Διαστάσεις παίρνει το φαινόμενο της παιδικής – εφηβικής εξάρτησης στο διαδίκτυο. Οι εποχές έχουν αλλάξει και οι πάσης φύσεως οθόνες, διαρκώς συνδεδεμένες με το ίντερνετ, δημιουργούν πολλά θετικά στοιχεία κι ευκολίες για την ζωή μας, αλλά και πιθανότητα εθισμών και νοσηρών φαινομένων. Ο “Χ” σε μία αναλυτική παρουσίαση του φαινομένου στην Ροδόπη, συνομιλεί με τον διοικητή του Σισμανογλείου Νοσοκομείου Κομοτηνής Γιώργο Φιλιππίδη, ο οποίος έχει κάνει διδακτορικό με θέμα “Εξάρτηση από το διαδίκτυο και ηλεκτρονική παραβατικότητα εφήβων στο διαδίκτυο” και με τον ψυχολόγο και υπεύθυνο του συμβουλευτικού κέντρου Θράκης του ΚΕΘΕΑ (Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων) Αντώνη Ραφτόπουλο.
Τα παραπάνω σε μία προσπάθεια καταγραφής του φαινομένου στην Ροδόπη και την Θράκη ευρύτερα, στον απόηχο και της πληροφόρησης εκ μέρους του Μανώλη Παπασάββα, διοικητή του νοσοκομείου Παίδων Αγία Σοφία-Αγλαΐα Κυριακού ότι στην ειδική μονάδα απεξάρτησης από το διαδίκτυο του νοσοκομείου από το 2007 μέχρι και σήμερα έχουν προσέλθει πάνω από 500 έφηβοι.
Ανίχνευση της εξάρτησης και πρώτες κινήσεις
Τις πρώτες κινήσεις που πρέπει να κάνει ένα εξαρτώμενο άτομο ή ένας γονέας στην Ροδόπη, εξηγεί στον “Χ” ο κος Φιλιππίδης. “Το πρώτο που πρέπει να κάνει κάποιος είναι να απευθυνθεί στο κέντρο πρόληψης Ορφέας, όπου έρχεται σε πρώτη επαφή με επαγγελματίες ψυχικής υγείας, όπως ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, ψυχίατρο, για να πάρει τις πρώτες υπηρεσίες συμβουλευτικού χαρακτήρα, αν αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα εξάρτησης. Αν μιλάμε για παιδιά, η πρώτη επαφή γίνεται με τους γονείς, οι οποίοι απευθύνονται στο κέντρο πρόληψης και λαμβάνουν κάποιες οδηγίες, τις οποίες πρέπει να εφαρμόσουν, καθώς υπάρχουν κάποιοι κανόνες ορθής χρήσης του διαδικτύου. Αυτό που λέμε πάντα, είναι να γίνονται κάποιες ενέργειες προληπτικά, αν όμως συνεχίζει να υπάρχει θέμα με την εξάρτηση και κρίνουν οι γονείς ότι τα παιδιά χρειάζονται θεραπευτική αντιμετώπιση, τότε γίνεται επαφή με φορείς που το αντιμετωπίζουν με θεραπείες: ΚΕΘΕΑ, ΚΕΦΙΑΠ, ψυχολόγοι που υπηρετούν στο Σισμανόγλειο. Συνεπώς, έχουμε το κομμάτι της πρόληψης και το κομμάτι της θεραπείας”.
Κατά τον κο Φιλιππίδη “η πιο ενδεδειγμένη θεραπεία σε αυτά τα θέματα εξάρτησης είναι η γνωσιακή – συμπεριφορική θεραπεία, που είναι μία προσέγγιση την οποία εφαρμόζουν ψυχολόγοι και κοινωνικοί λειτουργοί. Προσπαθούν (σ.σ. οι ειδικοί) μαζί με το παιδί ή τον έφηβο, να τον βοηθήσουν ώστε να απεξαρτηθεί από το διαδίκτυο, προτείνοντάς του εναλλακτικές λύσεις που θα του προσφέρουν την ίδια ευχαρίστηση που λαμβάνει από το διαδίκτυο. Κύριο κομμάτι αυτής της προσέγγισης είναι να καλλιεργήσει στο παιδί – έφηβο κοινωνικές και γνωσιακές δεξιότητες, με στόχο να ξεφύγει από την αρνητική συμπεριφορά και να υιοθετήσει πιο θετικές συμπεριφορές και πιο θετικά πρότυπα στην ζωή του”. Σημειώνει, εν προκειμένω, ο διοικητής πως η νοσηλεία σε κλινική είναι “το έσχατο μέσο που γίνεται και είναι πολύ σπάνια”, συμβαίνει μάλιστα κυρίως σε περιπτώσεις όπου διαγιγνώσκεται συνοσηρότητα, δηλαδή εξάρτηση στο διαδίκτυο μαζί με κατάθλιψη ή με κάποια αγχώδη διαταραχή ή με κάτι άλλο.
