«Οικία Μάνου Χατζιδάκι»: Τελικά…άξιζε τα «λεφτά» του;

Μιχ. Πουσπουρίκας: «Έπρεπε να γίνει – Αποδίδει στην κοινωνία» – Θ. Μουσόπουλος: «Εχθρός του καλού, το καλύτερο»

Με ένα από τα πλέον εμβληματικά κτίρια, που αποτελεί «στολίδι» για την Παλιά Ξάνθη, ασχολείται σήμερα η «Θ». Ο λόγος για την οικία που γεννήθηκε και μεγάλωσε ο μεγάλος Μουσουργός Μάνος Χατζιδάκις, που αναστηλώθηκε, με ένα τεράστιο κόστος, για να δημιουργηθεί ο Πολυχώρος Τέχνης και Σκέψης, στον οποίο σήμερα υπάρχουν ποικίλες εκδηλώσεις μεν, αλλά το ερώτημα σχετικά με το αν το ωράριο, η προβολή, η διαθεσιμότητά του, ανταποκρίνονται στα χρήματα που έχουν δοθεί, παραμένει.

Ερώτημα στο οποίο απαντά Ο Πρόεδρος της Επιτροπής του Πολυχώρου Τέχνης και σκέψης-οικία Μάνου Χατζιδάκι, Μιχάλης Πουσπουρίκας. Θέμα το οποίο σχολιάζει από την πλευρά του και ο γνωστός Φιλόλογος – Συγγραφέας κ. Θανάσης Μουσόπουλος.

«Ή ΘΑ ΡΗΜΑΖΕ Ή ΘΑ ΑΝΑΣΤΗΛΩΝΟΝΤΑΝ»

Ειδικότερα ο κ. Πουσπουρίκας αναφέρει επακριβώς ότι «τα χρήματα δόθηκαν για να γίνει η αναστήλωση. Έχεις ένα εμβληματικό κτίριο – έργο τέχνης αρχιτεκτονικά και προφανώς υπήρχαν δύο επιλογές. Ή θα ρήμαζε και θα έπεφτε ή θα αναστηλώνονταν. Όταν υπάρχει ένα κτίριο το οποίο και αρχιτεκτονικά είναι πολύ ιδιαίτερο, αλλά και «ποτισμένο» με την ιστορία ενός εκ των μεγαλύτερων συνθετών, δεν το αφήνεις να καταρρεύσει. Το κομμάτι όμως των χρημάτων, είναι το ένα. Και ορθώς δόθηκαν. Η πολιτιστική μας κληρονομιά στηρίζεται σε ιδιαίτερα μνημεία. Σκεφτείτε δηλαδή, να παρουσιάσει προβλήματα ο Παρθενώνας και να τον αφήσουμε να πέσει, γιατί δεν υπάρχει επισκεψιμότητα στον βράχο».

«ΑΝΟΙΚΤΟΣ, ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΣ ΚΑΙ ΕΠΙΣΚΕΨΙΜΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΩΙ ΩΣ ΤΟ ΒΡΑΔΥ, ΚΑΘΟΛΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ Ο ΠΟΛΥΧΩΡΟΣ»

«Όσον αφορά στη λειτουργία, από τον Φεβρουάριο του 2018 που συστήθηκε η Επιτροπή Διαχείρισης του Πολυχώρου Τέχνης και Σκέψης, δόθηκαν κατευθυντήριες γραμμές σε συνεννόηση και με τον περιφερειάρχη και με τον αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης για το πώς θα λειτουργήσει. Βέβαια μιλάμε για μια γνωμοδοτική επιτροπή, άτυπη επιτροπή, που αποτελείται από 11 μέλη, η οποία αυτήν την στιγμή, διαχειρίζεται την λειτουργία του κτιρίου η οποία υποστηρίζεται όλη την ημέρα και καθόλη την διάρκεια της εβδομάδας. Το κτίριο είναι ανοικτό, προσβάσιμο και επισκέψιμο από το πρωί στις 7.00 μέχρι τις 23.00 το βράδυ. Γίνονται πάρα πολλές εκδηλώσεις από διάφορους φορείς. Αυτήν την στιγμή, υπάρχει μια διαδικασία που γίνονται γραπτά αιτήματα φορέων που θέλουν να πραγματοποιήσουν εκδηλώσεις, πολιτιστικές, εκπαιδευτικές και άλλες και περνούν από την κρίση της επιτροπής διαχείρισης. Είμαστε πολύ περήφανοι που αυτόν τον χρόνο της θητείας της επιτροπής, έχουν γίνει πάνω από 70 εκδηλώσεις, με ιδιαίτερο ποιοτικό αποτέλεσμα. Το θέμα δεν είναι μόνον οι εκδηλώσεις. Η σύγχρονη μορφή αυτών των πολυχώρων επιτάσσει να έρχεται σε επαφή ο επισκέπτης με το κτίριο και να το κάνει «κτήμα» του. Δεν είναι δηλαδή εκείνη η παλιά λογική των μουσείων, που μπαίνεις, βλέπεις και φεύγεις. Η λογική είναι να έχουν αυτά τα κτίρια, μια χρήση η οποία είναι πολυμορφική. Δηλαδή να είναι επισκέψιμο, να γίνονται εκδηλώσεις, ο επισκέπτης να είναι συμμέτοχος του πνεύματος του κτιρίου. Αυτό είναι πολύ σημαντικό. Το επισκέπτονται πολύ τα σχολεία. Έχουν γίνει και διανυκτερεύσεις – sleep over από κάποια σχολεία. Τα δε παιδιά του δημοτικού που παίζουν, τρέχουν, συμμετέχουν σε διαδραστικά παιχνίδια, μπαίνουν σε μια λογική να μην το φοβούνται ή να μην το βλέπουν ως «αποστειρωμένο μουσείο», αλλά ως έναν χώρο στον οποίο θα μπορούν να επισκέπτονται, να είναι «κτήμα» της ζωής τους και κυρίως να μπορούν να το προβάλλουν. Αυτό το κτίριο είναι ένα brand για την πόλη. Είναι η πολιτιστική μας «ταυτότητα» εξήγησε ο κ. Πουσπουρίκας.

«ΕΧΘΡΟΣ ΤΟΥ ΚΑΛΟΥ, ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ»

Από την πλευρά του ο κ. Μουσόπουλος, σημειώνει: «χαίρομαι γιατί – όπως πάντοτε – ασχολείστε με ένα θέμα σημαντικό. Δεν είμαι σε θέση να εκτιμήσω πώς η ποσότητα/τα χρήματα που διατέθηκαν ανταποκρίνεται στην ποιότητα/το έργο το οποίο παράγεται στον Πολυχώρο Τέχνης και Σκέψης «Οικία Μάνου Χατζιδάκι».

Από την μία πλευρά δεν ανταποκρίνεται το «Οικία Μάνου Χατζιδάκι», αλλιώς έπρεπε να λέγεται ο χώρος αυτός. Από την άλλη έχω πάρει μέρος ως παραγωγός και δημιουργός αλλά και ως θεατής/ακροατής σε πολλές και θαυμάσιες εκδηλώσεις. Εχθρός του καλού είναι το καλύτερο. Ελπίζω και εύχομαι σε βελτίωση στα θέματα που θίγετε «Το ωράριο, η προβολή, η διαθεσιμότητα κλπ. Ευχαριστώ για την τιμή της ερώτησής σας».

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ: 

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.thraki.com.gr/, 4/7/2019}