Το βιβλίο περιέχει αδημοσίευτο υλικό από τα απόρρητα αρχεία και την αλληλογραφία περασμένων δεκαετιών τς Γενικής Επιθέωρησης Ξένων και Μειονοτικών Σχολείων, τεκμήρια για το περιβόητο “Συντονιστικό Συμβούλιο” της Θράκης και άλλο υλικό που επιβεβαιώνει την εικόνα που υπήρχε για τον τρόπο που καθορίστηκαν και εφαρμόστηκαν οι αποτυχημένες πολιτικές προσέγγισης του μειονοτικού ζητήματος της Θράκης για δεκαετίες.
Ο τίτλος του βιβλίου, παραπλανητικός και σαρκαστικός, υπενθυμίζει την κύρια επωδό όσων μεταχειρίστηκαν το μειονοτικό για να χτίσουν καριέρες και όχι μόνο, η πατρότητα της οποίας ανήκει στον Παντελή Καψή, ως δημοσιογράφο του Έθνους τη δεκαετία του ’50, ο οποίος υπήρξε υφυπουργός εξωτερικών τη δεκαετία του ’80 με τα ίδια καταστροφικά αποτελέσματα.
Tι ανέφεραν στην παρουσίαση
Ο συγγραφέας αναφέρθηκε στον τρόπο με τον οποίο έφτασε στο υλικό μόλις αυτό αποχαρακτηρίστηκε και για το μικρό διάστημα που έμεινε διαθέσιμο στην έρευνα και μετέφερε την εικόνα που αποκόμισε κατά την έρευνα για τον τρόπο που διαχειριζόταν η Ελληνική Πολιτεία τα μειονοτικά ζητήματα σε δύσκολες εποχές.
Ο δικηγόρος Κώστας Γούναρης αναφέρθηκε στο υλικό που μαρτυρά όσαν συνέβαιναν τις δύσκολες δεκαετίες μέχρι το ’60 αλλά μοιάζουν να έχουν γραφτεί σήμερα ή, έστω, χθες καθώς βασίζονται στις ίδια προσέγγιση για το μειονοτικό ζήτημα. Πάντως, όπως σημείωσε, παρά τις τεράστιες δυσκολίες και τις δύσκολες μέρες, τις τελευταίες δεκαετίες σημειώθηκαν θετικά βήματα παρότι απομένουν αρκετά ακόμη για την επίλυση των προβλημάτων της μειονότητας με επίκεντρο το εκπαιδευτικό.
Από την πλευρά του ο Καθηγητής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Γιώργος Μαυρομάτης, παρών ο ίδιος κατά το άνοιγμα των αρχείων, που λίγες μέρες μετά σφραγίστηκαν και πάλι φρενάροντας την περαιτέρω έρευνα, επεσήμανε την επιστημονική πειθαρχία με την οποία προσεγγίζει το ζήτημα ο Χρήστος Ηλίαδης, ένας από τους πλέον συστηματικούς μελετητές των μειονοτικών ζητημάτων της Θράκης και πόσο πολύτιμο ήταν το υλικό που έφερε στην επιφάνεια ο συγγραφέας.
Ο Δημοσιογράφος Σαμή Καραμπουγιούκογλου μετέφερε την εμπειρική προσέγγιση παράλληλα με τα στοιχεία που αποκαλύπτει το βιβλίο καθώς και την πορεία του ίδιου και της οικογένειάς του μέσα στο αυτό το πεδίο, κατά την εξέλιξη των ετών, τη θέση της μειονότητας στην εκπαίδευση και την κοινωνία και τον τρόπο που έγιναν αντιληπτά τα βήματα της ελληνικής πολιτείας σε πλειονότητα και μειονότητα.
Στην εκδήλωση βρέθηκαν ο βουλευτής και μέλος της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων Χουσεΐν Ζεϊμπέκ, φίλος του συγγραφέα που μετέφερε τις εντυπώσεις του από το βιβλίο και τη σύγχρονα νομοθετικά ζητήματα, ο βουλευτής Γρηγόρης Στογιαννίδης, ο υποψήφιος Δήμαρχος και συντονιστής του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Χατζηεθοδώρου, ο Νίκος Καλιαμπάκας και αρκετοί άλλοι ακαδημαϊκοί, εκπαιδευτικοί και πολίτες της περιοχής. Τη συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος Γιάννης Σιδηρόπουλος και διοργανώθηκε από το Βιβλιοπωλείο ΔΥΟ.
{Πηγή δημοσίευσης: https://xanthi2.gr, 4/3/2019}