Στο 8-9% η εξάρτηση στην Ροδόπη
Στο 8-9% υπολογίζει τον δείκτη εξάρτησης, σε παιδιά και εφήβους της Ροδόπης, ο Γιώργος Φιλιππίδης, έχοντας κάνει σχετική πανελλαδική έρευνα στο πλαίσιο του διδακτορικού του. “Φυσικά υπάρχουν φαινόμενα και στην Ροδόπη”, διαπιστώνει, κάνοντας και κάποιες γενικές αναφορές: “Το ποσοστό διαδικτυακής εξάρτησης, αυτή την στιγμή στην Ελλάδα, παιδιών και εφήβων, είναι στο 5,5-6% περίπου και σύμφωνα με πρόσφατη ευρωπαϊκή μελέτη είμαστε στην δεύτερη θέση σε εξάρτηση παιδιών κι εφήβων πανευρωπαϊκά μετά την Αγγλία”. Ενδιαφέρον παρουσιάζει και το ότι “έχει παρατηρηθεί πως το φαινόμενο αυτό είναι πιο έντονο σε επαρχιακές πόλεις, από ό,τι σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, γιατί σε αυτές τις πόλεις υπάρχουν περισσότερες διέξοδοι για παιδιά και εφήβους. Όσο πιο μικρή είναι μία κοινωνία, τόσο πιο πολύ ο έφηβος καταφεύγει στο διαδίκτυο, γιατί δεν έχει άλλους εναλλακτικούς τρόπους επικοινωνίας, γι’ αυτούς είναι ένα παράθυρο στον κόσμο”. Συνεπώς, σε απομακρυσμένα νησιά ο δείκτης έχει ανέβει ακόμη και στο 15%, κατά τις εκτιμήσεις πάντοτε, ενώ σε άλλα μέρη της Ελλάδας, όχι απομακρυσμένα, παρουσιάζεται χαμηλός ακόμη και στο 1,5%.
“Δεν πρέπει να κινδυνολογούμε”
Όπως κι αν έχει ο Γιώργος Φιλιππίδης διατρανώνει το μήνυμα ότι “δεν πρέπει να κινδυνολογούμε, δεν πρέπει να πάθουν πανικό οι γονείς, γιατί πολλά παιδιά πλέον είναι μπροστά στην οθόνη πολλές ώρες”.
Σε αδρές γραμμές, οι ειδικοί συνιστούν ότι τα παιδιά πρέπει να είναι μέχρι δύο ώρες την ημέρα στο διαδίκτυο, ενώ οι έφηβοι μέχρι τέσσερις ώρες. Βεβαίως, αυτός ο κανόνας δεν είναι απαράβατος, καθώς πολλά παιδιά ή έφηβοι μπορούν να αξιοποιούν το διαδίκτυο για παραγωγικούς τρόπους ή για το σχολείο τους, ειδικά στην εποχή όπου ακόμη και οι εκπαιδευτικοί το έχουν εντάξει στην εκπαιδευτική διαδικασία.
“Δεν πρέπει να δαιμονοποιούμε το ίντερνετ”, διαμηνύει ο διοικητής, εξηγώντας εμμέσως πλην σαφώς ότι αποτελεί ένα εργαλείο που μας έχει προσφέρει πολλά θετικά κι ανέσεις, αλλά όπως κάθε εργαλείο εναπόκειται στην ορθή χρήση του από τον χρήση, ώστε να μην έρθουν αρνητικές συνέπειες. Πάντως, ο κος Φιλιππίδης συμβουλεύει πως “θα πρέπει να γίνουν κάποιες ενημερώσεις στην πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, για να μαθαίνουν τα παιδιά τον σωστό τρόπο χρήσης του διαδικτύου, για να μπουν οι βάσεις από την μικρή ηλικία”.
Ημερίδα για την διαδικτυακή εξάρτηση και την ηλεκτρονική παραβατικότητα παιδιών και εφήβων
Άξιο αναφοράς είναι πως στις 6 Φεβρουαρίου και ώρα 19:00 το Γενικό Νοσοκομείο Κομοτηνής σε συνεργασία με τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Ροδόπης, την Αντιπεριφέρεια Ροδόπης και την 1η ΤΟΜΥ Κομοτηνής, θα πραγματοποιήσουν ημερίδα με θέμα την διαδικτυακή εξάρτηση και την ηλεκτρονική παραβατικότητα παιδιών και εφήβων στο διαδίκτυο. Η ημερίδα θα διεξαχθεί στην αίθουσα “Γεώργιος Παυλίδης” της Αντιπεριφέρειας Ροδόπης. Το πρωί της ίδιας ημέρας και στον ίδιο χώρο, θα πραγματοποιηθούν διαδραστικές – βιωματικές δράσεις για μαθητές Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ώστε οι ίδιοι να καταδείξουν τους κινδύνους που υπάρχουν στο διαδίκτυο.
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ:
{Πηγή δημοσίευσης: https://www.xronos.gr, του Διονύση Βοργιά, 16/1/2019}