο λόγος που έφεραν πάντα δύο χειροβομβίδες στις εξαρτήσεις τους.
Σε κάποιες περιπτώσεις όλα αυτά τα χρόνια υπήρξαν και περιστατικά που Έλληνες στρατιωτικοί αντέδρασαν σε προσπάθειες Τούρκων να τους συλλάβουν, απειλώντας να τραβήξουν την περόνη μιας χειροβομβίδας. Τα επεισόδια αυτά κατέληγαν σε αμοιβαία οπισθοχώρηση.
Σύμφωνα, πάντα με το δημοσίευμα, ο Μητρετώδης, υποστηρίζει ότι αποφάσισε να μην οπισθοχωρήσει άμεσα, γιατί δεν γνώριζε αν ο λοχίας Κούκλατζης θα μπορούσε να τον ακολουθήσει. Ο ανθυπολοχαγός φέρεται να έχει παραδεχτεί στην κατάθεσή του ότι έκανε λάθος εκτίμηση στον τρόπο που αντέδρασε.
Στο ίδιο περίπου πλαίσιο, εξάλλου, κινήθηκε και η κατάθεση του Κούκλατζη ενώπιον του ΓΕΠΣ την Πέμπτη (30/08/2018).
Η ΕΔΕ ολοκληρώθηκε αλλά το ΓΕΕΘΑ ζητά επιπλέον εξηγήσεις
Μολονότι με τις καταθέσεις των δύο στρατιωτικών κλείνει ουσιαστικά η διαδικασία της Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης (ΕΔΕ) που είχε διατάξει το ΓΕΕΘΑ, τα πράγματα φαίνεται πως περιπλέκονται πλέον ακόμη περισσότερο.
Σύμφωνα, πάντα, με το δημοσίευμα της «Real News», το ΓΕΣ απέστειλε στο ΓΕΕΘΑ ένα πρώτο πόρισμα. Όμως οι επιτελείς του ΓΕΕΘΑ έκριναν το πόρισμα αυτό ως «επιεικώς απαράδεκτο» και το ανέπεμψαν στο ΓΕΣ, καταθέτοντας, μάλιστα, συμπληρωματικό κατάλογο με 40 συνολικά ερωτήματα, για τα οποία ζητούσαν σαφείς εξηγήσεις.
Κατά το ρεπορτάζ, αυτό που οδήγησε στην αναπομπή του πορίσματος, ήταν η προσπάθεια του ΓΕΣ να καταλογίσει ευθύνες για τη χαλαρότητα των μέτρων ασφαλείας στον Έβρο σε όλους τους άλλους εκτός από το ίδιο. Αυτό, πρακτικά, σημαίνει ότι επιχειρούσε να προσπαθούσε να υπερασπιστεί τον ισχυρισμό ότι κανείς δεν είχε ζητήσει επιπλέον μέτρα ασφαλείας!
Τα «καυτά» ερωτήματα και οι δυνητικές απαντήσεις
Από τον κατάλογο των 40 συνολικά ερωτημάτων υπάρχουν συγκεκριμένα ζητήματα, που οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί δεν μπορούν να απαντήσουν.
Θα μπορούσαν, όμως, να απαντήσουν οι επιτελείς του ΓΕΣ και αυτά είναι τα εξής:
- Ερώτημα 1ο: Η προηγηθείσα διαρκώς κλιμακούμενη ένταση στα ελληνοτουρκικά, η οποία είχε εκδηλωθεί με πάρα πολύ σοβαρά επεισόδια στο Αιγαίο, δεν ήταν αρκετή για να κινητοποιήσει το ΓΕΣ; Πολεμικό Ναυτικό και Πολεμική Αεροπορία ήταν σε κατάσταση επαγρύπνησης, μετά από τα επεισόδια που είχαν γίνει στο Αιγαίο.
- Ερώτημα 2ο: Χρειαζόταν κάποια ενεργοποίηση του ΓΕΣ; Ασφαλώς όχι, λένε όσοι έχουν γνώση πάγιων σχεδίων και διαταγών. Το επεισόδιο με τη σύλληψη των δυο στον Έβρο προβλέπεται ακριβώς όπως έγινε σε σενάρια του ΓΕΣ.
- Ερώτημα 3ο: Είχε κάποια ένδειξη το ΓΕΣ ότι κάτι μπορεί να προκύψει στον Έβρο; Η απάντηση είναι κατηγορηματικά ναι.
- Ερώτημα 4ο: Μετά από πόσες ώρες έγινε αντιληπτή η απουσία των δύο στρατιωτικών;
- Ερώτημα 5ο: Γιατί η ενημέρωση της πολιτικής ηγεσίας από το ΓΕΣ έγινε μετά από τις 15.00 το μεσημέρι; Οι δύο είχαν ξεκινήσει την περιπολία τους μεταξύ 10.30 και 11.00 το πρωί.
Βαρύ κλίμα
Όπως είναι απολύτως λογικό, το περιστατικό με τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς, σε συνδυασμό με τα αναπάντητα – προς ώρας – ερωτήματα του ΓΕΕΘΑ, δημιουργούν μια εξαιρετικά βαριά ατμόσφαιρα.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας έχει ζητήσει ζητά απόδοση ευθυνών όσο ψηλά κι αν αυτές εντοπιστούν.
Μάλιστα, δεν λείπει και η δυσαρέσκεια από πλευράς απόστρατων αξιωματικών ότι κανείς δεν ένιωσε την ανάγκη να παραιτηθεί μετά από το πρωτοφανές για τον Ελληνικό Στρατό γεγονός της αιχμαλωσίας στελεχών του εν καιρώ ειρήνης.
Σε κάθε περίπτωση, αναμένεται με εξαιρετικό ενδιαφέρον η αντίδραση του ΓΕΣ και οι απαντήσεις που θα κληθεί να δώσει στο ΓΕΕΘΑ.
{Πηγή δημοσίευσης: https://www.evros-news.gr/, από aftodioikisi.gr, 2/9/2018}