Είναι γεγονός ότι οι Αμερικάνοι έχουν μία ιδιαίτερη προτίμηση στο Μέσο Κοινωνικής Δικτύωσης ‘twitter’ και μόλις πρόσφατα απέδειξε τον συγκεκριμένο ισχυρισμό ότι νεοδιορισθείς πρόξενος των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη Γκρέγκορι Φλέγκερ.
Ο κος Φλέγκερ με την επίσημη ιδιότητα του (δηλαδή αυτήν του Προξένου) επισκέφθηκε επί τριήμερον τη Θράκη και επέλεξε να ενημερώσει γι’ αυτή του την δραστηριότητα μέσω twitter (και μόνο)! Το «R» ήταν το μοναδικό ΜΜΕ της Αλεξανδρούπολης που κάλυψε την επίσκεψη του Γκρέγκορι Φλέγκερ στο Εθνολογικό Μουσείο Θράκης για το πρόγραμμα CodeGirls, όμως έχουν ενδιαφέρον όσα έγραψε ο ίδιος στο twitter υπό το hashtag #CGPfleger καθώς από αυτά προκύπτουν οι συναντήσεις που είχε.
Ο αμερικανός πρόξενος λοιπόν συνάντησε/επισκέφτηκε μέσα σε τρεις μέρες:
-Τον αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης Κώστα Ζαγναφέρη και «εντυπωσιάστηκε από τις ομορφιές της περιοχής» (14/02)
-Τον δήμαρχο Ξάνθης Χαράλαμπο Δημαρχόπουλο και συζήτησε μαζί του «επενδυτικές προοπτικές της Αμερικής στην περιοχή με τη βοήθεια των ‘xanthteclab’ και ‘duth_career’ (14/02)
-Τον Μητροπολίτη Ξάνθης Παντελεήμονα και συζήτησε μαζί του «το πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος των ποιμεναρχών στη διατήρηση της ισορροπίας σε πολυπολιτισμικές κοινωνίες όπως αυτή της Ξάνθης» (14/02)
-Τον Μουφτή Ξάνθης Μπιλάλ Καρά Χαλήλ και εντυπωσιάστηκε από «την βαθιά ιστορική του γνώση της ειρηνικής συνύπαρξης των θρησκευτικών κοινοτήτων της Θράκης» (14/02)
-Την Πομάκα ακτιβίστρια Εμινέ Μπουρουντζί και εντυπωσιάστηκε από τη δυναμικότητά της «στην προσπάθεια της να διατηρήσει την μοναδικότητα της πομακικής πολιτιστικής κληρονομιάς» (14/02)
-Εκπροσώπους του Συλλόγου «Περπατώ» της Κομοτηνής και τους συνεχάρη για την προσπάθεια «της θετικής αλλαγής που κάνουν» (15/02)
-Την ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των Ρομά Σαμπιχά Σουλεημάνογλου (15/02)
-Τον Περιφερειάρχη ΑΜ-Θ Χρήστο Μέτιο και συζήτησαν την αναπτυξιακή προοπτική της Περιφέρειας στους τομείς του τουρισμού, της ενέργειας και της αγροδιατροφής (15/02)
-Τον δήμαρχο Κομοτηνής Γιώργο Πετρίδη με τον οποίο συζήτησε εκπαιδευτικά προγράμματα ανταλλαγής φοιτητών (15/02)
-Τον Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής Παντελεήμονα με τον οποίο «μοιράστηκε το σεβασμό του για το Οικουμενικό Πατριαρχείο» (15/02)
-Τον Μουφτή Κομοτηνής Χαλή Τζιχάτ και παρατήρησε την «αισιόδοξη ματιά του για όλα τα μέλη της κοινότητας ανεξαρτήτως θρησκεύματος» (15/02)
-Tον περιφερειακό Αστυνομικό Διευθυντή ΑΜΘ Νίκο Μενεξίδη (15/02)
-Την ζυθοποιία Βεργίνα δηλώνοντας τον ενθουσιασμό του από την συνολική εικόνα της επιχείρησης (16/02)
-Τον Μητροπολίτη Αλεξανδρούπολης Άνθιμο, τον οποίο ευχαρίστησε «για την ειλικρίνεια του και την προσπάθεια του για τη διατήρηση της σταθερότητας στην περιοχή» (16/02)
-Το Εθνολογικό Μουσείο Θράκης για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα Code Girls.
[+] Μία συνάντηση του Προξένου η οποία «κρύφτηκε» και ήταν με το DEB!
Η περιοδεία του αμερικανού Προξένου δεν αναφέρθηκε στα τοπικά ΜΜΕ ακριβώς επειδή αυτά δεν ενημερώθηκαν. Δεν εστάλη, δηλαδή, επίσημο πρόγραμμα ούτε υπήρξε προαναγγελία από το Προξενείο της Θεσσαλονίκης, ούτε αίτημα κάλυψης.
Ακόμη όμως και αν δεχτούμε ότι η επίσκεψη του Προξένου ήταν κατά το δημοσιογραφικώς λεγόμενο «ανεπίσημη», για ποιο λόγο δόθηκε τόσο μεγάλη έκταση στα social media και όχι στον τύπο και κυρίως για ποιο λόγο μία από τις συναντήσεις του κου Φλέγκερ δεν ανακοινώθηκε στο προφίλ του στο twitter;
Η αποκρυφθείσα συνάντηση πάντως ήταν με τους εκροσπώπους του κόμματος Ειρήνης και Φιλίας ή αλλιώς DEB που είναι γνωστό για τις θέσεις του υπέρ ύπαρξης «τουρκικής» μειονότητας στη Θράκη. Το Προξενείο της Θεσσαλονίκης, μπορεί να μην ανακοίνωσε την συγκεκριμένη συνάντηση, όμως το έκανε το DEB στην ιστοσελίδα του και μάλιστα μόνο στην έκδοσή της η οποία είναι στην τουρκική γλώσσα. Από εκεί αντιγράφουμε όσα διημείφθησαν [σ.σ. ο όρος «τουρκική» όπου χρησιμοποιείται, προκύπτει από την μετάφραση του κειμένου της σελίδας του DEB]
«[…] Στη συνάντηση που έγινε στην Κομοτηνή (15/02), μεταφέρθηκαν (εν. από το DEB στον πρόξενο των ΗΠΑ) τα προβλήματα της τουρκικής μειονότητας της Θράκης. Οι εκπρόσωποι της Τουρκικής Μειονότητας της Θράκης μετάφεραν στον Πρόξενο –εκτός από τα προβλήματα- και τις διεκδικήσεις και τις προσδοκίες της Τουρκικής Μειονότητας της Θράκης καθως και την αντιδημοκρατική και αδικη αντιμετώπιση που αυτή υφίσταται […]»
{Πηγή δημοσίευσης: https://reportal.gr/, 18/2/2019}