Όχι στις εξαρτήσεις ναι στον αθλητισμό

"Ο αθλητισμός πρέπει να είναι οργανικό κομμάτι στην ανάπτυξη ενός νέου ανθρώπου", εξηγεί η εκπαιδευτικός -ειδική παιδαγωγός- Ειρήνη Πιτιλάκου. - Εκδήλωση στην πλατεία Ειρήνης στο πλαίσιο της εβδομάδας Υγείας της Περιφέρειας ΑΜ-Θ

Είπαν όχι στις εξαρτήσεις και ναι στον αθλητισμό, μέλη και φίλοι του αθλητικού συλλόγου Μαχητές Κομοτηνής. Πιο συγκεκριμένα, το απόγευμα της Δευτέρας 16 Απριλίου, στην πλατεία Ειρήνης και στο πλαίσιο της εβδομάδας Υγείας που διοργανώνει η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης 16-22 Απριλίου σε όλη την Περιφέρεια, πραγματοποιήθηκε υπαίθρια εκδήλωση από τον αθλητικό σύλλογο.

Οι Μαχητές Κομοτηνής ιδρύθηκαν το 2014 και ήδη μας έχουν δείξει θετικά δείγματα εντός κι εκτός των ρινγκ, μιας που πολλές φορές συμμετέχουν ή διοργανώνουν εκδηλώσεις με κοινωνικό πρόσημο.

Έτσι, στο πλαίσιο αυτής της εκδήλωσης, μικροί και μεγάλοι αντιλήφθηκαν ότι ο σύλλογος λέει ηχηρό όχι στις εξαρτήσεις και προάγει τον υγιεινό τρόπο ζωής, αναπόσπαστο κομμάτι του οποίου είναι ο αθλητισμός. Σε αυτό το πλαίσιο πραγματοποιήθηκαν δύο εναρκτήριες ομιλίες και στη συνέχεια ακολούθησε υπαίθρια επίδειξη από τα μέλη του συλλόγου.

“Ο σύλλογος ασχολείται καθαρά με τα μαχητικά αθλήματα και συγκεκριμένα με το kick boxing, tahi boxing και την πυγμαχία”, πληροφόρησε τους παρευρισκόμενους η εκπαιδευτικός -ειδική παιδαγωγός- Ειρήνη Πιτιλάκου, η οποία στάθηκε στην αξία του αθλητισμού: “Ο αθλητισμός πρέπει να είναι οργανικό κομμάτι στην ανάπτυξης ενός νέου ανθρώπου και γενικότερα, στη ζωή, του κάθε ανθρώπου ανεξάρτητα από την ηλικία. Μιλάμε όμως για πραγματικό αθλητισμό, που βασίζεται στα χέρια και στην κατεύθυνση, που δίνει ο εξειδικευμένος γυμναστής, προκειμένου να αποφευχθούν τα άκρα και μην προκληθεί κι εδώ εθισμός κι εξάρτηση”.

Η κα Πιτιλάκου απέρριψε την εξάρτηση και σε καθαυτό τον αθλητισμό, όταν χρησιμοποιούνται αναβολικές ουσίες. Διευκρίνισε τα εξής: “Είναι εύκολο να εθιστεί κανείς στην εικόνα ενός καλογυμνασμένου σώματος, μιας επίδοσης σε δύναμη και αντοχή άνω του φυσιολογικού, που όμως θα δώσει πρωτιά και δόξα στον αθλούμενο και μιας εμμονής να βρίσκεται το άτομο σε συνεχή άσκηση και δραστηριότητα που υποστηρίζεται όμως, όχι στις φυσικές του δυνάμεις, αλλά σε υποκατάστατα, όπως είναι γνωστά σε όλους, τα αναβολικά και οι παράνομες ουσίες. Είναι κι αυτά εξαρτήσεις, που κυρίως πιο επιρρεπείς στο να τις δοκιμάσουν είναι οι νέοι, οι οποίοι αναζητούν μέσω του αθλητισμού, τρόπους εκτόνωσης, διαφυγής, έντονα συναισθήματα χαράς και λύπης, που άλλωστε ταιριάζουν στο νεαρό της ηλικίας τους, καθώς και στην έντονη καθημερινότητά τους”.

Γι’ αυτό κατέληξε στο συμπέρασμα ότι “στόχος μας είναι να δείξουμε ως σύλλογος, μέσα από τον αθλητισμό και όλα τα οφέλη του, πως εναντιωνόμαστε σε ό,τι έχει να κάνει με τον εθισμό, να δείξουμε ένα υγιές πρόσωπο και τρόπο ζωής, όπως είναι η άθληση, η ευγενής άμιλλα, η πειθαρχία, η αυτοσυγκράτηση και η ψυχαγωγία φυσικά”.

Σε εξαρτησιογόνες ουσίες όπως τα ναρκωτικά, το αλκοόλ, το τσιγάρο αλλά και σε άλλες εξαρτήσεις όπως ο τζόγος και το διαδίκτυο, αναφέρθηκε ο αντιπρόεδρος του συλλόγου Γρηγόρης Μενόπουλος. “Συνήθως, ξεκινάμε για να νιώσουμε καλύτερα, αλλά είναι πολύ εύκολο να γίνει ανάγκη. Μια ανάγκη, που ξεφεύγει από το συνηθισμένο. Αυτό είναι εθισμός”, είπε αναφορικά με τον εθισμό.

Κατόπιν υπογράμμισε ότι “δεν θα περιοριστούμε όμως στον ορισμό, αλλά πως τον αντιμετωπίζουμε” και προέταξε ως απάντηση στον εθισμό, τον αθλητισμό: “Ως Μαχητές λοιπόν, έχουμε μάθει να αθλούμαστε. Ο αθλητισμός δεν είναι μόνο όπλο ενάντια στις έξεις, αλλά και σημαντικός σε πολλούς άλλους τομείς, στην κοινωνικοποίηση, στον να ωριμάζει κανείς πολύ πιο γρήγορα. Πιο συγκεκριμένα, μέσω της άθλησης παίρνεις εφόδια περισσότερα στη ζωή, για να μπορείς να αντιμετωπίζεις τα προβλήματα. Ο αθλητισμός είναι και τρόπος έκφρασης, αλλά και τρόπος διεξόδου από τους εθισμούς.

Οπλίζεσαι με αυτοπεποίθηση και σιγουριά για τον εαυτό σου. Ο αθλητισμός και η πάλη ενάντια στις έξεις και στις εξαρτήσεις πάνε χέρι-χέρι κι αυτό γιατί ο αθλητισμός μπορεί να καλλιεργήσει θετική στάση απέναντι στη ζωή, και φυσικά οτιδήποτε μπορεί να προκαλέσει εθισμό και εξάρτηση. Δηλαδή ένας άνθρωπος ενεργός, ένας άνθρωπος που παλεύει για να αλλάξει τη ζωή του, φωνάζει ένα βροντερό όχι απέναντι σε όλες τις εξαρτήσεις”.

 

{Πηγή δημοσίευσης: http://www.xronos.gr, του Διονύση Βοργιά, 18/4/2018}