Οι ειδήσεις που ενδέχεται να έχουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον για την τύχη της χώρας μακροπρόθεσμα είναι οι εξής:
α) Η υψηλή θέση που καταλαμβάνει η Αθήνα στις προτιμήσεις των ψηφιακών νομάδων…
β) Η υψηλή θέση που καταλαμβάνει η Ελλάδα στις προτιμήσεις ευρωπαίων ως χώρας μόνιμης κατοικίας μετά τη συνταξιοδότησή τους, και..
γ) η ανάληψη από μια ελληνική εταιρεία του σέρβις και της αναβάθμισης ενός από τα πλέον σύγχρονα και περίπλοκα οπλικά συστήματα της Δύσης και του κόσμου, των αντιβαλλιστικών συστημάτων “πάτριοτ”…
Οι ψηφιακοί νομάδες…
Σύμφωνα με το εξειδικευμένο “πόρταλ”, NomadList.com η Αθήνα τα τελευταία χρόνια έχει καταφέρει να παρουσιάσει σημαντική πρόοδο ως διεθνής κόμβος απομακρυσμένης εργασίας υπερτερώντας σημαντικών ανταγωνιστών.
Με βάση τα στοιχεία του “πόρταλ”, με αύξηση την τελευταία πενταετία περί το 194%, η Αθήνα έχει καταφέρει να πλασαριστεί στην 4η θέση μαζί με τη Λισαβώνα, αφήνοντας πίσω πόλεις όπως η Ρώμη και η Βιέννη. Στις πρώτες τρεις θέσεις με βελτίωση 228%, 205% και 195% βρίσκονται εξωτικοί προορισμοί όπως η περιοχή Πλάγια ντελ Κάρμεν στο Μεξικό, τo Μεντεγίν και το θέρετρο Κανγκού στο Μπαλί.
Τούτο αποτελεί μια ιδιαίτερα θετική και πολλά υποσχόμενη εξέλιξη.
Οι συνταξιούχοι…
Η Ελλάδα βρίσκεται επίσης στις 3-4 κορυφαίες επιλογές ως τόπος συνταξιοδότησης των Γερμανών, σύμφωνα με ένα ρεπορτάζ της γερμανικής Handelsblatt.
Το 2020 περίπου 248.000 Γερμανοί συνταξιούχοι εισέπραξαν τις συντάξεις τους σε κάποια χώρα του εξωτερικού. Ο αριθμός αυτός είναι κατά 20% υψηλότερος σε σχέση με μια δεκαετία πριν και σίγουρα είναι χαμηλότερος με τον αριθμό που θα υπάρχει μετά από δέκα χρόνια. Ο αριθμός αυτός αφορά όσους έχουν δηλώσει κάποια άλλη χώρα σαν φορολογική έδρα. Αν υπολογιστούν οι Γερμανοί που ζουν μερικούς μήνες τον χρόνο σε κάποια χώρα του νότου τότε ο αριθμός υπολογίζεται να είναι πολύ μεγαλύτερος.
Το ρεπορτάζ κάνει εκτενή αναφορά στα φορολογικά κίνητρα που έχει θεσπίσει η ελληνική κυβέρνηση για την προσέλκυση συνταξιούχων ως μόνιμων κατοίκων ενώ δεν παραλείπει τα πλεονεκτήματα του καλού καιρού:
“Ελληνικά νησιά όπως η Ρόδος ή η Κρήτη έχουν περίπου 3.000 ώρες ηλιοφάνειας τον χρόνο. Όποιος μεταφέρει τη φορολογική κατοικία του στην Ελλάδα ως συνταξιούχος πληρώνει μόνο 7% φόρο εισοδήματος εκεί…”
Σε μια περίοδο που ο αριθμός των Ευρωπαίων που γερνάνε και συνταξιοδοτούνται αυξάνεται, η προβολή της Ελλάδας ως τόπου ελκυστικού για συνταξιούχους δημιουργεί ένα ισχυρό πνεύμονα για οικονομική δραστηριότητα. Η χώρα μας, όπως και κάθε ηλιόλουστη χώρα με απέραντες αμμουδιές, δύσκολα θα μπορούσε να μεταμορφωθεί στο Ντιτρόιτ της Ευρώπης. Το να μεταμορφωθεί σε Φλόριδα δεν είναι καθόλου άσχημο…
Η αμυντική βιομηχανία…
H Intracom Defense (IDE), που είναι θυγατρική του ομώνυμου γνωστού ομίλου, υπέγραψε πριν λίγες μέρες μια σύμβαση με την NSPA (NATO Support and Procurement Agency) για την αναβάθμιση των ελληνικών αντιαεροπορικών συστημάτων Patriot.
