Η έρευνα η οποία πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά σε παγκόσμιο επίπεδο και μάλιστα από Έλληνα και αφορά γονείς παιδιών με αυτισμό, έδειξε ότι η ψυχική ανθεκτικότητα των γονέων παιδιών με αυτισμό είναι μια κεντροβαρής έννοια στην αντιμετώπιση των προκλήσεων του αυτισμού οι οποίες απαιτούν υγιείς ψυχικά γονείς που θα είναι σε θέση να ικανοποιήσουν τις ιδιαίτερες ανάγκες των αυτιστικών παιδιών τους, χωρίς ωστόσο να βυθιστούν στη μοναξιά και την απομόνωση.
Η έρευνα, η οποία έγινε από τον Αρχιμανδρίτη Απόστολο Καβαλιώτη της Ι.Μ. Αλεξανδρούπολης (PhD και post Doc στον αυτισμό, του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών) και καθηγητή στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα ειδικής αγωγής του τμήματος Ελληνικής φιλολογίας του ΔΠΘ, απέδειξε πως αυτό που παίζει πολύ μεγάλο ρόλο στην ψυχική ανθεκτικότητα των γονιών παιδιών που είναι στην διάρκεια του αναπτυξιακού φάσματος, είναι η τυπική και η άτυπη υποστήριξη.
΄Όπως εξήγησε στην ΕΡΑ Ορεστιάδας ο Αρχιμανδρίτης Καβαλιώτης Απόστολος, όταν μιλάμε για τυπική υποστήριξη μιλάμε για τους θεραπευτές υγείας και όλο το κρατικό πλαίσιο, ενώ όταν μιλάμε για άτυπη υποστήριξη μιλάμε για γονείς και για το άμεσο και ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον.
Σύμφωνα με τον ερευνητή αυτό που έχει ιδιαίτερη σημασία ,είναι ότι οι γονείς παιδιών με διάχυτο αναπτυξιακό φάσμα (αυτισμό) προβληματίζονται για την εξέλιξη των παιδιών τους και αυτό γιατί στην Ελλάδα υπάρχει μια παιδαγωγική κάλυψη των παιδιών από 4-20 χρόνων και από τα 20 και μετά δεν υπάρχει τίποτε, γιαυτό και προτείνεται η ίδρυση των μονάδων αυτόνομης διαβίωσης.
Επίσης η έρευνα αποκάλυψε ότι, οι μητέρες είναι αυτές που φτάνουν μέχρι τέλος οπότε ακόμη και όταν υπάρχει κατάθλιψη συνεχίζουν με πολύ μεγάλη δύναμη ,ενώ οι άνδρες πατεράδες είναι αυτοί που προσπαθούν με διάφορους τρόπους να απομακρυνθούν από το περιβάλλον.
«Πάντα μελετούσαμε τις στρατηγικές υποστήριξης και την προέλευση του αυτισμού. Αυτό όμως που δεν μελετήθηκε ποτέ ήταν οι γονείς .Πως μπορούν να στηριχθούν με βάση το γονικό άγχος, με βάση τα ερωτηματικά που έχουν για την μετέπειτα εξέλιξη των παιδιών τους,» ανέφερε ο Αρχιμανδρίτης Καβαλιώτης Απόστολος, και τόνισε : «οι παράμετροι οι οποίοι στήθηκαν στην συγκεκριμένη έρευνα ήταν η εθνικότητα, το φύλλο του γονέα η του παιδιού, η επιστημονική κατάρτιση η μη του γονέα, το κοινωνικό στρώμα ακόμη και το θρήσκευμα.»
Η έρευνα στηρίχτηκε στις νεότερες τάσεις για τον αυτισμό και τις αρνητικές ψυχολογικές και συναισθηματικές του επιδράσεις στους γονείς των παιδιών με διάχυτο αναπτυξιακό φάσμα, ενώ πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 750 ατόμων στη νησιωτική και ηπειρωτική Ελλάδα και έτυχε τεράστιας επιστημονικής απήχησης ,αφού τα αποτελέσματα της δημοσιεύτηκαν στα εγκυρότερα διεθνή περιοδικά.
O Απόστολος Καβαλιώτης είναι διδάκτορας στο Τμήμα Ειδικής Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και διδάσκει στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα ειδικής αγωγής του τμήματος Ελληνικής φιλολογίας του ΔΠΘ .
Είναι επισκέπτης καθηγητής του Πανεπιστημίου Cambridge της Μ. Βρετανίας, εξειδικεύτηκε στον αυτισμό στο πανεπιστήμιο Χάρβαρντ των ΗΠΑ και είναι ερευνητής με παγκόσμιες διακρίσεις, τόσο από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για την διεθνή έρευνά του για τον μητρικό θηλασμό, όσο και για τον αυτισμό.
Το 2007 βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών , την ίδια χρονιά κλήθηκε από την πολιτεία του Τέξας για να συμβάλλει στη διασπορά της γνώσης για τον αυτισμό, ενώ το 1993 η κυβέρνηση της Ινδίας του έδωσε τον τίτλο του πολίτη της αγάπης.
{Πηγή δημοσίευσης: https://www.evros-news.gr/, της Όλγας Ορφανίδου, από ΕΡΤ Ορεστιάδας, 12/2/2019}