Το συνέδριο, που διοργανώνεται κάθε 3 χρόνια, επιστρέφει στις Φέρες το τριήμερο 15, 16 και 17 Μαρτίου με πρωτοβουλία των Ομοσπονδιών Θρακικού Ελληνισμού.
Το φετινό συνέδριο φέρει τον τίτλο “Ιστορία και πολιτισμός” και το διοργανώνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θρακικών Σωματείων (ΠΟΘΣ), σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Ανατολικής Ρωμυλίας (ΠΟΣΑΡ) και την Πανθρακική Ομοσπονδία Νοτίου Ελλάδος (ΠΑΟΝΕ), και τη σύμπραξη του Δήμου Αλεξανδρούπολης.
Στην Ανακοίνωση που εξέδωσαν οι Θρακικές Ομοσπονδίες αναφέρουν τα εξής:
ΘΡΑΚΗ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΑΙΩΝΩΝ – ΘΡΑΚΗ ΜΙΑ ΓΗ ΤΟΣΟ ΠΑΛΙΑ ΟΣΟ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΜΥΘΟΙ ΤΗΣ
Είναι χρέος όλων μας σήμερα όσο ποτέ άλλοτε να επαγρυπνούμε για την ιστορία μας τον πολιτισμό μας τη λαϊκή μας παράδοση.
Είναι επιτακτική ανάγκη να υπάρχει συνέχεια. Το οφείλουμε στην ιστορική μας καταγωγή, το οφείλουμε σε εκείνους που παρέμειναν στα πάτρια εδάφη και υπέστησαν ότι επιφύλαξε η μοίρα. Το οφείλουμε στη νέα γενιά που μεγαλώνει και χρειάζεται όραμα, προοπτική , βοήθεια και εφόδια για να αντιμετωπίσει το μέλλον.
Πιστεύουμε ότι όλα αυτά θα γίνουν πράξη μέσα από τη θεματολογία , ιστορία και πολιτισμός της Θράκης μας που θα αναπτύξουν οι αξιόλογοι εισηγητές μας στο 11ο Π.Σ.Θ. που γίνεται στην ιστορική Βήρα (Φέρες) 15- 17 Μαρτίου 2019
Το 11ο Π.Σ.Θ. είναι πεποίθηση των πολιτιστικών φορέων του Θρακικού Ελληνισμού ότι είναι ένα σπουδαίο βήμα στη βιωματική προσέγγιση της ιστορικής και πολιτιστικής μας κληρονομιάς.
Γιατί εμείς οι παλαιότεροι όταν κοιτάζουμε πέρα από τον ποταμό ΄Εβρο και την οροσειρά της Ροδόπης, το βλέμμα μας ταξιδεύει σε μια Ελληνικότατη Ανατολική και Βόρεια Θράκη που τα διεθνή συμφέροντα των διαφόρων εποχών ξερίζωσαν το Θρακικό Ελληνισμό από τις πανάρχαιες κοιτίδες του. Η προσάρτηση της Ανατολικής Ρωμυλίας, οι σφαγές της Αγχιάλου, το Μαύρο Πάσχα του 1914 από τους Νεότουρκους και το 1922 η βίαιη εκκένωση της Ανατολικής Θράκης με ότι αυτό συνεπάγεται και που με σημερινούς όρους θα την χαρακτηρίζαμε εθνοκάθαρση δεν έπαψαν να αποτελούν καταδικαστέα πράξη και ο κόσμος της που έφυγε πήρε μαζί του ότι μπορούσε από το είναι του μα πάνω από όλα την πίστη του και την αγάπη του γι αυτήν.
Για τον Θρακικό Ελληνισμό αλλά και για το σύνολο του Ελληνισμού η Θράκη μας είναι ένας τόπος αντιθέσεων όπου η φυσική ομορφιά συνδυάζεται με ιστορία και αρχαίους θρύλους. Η Θράκη μας ήταν και παραμένει επίζηλη περιοχή γι αυτό και δοκιμάστηκε τόσο από ποικίλους εχθρούς της Βασιλεύουσας όσο και κατά τους νεώτερους χρόνους από τους γείτονες που θέλησαν με κάθε τρόπο λόγω της γεωστρατηγικής της θέσης να την προσαρτήσουν.
Οι πολιτιστικοί φορείς ισχυριζόμαστε και επιμένουμε ότι το σήμερα παραμένει σφιχταγκαλιασμένο με το χτες και η γνωριμία μας με το παρελθόν δηλαδή η επαφή με τις ρίζες μας δεν είναι οπισθοδρόμηση. Απλά είναι η βάση για το μέλλον και ότι στην κρίση απαντάμε με ιστορία, πολιτισμό και παράδοση αφού εμείς έχουμε κάνει κτήμα μας τα λόγια του ΄Ιωνα Δραγούμη
« Πήγαινε λοιπόν στα δημοτικά τραγούδια, στη δημοτική τέχνη και στη χωριάτικη και τη λαϊκή ζωή για να βρεις τη γλώσσα σου και την ψυχή σου, και μ’ αυτά τα εφόδια αν έχεις ορμή μέσα σου και φύσημα θα πλάσεις ότι θέλεις, παράδοση και πολιτισμό και αλήθεια και φιλοσοφία»
Οι διοικήσεις των Ομοσπονδιών ευχαριστούν θερμά το Δήμο Αλεξανδρούπολης και τον Δήμαρχο της κύριο Ευάγγελο Λαμπάκη για την εμπιστοσύνη που μας έδειξε με την ανάθεση του σχεδιασμού του συνεδρίου . Ευχόμαστε καλή επιτυχία.
Θρακιώτισες και Θρακιώτες σας περιμένουμε για να σας πούμε το καλώς ήρθατε.
Ελευθέριος Θ. Χατζόπουλος – Πρόεδρος της Π.Ο.Θ.Σ.
Αναλυτικά το πρόγραμμα και οι ομιλητές
{Πηγή δημοσίευσης: https://elthraki.gr/, 13/3/2019}