H σύμβαση αφορά στην εγκατάσταση και ενσωμάτωση όλων των τροποποιήσεων του ηλεκτρονικού εξοπλισμού, καθώς και τον λειτουργικό έλεγχο του συστήματος μέσω του αναβαθμισμένου λογισμικού στην πλέον σύγχρονη έκδοσή του για τα κέντρα ελέγχου, συντονισμού και επικοινωνιών (ECS, ICC, CRG), σε όλες τις ελληνικές συστοιχίες Patriot.
O διευθύνων σύμβουλος της Intracom Defense, κ. Γεώργιος Τρουλλινός, δήλωσε: “Tο έργο αυτό καταδεικνύει τη δυνατότητα της εταιρείας, σε συνεργασία με ένα πιστοποιημένο δίκτυο εγχώριων και διεθνών εταίρων, να προσφέρει στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις αξιόπιστες και ανταγωνιστικές υπηρεσίες παραγωγής, εν συνεχεία υποστήριξης και μελλοντικής αναβάθμισης των προμηθευόμενων οπλικών συστημάτων. Αυτό επιβεβαιώνεται εμπράκτως από την 15ετή υποστήριξη όλων των ευρωπαϊκών συστημάτων Patriot μέσω διαδοχικών συμβάσεων της Intracom Defense με το Agency του ΝΑΤΟ, όπως και από τις σημαντικές εξαγωγές της εταιρείας, υποσυστημάτων Patriot που ξεπερνούν τα 500 εκατομμύρια δολάρια, διασφαλίζοντας παράλληλα σημαντικό έργο και για άλλες ελληνικές εταιρείες….”.
(Βλέπε: Σύμβαση Intracom Defence – NATO για την αναβάθμιση των ελληνικών αντιαεροπορικών Patriot..).
Για όποιον αντιλαμβάνεται πως τα σύγχρονα οπλικά συστήματα είναι ιδιαίτερα περίπλοκα και στην ανάπτυξή και παραγωγή τους συμμετέχουν εκατοντάδες εταιρείες από δεκάδες χώρες, η είδηση αυτή μια ιδιαίτερα θετική εξέλιξη.
Είναι ανεδαφικό να περιμένει κάποιος πως μια μικρή χώρα με ετήσιες εξοπλιστικές δαπάνες μερικά δισ. ευρώ τον χρόνο θα καταφέρει ποτέ να κατασκευάσει δικά της πολεμικά αεροπλάνα, πλοία ραντάρ και πυραύλους επιδιώκοντας μια αυτάρκεια του τύπου Αλβανίας του Εμβέρ Χότζα. Όσοι τα υποστηρίζουν αυτά, έχοντας σαν πρότυπο την Τουρκία του Ερντογάν, δεν αντιλαμβάνονται τι σημαίνουν οικονομίες κλίμακας και βιομηχανίες που διοικούνται από το ελληνικό Δημόσιο…
Και οι τρεις παραπάνω ειδήσεις είναι ιδιαίτερα θετικές και δημιουργούν ανάλογες προσδοκίες. Είναι φανερό πως για τις δυο πρώτες το συντριπτικό συγκριτικό πλεονέκτημα είναι το κλίμα της χώρας και ο ελληνικός χαλαρός τρόπος ζωής.
Αν χρειάζεται ένταση των προσπαθειών για την ενδυνάμωση δραστηριοτήτων όπως της τρίτης είδησης είναι για να υπάρχει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη διασπορά δραστηριοτήτων και άρα και των κινδύνων…
Αναμφίβολα πρόκειται για ειδήσεις πολύ θετικότερες από τα χειραγωγούμενα από την ΕΚΤ ελληνικά επιτόκια με τα οποία δανείζεται το ελληνικό δημόσιο προκειμένου να συνεχίσει να μοιράζει μισθούς και επιδόματα…
{Πηγή δημοσίευσης: https://www.capital.gr/, του Κώστα Στούπα, 19/1/2022}